banner-aclvb-weet-raad_0.png

Wat kan je doen als je het slachtoffer bent van grensoverschrijdend gedrag?

13/11/2017 - 15u

Grensoverschrijdend gedrag … ook los van de zaak-Bart De Pauw weten we dat werknemers ermee geconfronteerd worden. Wat kan je doen als jijzelf op het werk het slachtoffer bent? Je kunt alvast terecht bij de leden van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) of een syndicaal afgevaardigde op je werk.

Ook de ACLVB-loopbaanconsulent of de juridisch adviseur van je ACLVB-zone kunnen helpen. De loopbaanconsulent biedt je een luisterend oor, geeft je praktisch advies, legt je uit wat je rechten zijn, en verwijst je eventueel door naar de juridisch adviseur. Wil je een formele of juridische procedure starten, dan zal de juridisch adviseur je dossier behandelen en opvolgen.

Als slachtoffer kan je steeds kiezen tussen een informele procedure en/of een formele procedure.

Vraag de vertrouwenspersoon of de preventieadviseur voor psychosociale aspecten om hulp. Hun contactgegevens vind je in het arbeidsreglement of bij het sociaal secretariaat of de personeelsdienst van je onderneming.

Wanneer de informele weg is mislukt, of je wil meteen verdere stappen ondernemen, dan kan je de formele weg kiezen. Bij de preventieadviseur wordt een document opgesteld waarin je situatie beschreven wordt en waarin aan de werkgever wordt gevraagd passende maatregelen te treffen om het probleem te stoppen. Je naam wordt aan je werkgever bekendgemaakt, zodat je kan beschermd worden tegen ontslag. Ook getuigen die in het kader van het onderzoek gehoord worden, genieten deze ontslagbescherming. In alle andere gevallen krijgt de werkgever je naam niet, en ben je niet beschermd tegen ontslag.

Blijf in elk geval niet bij de pakken zitten. De ACLVB is er om je te helpen!
 

Meer info

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart