PC 221: loon- en arbeidsvoorwaarden

Op deze pagina:

    Sectorale brochure

    Via deze link hebben jullie toegang tot de sectorale brochure van het PC 221

    Arbeidsduur

    De wekelijkse arbeidsduur in het paritair comité bedraagt 37 uur.
     

    Lonen

    De indexering van de lonen in PC 221 is gekoppeld aan de 4 maandelijkse afgevlakte gezondheidsindex, en twee keer per jaar , in januari en in juli wordt bekend gemaakt of in functie daarvan een indexering wordt toegekend.

    Een negatieve indexering van minder dan 1% wordt niet toegepast, t.t.z. dat die geen loonsvermindering impliceert, al wordt zij later bij ositieve indexeringen gecompenseerd.

    Bij negatieve index van méér dan 1% wordt wat -1% overtreft wèl op het loon in mindering gebracht.

    Heb je vragen omtrent je loon of de indexering ervan dan kan je best contact opnemen met een ACLVB  secretariaat  in je buurt.


    Premiesystemen

    Eindejaarspremie

    Een eindejaarsuitkering wordt betaald aan alle werknemers in de sector, mits zij ten minste zes maanden anciënniteit in de onderneming bezitten. Deze premie is gelijk aan een maand salaris (indien de werknemer fulltime het hele jaar door heeft gewerkt) en wordt betaald ten laatste in december. Iemand die niet fulltime werkte of die afwezig is geweest zonder dat deze periode van afwezigheid gelijkgesteld werd ontvangt een premie in verhouding tot zijn gepresteerde diensten.
     

    Verplaatsingsonkosten

    Vervoer per trein, tram, bus en metro

    De werkgever vergoedt 90% van de enkele heenweg op basis van de volgende tabel:
     

     

    Fietsvergoeding

    De vergoeding voor werknemers die zich per fiets verplaatsen is € 0,15 per km.

    Privévoertuig

    Voor vervoer met een privévoertuig geldt dezelfde 90% regel, maar krijgt vanaf 01/07/2022 tot 30/06/2023 een stijging met 0,4170 EUR.
     

    Verlofregeling

    Iedere werknemer in de particuliere sector, heeft recht op 20 dagen vakantie. Voor deze niet-gewerkte dagen, krijgt de zijn loon en een dubbel vakantiegeld (zie onze brochure Jaarlijkse vakantie).

    Hij heeft ook het recht op zogeheten dagen “klein verlet" ter gelegenheid van bepaalde familiale gebeurtenissen of om bepaalde maatschappelijke verplichtingen en burgerlijke opdrachten te vervullen.
     

    Redenen van de afwezigheid

    Duur van de afwezigheid

    1° Huwelijk van de bediende.

    Drie dagen door de bediende te kiezen tijdens de week waarin de gebeurtenis plaatsgrijpt of tijdens de daaropvolgende week.

    2° Huwelijk van een kind van de bediende of van zijn echtgeno(o)t(e), van een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, van de vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder, stiefmoeder, van een kleinkind van de bediende.

    De dag van het huwelijk.

    3° Priesterwijding of intrede in het klooster van een kind van de bediende of van zijn echtgeno(o)t(e), van een broer, zuster, schoonbroer of schoonzuster van de bediende.

    De dag van de plechtigheid.

    4° Geboorte van een kind van de bediende, zo de afstamming van dit kind langs vaderszijde vaststaat.

    Tien dagen (1) door de werknemer te kiezen tijdens de vier maanden te rekenen vanaf de dag van de bevalling. Slechts de eerste drie dagen maken klein verlet uit in de zin van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, waarvoor het normale loon ten laste is van de werkgever. De volgende zeven dagen geniet de werknemer een uitkering betaald door het RIZIV.

    5° Overlijden van de echtgeno(o)t(e), van een kind van de bediende of van de inwonende ouder (1e graad)

    Vijf dagen. Voor zowel de bedienden in dagarbeid als de bedienden in ploegen dienen deze dagen opgenomen te worden binnen een termijn van 15 kalenderdagen volgend op de dag van het overlijden.

    6° Overlijden van een kind van de echtgeno(o)t(e), van de niet inwonende vader, de niet inwonende moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder of stiefmoeder van de bediende.

    Drie dagen door de bediende te kiezen tijdens de periode welke begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.

    7° Overlijden van een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, van de grootvader, de grootmoeder, de overgrootvader, de overgrootmoeder, van een kleinkind, een achterkleinkind, schoonzoon, of schoondochter die bij de werknemer inwoont.

    Twee dagen door de bediende te kiezen in de periode welke begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.

    8° Overlijden van een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, van de grootvader, de grootmoeder, de overgrootvader, de overgrootmoeder, van een kleinkind, een achterkleinkind, een schoonzoon of schoondochter die niet bij de werknemer inwoont.

    De dag van de begrafenis

    9° Plechtige communie van een kind van de bediende of van zijn echtgeno(o)t(e).

    De gewone activiteitsdag die de gebeurtenis onmiddellijk voorafgaat of volgt wanneer deze samenvalt met een zondag, een feestdag of een gewone inactiviteitsdag.

    10° Deelneming van een kind van de bediende of van zijn echtgeno(o)t(e) aan het feest van de vrijzinnige jeugd daar waar dit feest plaatsheeft .

    De gewone activiteitsdag die de gebeurtenis onmiddellijk voorafgaat of volgt wanneer deze samenvalt met een zondag, een feestdag of een gewone inactiviteitsdag.

    11° Verblijf van de dienstplichtige bediende in een rekruterings- en selectiecentrum of in een militair hospitaal ten gevolge van zijn verblijf in een rekruterings- en selectiecentrum.

    De nodige tijd met een maximum van drie dagen.

    12° Verblijf van de werknemer "dienstweigeraar" in een administratieve gezondheidsdienst of in één van de hospitalen aangeduid door de Koning, overeenkomstig de wetgeving betreffende het statuut van "dienstweigeraar".

    De nodige tijd met een maximum van drie dagen.

    13° Bijwonen van een bijeenkomst van een familieraad, bijeengeroepen door de vrederechter.

    De nodige tijd met een maximum van één dag.

    14° Deelneming aan een jury, oproeping als getuige voor de rechtbank of persoonlijke verschijning op aanmaning van de arbeidsrechtbank.

    De nodige tijd met een maximum van vijf dagen.

    15° Uitoefening van het ambt van bijzitter in een hoofdstembureau of enig stembureau bij de parlements-, provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen.

    De nodige tijd.

    16° Uitoefening van het ambt van bijzitter in een hoofdbureau voor stemopname bij de parlements-, provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen.

    De nodige tijd met een maximum van vijf dagen.

    17° Uitoefening van het ambt van bijzitter in een hoofdbureau bij de verkiezing van het Europees Parlement.

    De nodige tijd met een maximum van vijf dagen.

    18° Het onthaal van een kind in het gezin van de werknemer in het kader van een adoptie.

    Drie dagen ten laste van de werkgever in het kader van de wetgeving inzake adoptie.

    Tijdskrediet

    De sociale partners in het paritair comité gingen akkoord dat het mogelijk moet zijn voor werknemers om van bepaalde mogelijkheden van arbeidsduurbeperking in de vorm van een landingbaan of tijdskrediet te kunnen genieten, om tegemoet te komen aan de hedendaagse eisen van het voorzien in werkbaar werk. De mogelijkheid daartoe en de modaliteiten dienen echter op ondernemingsniveau vastgelegd te worden.
     

    Werkloosheid met bedrijfstoeslag – SWT (het vroegere brugpensioen)

    Het systeem van werkloosheid met bedrijfstoeslag (brugpensioen) is de laatste jaren grondig gewijzigd. Voor meer algemene informatie in verband met SWT kan u elders op onze website terecht.

    Wij kunnen op deze website niet altijd een “kant en klaar” antwoord bieden op alle individuele vragen. Veel hangt af van uw persoonlijke situatie. Voor specifieke vragen kan u steeds terecht bij één van onze ACLVB-kantoren of bij onze medewerkers.

    Hieronder geven wij een schematisch overzicht van de specifieke stelsels die actueel van toepassing zijn voor uw sector:
     

    Regime SWT PC 221

    Leeftijd

    Loopbaan

    Geldigheidsduur

     

    Man

    Vrouw

    Begin

    Einde

    Algemeen stelsel

    62

    40

    37 (2021)

    1/01/2015

    /

    38 (2022)

    39 (2023)

    40 (2024)

    SWT Zware beroepen

    60

    35

    01/01/21

    30/06/23

    SWT Nachtarbeid, bouw en zware beroepen

    60

    33

    01/01/21

    30/06/23

    SWT Lange loopbaan

    60

    40

    01/07/21

    30/06/23

    Medisch SWT

    58

    35

    01/01/21

    30/06/23

    Syndicale rechten

    Vakbondsafvaardiging

    Een vakbondsafvaardiging is mogelijk vanaf 20 werknemers. Als je een syndicale delegatie in jouw bedrijf wil oprichten kan je contact opnemen met de bestendig secretarissen van je plaatselijk ACLVB kantoor.

    Vakbondspremie

    Een vakbondspremie van € 110 wordt betaald aan alle werknemers in de sector.

    Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
    Of zoek uw secretariaat via de kaart