Asociale maatregelen Michel I verrechtvaardigen nationale betoging op 29 september

14/07/2016 - 11u

Het Nationaal comité besprak gisteren nogmaals de lijst aan asociale regeringsmaatregelen (uitkeringen, pensioenen, SWT, tijdskrediet,...) die de regering Michel sinds haar aantreden nam. Ook werden diverse reparaties geduid die we als vakbond bekomen hebben en de diverse corrigerende tussenkomsten binnen het sociaal overleg. Een recent voorbeeld hiervan is de voorgestelde tussenoplossing binnen de Groep van Tien rond de plannen van minister Peeters. Vakbonden hebben voorgesteld om de annualisering van de arbeidstijd te kunnen onderhandelen in sectoren, daar waar er nog geen sectorale regeling bestaat. Ook de confrontatie van de minister met zijn pensioenmaatregelen, die frontaal zouden ingaan tegen de armoedebestrijding, laat de minister momenteel een voorzichtigere houding aannemen.

De ACLVB zal ook deelnemen aan de manifestatie van 29 september. Er liggen immers voldoende negatieve elementen op tafel om een betogingsdeelname te verrechtvaardigen en dit ook naar aanleiding van de tweede verjaardag van de regering Michel. Laat ons ook niet de diverse regionale, asociale maatregelen (kinderbijslag, water en energie,...) vergeten waarmee ook de deelregeringen in de zakken zitten van werknemers en sociaal verzekerden.

Het reeds geplande nationaal comité van 2 september en een stemming over deelname aan een staking in oktober, zal evenwel niet kunnen doorgaan. Er zal immers hoogstwaarschijnlijk op 2 september onvoldoende informatie zijn over de regeringsmaatregelen in het kader van de begroting 2017. De ACLVB heeft de regering alvast laten verstaan dat de lasten niet opnieuw op een éénzijdige manier bij de werknemers en sociaal verzekerden kunnen gelegd worden. Hiermee gaf de ACLVB tijdens dit nationaal comité, een niet mis te verstane waarschuwing aan het adres van de federale regering.
 

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart