banner-blauwe-collegas.jpg

De Blauwe Collega’s bij Colruyt gaan voor constructieve benadering

03/03/2023 - 11u

In een uitdagend retaillandschap is het voor warenhuizen dagelijks strijden voor een deel van de koek. Bij Colruyt kijken de ACLVB’ers niet weg van de economische realiteit. “Maar we geloven dat werkgever en werknemers samen, vanuit een open ingesteldheid, naar oplossingen kunnen toewerken.”

ACLVB-afgevaardigde Piëdro Vander Steene omschrijft het woelig vaarwater waarin de retail zich vandaag bevindt. “De wereld anno 2023 is snel aan het veranderen, niet het minst de sector van de distributie. Warenhuizen komen, andere gaan, zoals recent Makro nog.” Covid markeerde het begin van een nieuw tijdsgewricht. “Van sommige verschijnselen die we voor corona vreemd zouden gevonden hebben, kijken we intussen niet meer op, zoals winkelen met een mondmasker op. Een ander gebruik lijkt even ingeburgerd: je klikt, je bestelt en je laat je aankopen thuis leveren. De wereld staat bij wijze van spreken op je keukentafel. Als warenhuis moeten we mee zijn met die tendens. Maar dan nóg. Toen het hoogtepunt van de pandemie achter ons lag, dachten we weer gewoon verder te kunnen werken. Dat was buiten de oorlog in Rusland en Oekraïne gerekend.”

Vertrouwen

“Alles wordt duurder. Klanten zoeken in een oogwenk uit waar een product voor hen het goedkoopst is”, weet ook Piëdro. “Als retailer mag je daar niet blind voor zijn. Tegelijk kampt onze onderneming met serieuze kosten: er zijn de aanzienlijke personeelskost en de energiekost. Komt daarbovenop, in het bijzonder voor Colruyt Laagste Prijzen, de druk om elk product tegen de laagste prijs te blijven aanbieden. In onze sterkte schuilt gelijk onze kwetsbaarheid. Om die kost te dekken, dienen we als medewerker zo productief mogelijk te zijn. Zonder dat werknemers extra opofferingen moeten doen en verondersteld worden nog harder te werken. Het gaat er niet over om sneller te werken, wel om slimmer te werken, benadrukken wij namens de ACLVB. Wij zijn de verantwoordelijke vakbond die de zaken durft te benoemen, op een constructieve wijze. Dat kan alleen als er een sfeer van vertrouwen heerst. Voor zo’n klimaat van vertrouwen wil de Liberale Vakbond mee garant staan. Heel wat problemen zijn complex en vaak zie je niet meteen een uitweg. Maar je moet bereid zijn om samen, vanuit een open en constructieve ingesteldheid, naar oplossingen toe te werken.”

Duurzaam

Niet voor niets zijn zoveel medewerkers binnen Colruyt Group - met ongeveer 33.000 werknemers verspreid over 7 technische bedrijfseenheden - te vinden voor de aanpak van de Liberale Vakbond. “We handelen niet uit eigenbelang”, aldus Piëdro over de drive van de liefst 150 ‘Blauwe Collega’s’, zoals de ACLVB-afgevaardigden bij Colruyt zichzelf voorstellen. “De werknemer en de onderneming moeten er beter van worden. De langetermijnvisie is voor ons belangrijk. Meer verhaal, minder kabaal. Denk bijvoorbeeld aan het thuiswerk. Tot nu toe kunnen enkel de kaderleden in onze onderneming dat. We slagen er niet in om voor de uitvoerend bedienden in de administratie telewerk geregeld te krijgen, de directie houdt daar voet bij stuk. We blijven dus ijveren om voor die mensen een oplossing te vinden, maar binnen het redelijke: oproepen tot staken of de boel platleggen, gaan we niet doen. Als werkgever moet je ook eerlijk zijn: wanneer een werknemer dient thuis te blijven als gevolg van een gebroken voet, kan je niet vragen of verwachten om in die gevallen dan weer wél van thuis uit te werken.”

“Wat wij willen zijn duurzame oplossingen. Veel heeft te maken met de manier waarop je je collega’s benadert. Als we een winkel binnengaan, vragen we als ACLVB-afgevaardigde niet: ‘Zijn er problemen?’, maar wel ‘Waarmee kan ik u helpen?’. Het vat onze zienswijze helemaal samen.”

Gestroomlijnd

Op een steenworp van de hoofdzetel van Colruyt Group in Halle bevindt zich het distributiecentrum Dassenveld, een staaltje van logistiek vernuft. Alle verse producten, zoals groenten en fruit, zuivelproducten, maar ook diepvriesproducten, worden er aangevoerd van bij de producent of de veiling, om zo snel en efficiënt mogelijk overgeladen te worden in vrachtwagens die over het hele land de Colruyt-warenhuizen beleveren. Ook hier spelen de sociale partners een belangrijke rol. Via diverse werkgroepen, het CPBW of de Ondernemingsraad worden oplossingen aangereikt of zaken benoemd die beter kunnen. De werkgroep ‘Werkbaar werk’ is hier een goed voorbeeld van: hoe maken we het harde werk lichter, zodat medewerkers langer aan de slag kunnen blijven? Piëdro Vander Steene: “Verkrijgen we altijd wat we willen? Vaak niet, maar we werken wel mee aan oplossingen, en dat is positief!”

ACLVB-afgevaardigde Dieter Van Waeyenberghe legt uit hoe speciaal ontworpen frigokarren - met wanden vol liquid ice - garanderen dat de koudeketting optimaal gevrijwaard blijft. “In de vrachtwagens kunnen die karren perfect naast niet-temperatuurgevoelige producten gestouwd worden, wat maakt dat die vrachtwagens voor 95% gevuld zijn en Colruyt niet met aparte diepvrieswagens de weg op moet.”

Magazijniers werken handsfree, wat veiliger is, en een systeem van voice picking waarbij orders via een stem worden overgebracht en bevestigd, zorgt ervoor dat de foutenmarge met 80% gedaald is. Indrukwekkend is ook de automatische orderpicker, een gigantisch robotsysteem dat dagelijks honderden paletten belaadt en aan de juiste vrachtwagen toewijst.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart