Zonder industrie geen welvaart
Europa laat manifest zijn industrie in de steek. Nochtans garandeert de industrie met 34 miljoen werknemers, driekwart van de Europese uitvoer. Eén job in de industrie levert ook een halve job op in de dienstensector. De industrie blijft dus een essentiële basis voor de Europese welvaart. Zonder industrie geen welvaart, zonder welvaart geen welzijn. Het tij moet dus gekeerd worden.
Europa, België, werkgevers en werknemers,… hebben als gezamenlijk doel om een uniek klimaat van vertrouwen en eenheid te bespoedigen. Europa en de lidstaten moeten een ondernemingsklimaat creëren waarin het moeilijker wordt landen tegen elkaar uit te spelen. Het zouden vooral bijvoorbeeld innovatieve projecten, infrastructuur en goed opgeleide werknemers moeten zijn die Europa en België op de wereldkaart zetten.
Onze snelevoluerende maatschappij vereist ook een andere manier van denken: van jobzekerheid naar werkzekerheid met kwaliteitsvolle jobs, van discussie over de hoogte van het loon naar minder lasten op arbeid en een alternatieve financiering van de sociale zekerheid, van goedkoper werken naar beter werken en van een kapitalistisch geïnspireerd marktmodel naar een écht sociaal gecorrigeerde vrije markteconomie.
Gelijkwaardige behandeling van arbeid en kapitaal is de sleutel
Het sociaal overleg is een belangrijke factor in het ganse proces om vertrouwen en eenheid te creëren. De ACLVB zal zich opstellen als een constructieve, maar kritische sociale partner. We zullen meer inzicht, inspraak en garanties vragen in de gelijkwaardige en duurzame behandeling van arbeid en kapitaal. Zo moeten bijvoorbeeld de opleidingsinspanningen op niveau komen opdat werknemers competitieve, maar ook breed inzetbare vaardigheden kunnen verwerven.
Als Liberale Vakbond ACLVB streven wij niet voor niets naar een grote zelfredzaamheid van onze werknemers op de arbeidsmarkt. Dergelijke positieve signalen zijn, zoals ook het EVV recentelijk heeft bevestigd en wat de ACLVB tenvolle onderschrijft, noodzakelijk opdat werknemers en werkgevers samen kunnen oversteken naar een nieuwe, duurzame toekomst voor onze technologische industrie.
Een toekomst waarin we ook een antwoord bieden op uitdagingen als klimaatsverandering, energiebevoorrading, mobiliteit en veiligheid. Een toekomst waarin een technologische industrie producten creëert met een hoge toegevoegde waarde en die zorgt voor duurzame werkgelegenheid en ontwikkeling.
Kurt Marysse en Dirk Mertens