Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan

02/11/2020 - 13u

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 24 april 2020. Op 2 november 2020 werd een nieuwe aangepaste versie, versie 3, van de Generieke Gids toegevoegd.

Veilig (terug) aan het werk

Veel bedrijven zijn in volle coronacrisis blijven verderwerken. In andere sectoren wordt de heropstart voorbereid.

Vast staat dat we nog een hele tijd met het coronavirus zullen moeten leven en dus maatregelen zullen moeten treffen om de verdere verspreiding tegen te gaan.

In elk geval is het zaak om zo veilig mogelijk te werken!

Maar hoe zit dat concreet? Welke ingrepen garanderen veiligheid én zijn haalbaar in jouw bedrijf of sector?

De sociale partners in de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk hebben samen met experten bij de overheid een handige leidraad samengesteld: Veilig aan het werk - Generieke Gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan.

Je vindt er niet enkel richtlijnen voor de werkposten, maar ook voor de lunchruimte, de kleedkamer, de sanitaire voorzieningen, het werken op werven of met derden, tot zelfs het vervoer van en naar het werk of thuiswerk.

Vakbonden en werkgeversorganisaties in de Groep van 10 roepen op om gebruik te maken van deze gids. ACLVB-afgevaardigden kunnen er zich op baseren tijdens het overleg in het CPBW of de Syndicale Delegatie. Aanvullend is het mogelijk dat sectoren sectorspecifieke aanbevelingen formuleren. Zodra die beschikbaar zijn, zal ACLVB daarover communiceren. Je kan hiervoor ook terecht op de website van de FOD WASO (www.werk.belgie.be).

De G10 benadrukt dat de naleving van de veiligheids- en gezondheidsvoorschriften door iedereen uitzonderlijk belangrijk is. Zowel de werkgever als de werknemer, consument, leverancier, … is geacht sanctioneerbaar te zijn bij de niet-naleving ervan. De inspectie van het Toezicht op het Welzijn op het Werk kan daarbij een rol vervullen, vertrekkend van een begeleidende en oplossingsgerichte aanpak.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart