Klimaatconferentie in Doha: triest geval van politieke onwil

10/12/2012 - 10u

Het Kyoto-protocol wordt verlengd tot in 2020 en er worden voorzichtige stappen ondernomen voor het sluiten van een nieuw globaal klimaatakkoord (gepland in 2015). De VN-klimaatconferentie in Doha werd afgesloten met ontoereikende beloftes i.v.m. de beperking van de uitstoot van broeikasgassen op korte termijn en zonder concrete financiële beloftes, terwijl er ook totaal geen aandacht werd besteed aan sociale bekommernissen.

“In Doha zijn de landen er niet in geslaagd om de nodige politieke wil aan de dag te leggen. Ook België heeft zich niet in positieve zin laten opmerken, vooral wat betreft de klimaatfinanciering en het interne beleid i.v.m. de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen”, besluiten de leden van het Platform Klimaatrechtvaardigheid vertegenwoordigd in Doha (BBL, WWF, Greenpeace, ACV, ABVV, ACLVB, Oxfam-België, 11.11.11 en CNCD-11.11.11) :

  • “Het Kyoto-protocol werd verlengd, maar wat er nu op tafel ligt, remt de opwarming van de aarde niet af. Daarom vragen wij aan de Europese Unie om zo vlug mogelijk de doelstelling aan te passen naar een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 30 %”.
  • “Wat betreft de financiering na 2012, ligt er heel weinig op de tafel. Dat is onaanvaardbaar. Het kan niet dat de industrielanden de landen uit het Zuiden in de steek laten in hun strijd tegen de klimaatveranderingen.”
  • “Het was de bedoeling dat er in Doha een programma werd goedgekeurd om de doelstellingen voor 2020 te verhogen en de basis te leggen voor de globale vermindering van de broeikasgassen na 2020. De vooruitgang die werd geboekt in het akkoord van Doha is onvoldoende en niet concreet genoeg.”
  • “De industrielanden zijn doof gebleven voor de sociale bekommernissen: de inwerkingstelling van een rechtvaardige overgang stond niet op de agenda en de slachtoffers van de klimaatverandering zullen moeten wachten tot volgend jaar voor er eventueel een internationaal mechanisme komt voor de verzekering en compensatie van de schade door klimaatwijziging.”

Door dit gebrek aan ambitie in Doha is de wereld nog altijd op weg naar een onomkeerbare opwarming van 4 graden of meer, met alle dramatische sociale en ecologische gevolgen van dien.


Het Platform Klimaatrechtvaardigheid is een Belgisch federaal politiek platform waarvan de activiteiten worden gecoördineerd door 11.11.11 en haar Franstalige tegenhanger CNCD-11.11.11. Dit platform verenigt milieu-NGO’s, Noord-Zuidorganisaties en de Belgische vakbonden.


 

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart