Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit werd donderdag 19 september 2019 uitgeroepen tot Nationale Telewerkdag met als doel de werkgever te stimuleren om telewerk toe te laten en structureel te organiseren binnen het bedrijf of de organisatie.
In het leven van de werkende Belg neemt het woon-werkverkeer immers een groot deel van de dag in. Een noodzakelijk kwaad voor vele werknemers! Een totale verplaatsingstijd van twee uur per dag of langer is eerder regel dan uitzondering voor velen onder ons. We staan vast in de file of nemen het openbaar vervoer dat steeds meer verzadigd raakt en vaak verschillende overstappen vergt. Telewerk kan hierbij soelaas bieden!
Als Liberale Vakbond zien we hier -in bepaalde omstandigheden- zeker de meerwaarde van in. Het reduceren van de massa werknemers die zich moet verplaatsen om naar het werk te gaan, kan alvast helpen de file-intensiteit en de verzadiging van het openbaar vervoer te verminderen.
Uit een onderzoek van de FOD Mobiliteit en Vervoer van 2018, blijkt dat momenteel 17% van de werkenden aan telewerk doet. 12% onder hen doet dit gemiddeld 1 dag per week, terwijl bijna 4% dit 2 dagen per week doet. Een minderheid doet dit 3 tot 4 dagen per week. Deze 17% aan telewerkers betekenen een aanzienlijke impact op de dagelijkse verplaatsingen: zij zorgen er immers voor dat 5% van de woon-werkverplaatsingen wordt vermeden.
Bovendien merken we hierbij nog een enorm groeipotentieel: mits wat kleine aanpassingen en/of een mentaliteitswijziging bij sommige werkgevers, zouden in de toekomst veel meer werknemers nog aan telewerk kunnen doen. Hulpmiddelen die de werkgever kan voorzien zijn bijvoorbeeld een laptop en toegang tot telefonie en internet. Vele werknemers zijn hier trouwens vragende partij: maar liefst 30% van de niet-telewerkers geeft aan dit te willen doen indien hun werkgever dit mogelijk maakt. Als deze mensen op termijn minstens 1 dag per week aan telewerk zouden doen, zou dat maar liefst een vermindering van 16,5% van de gereden kilometers betekenen.
Enkele voordelen:
- geen tijd verspillen in de file + minder gereden kilometers. Goed voor het milieu!
- een betere work-lifebalans: geen ochtendstress aan de schoolpoort!
- minder ziekteverzuim, minder verloop, hogere motivatie
- Grotere betrokkenheid en betere prestaties: indien de werknemer zelf mag kiezen wanneer hij zijn prestaties levert, zijn de prestaties ook beter
Enkele nadelen:
- Niet alle functies komen in aanmerking, denk bv. aan: horeca, industriële sector, de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening
- Telewerken wordt vnl. ingevoerd in grote ondernemingen gezien zij meer middelen hebben om op HR-gebied een beleid uit te werken rond telewerk
- Sommige werknemers gaan net overcompenseren en zullen meer uren presteren dan mensen die op de werkvloer zitten, omdat ze niet de indruk willen geven minder te werken
Invoering van telewerk vergt een aanpassing van het arbeidsreglement of bedrijfs-cao. Heb je hier vragen over? Neem online contact met ons op of spring binnen in één van onze kantoren, onze medewerkers helpen jou graag verder!