Ouderschapsverlof kunnen opsplitsen in weken? Goed idee!

16/05/2017 - 16u

Nu en dan ouderschapsverlof kunnen nemen om zo voor je kinderen korte vakanties te overbruggen, dat idee lanceert Vrouw & Maatschappij, de vrouwenbeweging van CD&V.

Goed voorstel, meent ACLVB. Tot nu toe moet voltijds ouderschapsverlof in periodes van minstens een maand worden opgenomen, halftijds ouderschapsverlof in blokken van minstens twee maanden en één dag ouderschapsverlof gedurende minstens vijf opeenvolgende maanden. Bij tijdskrediet gaat het om een minimumperiode van drie maanden of zes maanden.

De mogelijkheid om gedurende één of twee weken voltijds afwezig te zijn bestaat nog niet. Maar zo'n opdeling zou ongetwijfeld heel wat werknemers helpen om werk en gezinsleven beter in balans te krijgen. Deze ruimere flexibiliteit zou vooral ook de grote groep alleenstaande ouders ten goede komen. Voor hen is ouderschapsverlof gedurende een maand vaak niet nodig, ze hebben genoeg aan een week als ze hun kind in co-ouderschap opvoeden. Vanuit die bekommernis kwamen de sociale partners overigens recent al overeen om 1/10 ouderschapsverlof in te voeren.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart