Dit weekend werd de wereld wakker met een onthutsende onthulling. Een intern lek bij een advocatenkantoor dat zich specialiseert in juridische constructies had miljoenen pagina’s aan documenten verspreid naar de wereldpers. Hierin bevonden zich de gegevens van duizenden individuen wereldwijd die geld parkeerden op Panamese rekeningen om belastingen te ontduiken.
Naast enkele minder verrassende figuren (verschillende Russische politici en zakenlui waaronder Vladimir Poetin, Bashar Al Assad, de Chinese President Xi Jinping…), waren er toch ook enkele verrassende namen te vinden. De meest opvallende was de Ijslandse premier Sigmundur Gunnlaugsson die een aandelenconstructie had opgezet met zijn vrouw. Hij was verkozen met een programma dat beloofde een einde te maken aan financiële wanpraktijken. Er prijken ook 732 Belgen op de lijst, wiens identiteit voorlopig nog onbekend is.
Waarom Panama?
Panama is een aantrekkelijk belastingparadijs voor zowel bedrijven als individuen. Bedrijven moeten bijvoorbeeld geen belastingen betalen op activiteiten die niets te maken hebben met Panama. Een buitenlands bedrijf kan dus massaal belastingen ontlopen. Ook voor individuen is Panama een interessant land. Het heeft geen belastingverdragen met andere landen. Dit betekent dat het niet verplicht is te melden wat buitenlandse rekeninghouders bezitten. Verder controleert het ook de geldstromen niet. Cliënten kunnen zoveel geld het land in- en uitbrengen als zij zelf willen. Op deze geldstromen worden geen belastingen betaald als het geld buiten Panama verdiend werd. Het bankgeheim is er zeer strikt en er staan strenge straffen op wie gegevens van rekeninghouders openbaar maakt. Bovendien dienen aandeelhouders zich er niet te registreren.
Wat zal het gevolg zijn?
De minister van Financiën, Johan Van Overtveldt heeft reeds aangekondigd dat de Bijzondere Belastingsinspectie (BBi) de Belgische namen zal onderzoeken in indien er sprake is van ontduiking of ontwijking van belastingen deze personen tot de orde zal roepen.
De ACLVB steunt de Belgische regering hierin en blijft pleiten voor haar speerpuntprogramma van eerlijke fiscaliteit voor allen. De ACLVB heeft reeds meerdere initiatieven genomen in het kader hiervan. Zo werkt de ACLVB mee aan de betogingen van Hart Boven Hard in het pleiten voor een eerlijke fiscaliteit. Verder nemen we ook eigen initiatieven door het ontwikkelen van een eigen alternatieve tax shift.
We hopen dan ook dat de overtreders hun belasting alsnog ontvangen en roepen verder op tot diepere internationale inspanningen om deze belastingparadijzen aan te pakken en een eerlijke fiscaliteit ook op mondiaal niveau te verwezenlijken.