“Jij zorgt elke dag voor een mooie wereld en daarom zetten we jou in de bloemetjes”

16/06/2022 - 11u

Deze week hebben we aan al onze leden van een schoonmaaksector een “groeikaart” gestuurd, als bedankje voor hun dagelijkse inzet om onze straten, kantoren, ramen, vliegvelden, treinstations, ziekenhuizen enz…kortom, onze wereld; proper en mooi te houden !

“Plant deze kaart en laat ze groeien“

Tegelijk willen we dat onze “syndicale zaadjes” ook kunnen uitgroeien tot :

 • Werkbaar, veilig en beter betaald werk voor de schoonmakers;
  • Werkbaar werk, daarbij denken we bv. aan de ergonomie. Schoonmaak is soms ook het heffen en/of verschuiven van lasten; alle mogelijke middelen moeten ingezet worden om letsels te vermijden door ervoor te zorgen dat de schoon te maken plekken zo goed als mogelijk vrij zijn van obstakels;
  • Met veilig werk bedoelen we bv. dat er met bepaalde schoonmaakmiddelen wordt gewerkt die gezondheidsrisico’s inhouden; ook in ziekenhuizen vraagt dit zeker bijzondere aandacht; het is noodzakelijk dat de schoonmaker opleiding krijgt bv. over de te gebruiken schoonmaakmiddelen en de veiligheidsinstructies die op de werkplekken zoals in de ziekenhuizen; van toepassing zijn.
  • De schoonmakers hebben recht op een degelijke verloning, zij verdienen WAARDERING voor hun dagelijkse inzet ! Zonder hen zou de wereld er helemaal anders uitzien en het leven onmogelijk zijn… Ondanks de automatische loonkoppeling (aan de index) waardoor het loon maximaal 1 X per jaar geïndexeerd, zijn de lonen in de sector absoluut niet hoog genoeg om het hoofd te bieden aan de steeds duurder wordende prijzen van vervoer, voeding, energie, huisvesting, … !
  • Wat betreft ALLE verplaatsingen vragen we een volledige en geïndexeerde terugbetaling van reële kosten;
 • Met coherente uurroosters (geen talloze onderbroken uren) en vaste contracten
  • Dikwijls krijgt de schoonmaker deeltijdse contracten en is er een onderbreking tussen deze contracten… Indien toch geen aansluitende contracten mogelijk zijn vragen we de volledige betaling als loon van de tijd ertussen !
 • En met respect voor het evenwicht arbeidstijd – privé
  • Schoonmaken kan perfect tijdens de daguren, zeker wat betreft de kantoren;

Vorming en infosessies voor de afgevaardigden

Binnenkort wordt er in de zone Antwerpen vorming gegeven aan onze afgevaardigden en deze week werd er in Brussel een schoonmaakcomité gehouden voor de afgevaardigden daar ! Zo kunnen we als ACLVB ervoor zorgen dat onze afgevaardigden goed geïnformeerd zijn over de rechten van hun werknemers-collega’s uit de schoonmaak !

Nog veel succes dus ook met jullie syndicaal werk en bedankt voor het engagement !

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart