Partena’s huishoudhulpen andermaal op ramkoers

07/06/2018 - 16u

De afgevaardigden van de huishoudhulpen zijn het asociaal personeelsbeleid van Partena Dienstencheques beu. Zij aanvaarden niet langer de discriminerende behandeling van huishoudhulpen en hun klanten. Vorig jaar was er al sociale onrust. Dit leidde toen tot een akkoord met betrekking tot een verhoging van de maaltijdcheque met 1 euro en een beter sociaal overleg.

Vrij kort hierna stelde Partena het akkoord alweer in vraag, wat leidde tot een vermindering van de maaltijdcheque met een halve euro. Een premie compenseerde dit tot eind 2017, maar vanaf 2018 weigerde Partena deze afspraak te verlengen.

Toch heeft Partena centen veil voor allerlei foute strategieën en acties. Zo heeft Partena geen schroom om de huishoudhulpen en hun klanten van het pas overgenomen dienstenchequebedrijf Solide Forta te bevoordelen. Deze huishoudhulpen krijgen een “blijfpremie” en hun klanten betalen geen klantenbijdrage. De vakbonden hadden deze overname afgeraden maar toch is hiervoor veel geld betaald.

Hieruit volgde de logische vraag om alle huishoudhulpen met lange anciënniteit op gelijkwaardige wijze te belonen. Het budget? De halve euro maaltijdcheque die ze eerder afgenomen waren.

Partena stelde het overleg hierover keer op keer uit om dan doodleuk via email te communiceren dat er geen budget is. Een stakingsaanzegging heeft geleid tot een verzoeningsvergadering op niveau van het paritair comité die door gaat op maandag 11 juni.

Stakingen zijn zelden gezien in de wereld van dienstencheques. De huishoudhulpen zijn omwille van hun individuele en verspreide tewerkstelling niet eenvoudig te mobiliseren. De vakbonden hebben de indruk dat Partena bewust de test wil doen.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart