55-plussers bankensector: politiek wil activeren, bedrijven reduceren

23/03/2017 - 16u

ACLVB financiële diensten kijkt met lichte verbazing naar de politieke reacties op de vertrekplannen voor 55-plussers bij de banken. Dit toont aan dat er een verschil is tussen de politieke visie op de activering van 55-plussers en de realiteit in de bedrijven.

Maarten Dedeyne, Nationaal Sectoraal Verantwoordelijke: "ACLVB is en blijft absoluut voorstander van het in dienst houden van 55-plussers. Gezien de steeds sneller veranderende werkomgeving is er nood aan omkadering met ruimte voor voldoende opleiding op maat. Deze categorie werknemers is een meerwaarde qua kennis en ervaring binnen de bedrijven."

Op het terrein zien we echter dat heel wat banken niet langer de meerwaarde zien van de 55-plussers en deze groep werknemers bekijken vanuit een pure kostenbenadering. 

De werkdruk in de sector is de afgelopen jaren zwaar toegenomen. De sector is niet voor niets koploper als het gaat over stress en burn-out. Momenteel lossen de banken hun zaken op hun eigen manier op. Wij kunnen alleen maar vaststellen dat deze manier niet in het verlengde ligt van de visie van de regering.

Indien wij voor de keuze gesteld worden tussen een vertrekplan voor een oudere werknemer met vrijstelling van prestaties en het ontslag van deze of zelfs jongere werknemers, willen wij absoluut het ontslagscenario vermijden.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart