De indexsprong kost een bouwvakker elk jaar 500 euro

19/05/2016 - 16u

De ACLVB heeft berekend hoeveel de indexsprong een bouwvakker kost. Tot onze grote verbazing kost de indexsprong jaarlijks 500 euro aan een bouwvakker.

Vanaf juli 2016 zal het loon van de bouwvakkers terug stijgen, na de indexsprong. Goed nieuws, maar we mogen niet vergeten dat dit recht tijdelijk werd afgenomen. Zonder indexsprong zou het loon van een bouwvakker in het voorbije jaar immers zijn gestegen, en dit om de stijgende winkelprijzen te compenseren. Tussen juni 2015 en juli 2016 zou een bouwvakker op die manier 300 euro meer verdiend hebben. Meer nog, vanaf juli 2016 zou een bouwvakker jaarlijks 500 euro meer verdiend hebben dan vandaag indien er geen indexsprong was geweest. Als Liberale Vakbond willen wij de werknemers informeren over het totale plaatje, en vandaag is dit: werknemers werken in slechtere arbeidsomstandigheden tegen een lager loon. We verwijzen in dit verband onder andere naar de recente beslissing om alle werknemers flexibel te laten werken.

Het zal niet verwonderen dat deze gang van zaken veel ongenoegen teweeg brengt. Om aan onze regering dit ongenoegen te tonen, nodigen wij ook heel specifiek alle werknemers uit de bouw mee uit om op 24 mei te betogen.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart