Loopbaan
Op deze pagina:
LOOPBAANCONSULENTEN
De ACLVB-consulenten kunnen je helpen bij iedere stap in je loopbaan. Of je nu op zoek bent naar een job, je job dreigt te verliezen, of je je niet goed voelt in je job, ...
De loopbaanconsulenten geven je informatie, advies en praktische tips, zodat jij de juiste keuzes kan maken.
Op zoek naar een job? Met onze Workshops en persoonlijk advies bieden we je de gepaste ondersteuning.
Heb je problemen op de werkvloer? of wil je als afgevaardigde of militant meewerken aan een werkbare werkomgeving? De consulenten staan voor je klaar.
LOOPBAANADVIES WORKSHOPS PROBLEMEN OP HET WERK VOOR AFGEVAARDIGDEN
LOOPBAANBEGELEIDING MET LOOPBAANCHEQUES
Heb je nood aan een diepgaande coaching, dan kan je als werknemer terecht bij de loopbaanbegeleiders. Loopbaanbegeleiding betaal je met loopbaancheques, dank zij de Vlaamse overheid kost één loopbaancheque slechts 40 €.
zie http://www.aclvb.be/nl/loopbaanbegeleiding.
Meer mensen aan het werk in duurzame, werkbare jobs. Het is één van de doelstellingen van de Vlaamse overheid. Om dit te stimuleren, krijgen werknemers in Vlaanderen de kans om loopbaanbegeleiding te volgen met loopbaancheques. Loopbaanbegeleiding brengt de professionele wensen, vaardigheden en competenties van mensen in kaart en bekijkt hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Meer mensen in duurzame, werkbare jobs is ook de bekommernis van de ACLVB. De ACLVB wil werknemers de mogelijkheid bieden zich maximaal te ontplooien in een sociaal rechtvaardige samenleving.
Het aanbieden van loopbaanbegeleiding is één van onze pistes in het realiseren van deze zelfontplooiing. Als vakbondsorganisatie verenigt de ACLVB onder één dak alle kennis die nodig is om werknemers optimaal te ondersteunen. Onze expertise op het vlak van sociaal recht, arbeidsmarktbeleid en arbeidspsychologie biedt ons de mogelijkheid om begeleiding en advies te verlenen in álle loopbaangerelateerde vragen. Deze veelzijdige aanpak draagt bij tot een kwaliteitsvolle dienstverlening. De Liberale Vakbond is met haar honderdtal kantoren in België in staat om haar loopbaanbegeleiding lokaal te organiseren en tegelijk toegankelijk te zijn voor een groot publiek.
ACLVB-loopbaanbegeleiding wil de zelfontplooiing van mensen in diverse loopbaanfases ondersteunen, zodat ze betere en bewuste keuzes maken op de arbeidsmarkt. Dit moet resulteren in een toename van de arbeidstevredenheid in de samenleving.
Je loopbaan in eigen handen nemen of in de gewenste richting sturen, is niet eenvoudig en vraagt een grote dosis zelfinzicht. Bovendien is het niet evident te weten welke de verschillende loopbaanmogelijkheden zijn die men uit kan gaan. Loopbaanbegeleiding is een bewustwordings-, oriëntatie- en vormingsproces waarbij de deelnemers inzicht verwerven in de eigen persoonlijkheid, hun competenties en hun waarden. De ACLVB gaat daarbij uit van het principe van zelfsturing: het vertrouwen dat iedere mens het vermogen bezit om voor zichzelf de beste keuzes te maken. De ACLVB-loopbaanbegeleider ondersteunt de deelnemer tijdens dit proces door al coachend aandacht te hebben voor ervaringen uit het verleden en de verwachtingen voor de toekomst, en door het in kaart brengen van de verschillende loopbaanopties. De ACLVB-loopbaanbegeleider gaat steeds oplossingsgericht tewerk. Samen met de deelnemer wordt een persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld, dat de nodige stappen omschrijft die de deelnemer naar de gewenste loopbaandoelstellingen brengt.
Controle nemen over de eigen loopbaan, kritisch omgaan met arbeidssituaties en actief participeren aan het arbeidsleven is de empowerment die de ACLVB voor werknemers vooropstelt. Elke werknemer heeft het recht om zijn eigen loopbaan te sturen en de keuzes te maken die hij het best acht voor zijn eigen ontplooiing. De ACLVB werkt elke dag aan het mogelijk maken van een zo groot mogelijke keuzevrijheid voor werknemers.
Interesse in de ACLVB-loopbaanbegeleiding? Loopbaanbegeleiding volgen is GRATIS voor ACLVB-leden! Wie zijn begeleiding als ACLVB-lid volledig afrondt, krijgt na afloop de aankoop van de loopbaancheques terugbetaald.
ALL.INCLUSIVE
Meer inclusie op de werkvloer, daar draait dit project om. De ACLVLB vindt diversiteit belangrijk. Onze samenleving is divers, dus moeten werkvloeren dat ook zijn. Veel bedrijven beseffen dat, maar ondanks goeie voornemens blijkt het in de praktijk niet altijd even makkelijk te lukken. Andere bedrijven zijn er niet (bewust) mee bezig, hoewel een diverse werkvloer alleen maar meer opportuniteiten biedt. Daarom hebben de vakbonden ACLVB, ACV en ABVV het gezamenlijk project All.Inclusive op poten gezet.
Het doel van het project All.Inclusive is een bijdrage te leveren aan het verhogen van het inclusieve karakter van de Vlaamse arbeidsmarkt door middel van een bottom-up traject. Afgevaardigden, militanten of leden die merken dat collega’s hierover problemen ondervinden op de werkvloer, kunnen terecht bij de ACLVB-loopbaanconsulenten voor een verkennend gesprek. Via het intakegesprek wordt de vraag verhelderd en wordt vervolgens een analyse gemaakt van de problematiek. Wanneer het een collectief probleem betreft, wordt via het intakegesprek het probleem geanalyseerd, wordt informatie verstrekt en indien wenselijk een traject opgestart wat uiteindelijk kan resulteren in een Plan van Aanpak. De focus ligt daarbij in het versterken van de ACLVB-afgevaardigden, zodat zij met meer zelfvertrouwen en kennis van zaken het sociaal overleg op het bedrijf tegemoet kunnen treden. Deze bottom-up benadering van inclusie biedt de beste garanties op een succesvolle mind switch op de werkvloer.
Regelmatig terugkerende onderwerpen die tot een Plan van Aanpak leiden, zijn re-integratie na ziekte, pesten op het werk, werkbaar werk, stress en burn-out en communicatie. Andere veelvuldig voorkomende onderwerpen zijn telewerk, de cao 104, innovatieve arbeidsorganisatie, competentiebeleid, andere psychosociale risico’s, gelijke kansen, onthaalbeleid, werving en selectie, opleidingsbeleid, …
All.Inclusive is een project van de drie Belgische representatieve vakbonden, gesteund door Europa WSE (https://www.europawse.be) . Voor meer info over dit project, of voor advies en begeleiding, neem contact op met de ACLVB-loopbaanconsulenten.
FLIP THE SWITCH
Flip the Switch is een project gericht naar potentiële schoolverlaters in het BSO, en is het resultaat van een samenwerking tussen VDAB, GTB en de vakbonden.
Het project voorziet in levensloopbaancoaches die jongeren begeleiden in hun schoolomgeving met als doel hun competenties te versterken. De methodiek in dit project is gebaseerd op 3 speerpunten:
krachtgericht bemiddelen met de jongeren;
een geïntegreerd, competentieversterkend aanbod voorzien, via de samenwerking tussen verschillende partnerorganisaties;
de levensloopbaancoach inzetten als centrale begeleidende figuur van de jongere.
Deze krachtgerichte begeleiding behelst 4 fases:
STARTPUNT: Wat brengt je hier? “Wie ben ik?”
GEWENSTE SITUATIE: Waar wil je naartoe? “Wat wil ik?”
TROEVEN: Wat werkt er al? “Wat kan ik?”.
EERSTE STAP: Wat is de eerste stap? “Wat doe ik?”
De begeleiding kan uiteindelijk resulteren in 3 mogelijke transitietrajecten:
De jongere zet een onderwijskwalificerend traject verder in de eigen school.
De jongeren kiest voor een alternatief (beroeps)kwalificerend opleidingstraject buiten de school, waarbij de kansen op onderwijskwalificatie maximaal blijven.
De jongeren start een begeleidingstraject naar werk.
Meer weten? Neem contact op met de ACLVB-loopbaanconsulent https://www.aclvb.be/nl/contactgegevens-loopbaanconsulenten of neem een kijkje op https://www.onderwijs.vlaanderen.be/nl/transitietrajecten