Zorgkundigen : 5 bijkomende handelingen mogelijk mits het volgen van 150 uur opleiding
Het wetgevend kader (KB van 12 januari 2006) dat bepaalt welke handelingen een zorgkundige mag uitoefenen onder toezicht van een verpleegkundige werd gewijzigd (KB 27 februari 2019).
Vanaf 1 september 2019 mogen 5 extra handelingen gedelegeerd worden aan de zorgkundigen op voorwaarde dat deze laatste daarvoor een opleiding heeft gevolgd van 150 uur, voor de helft theorie en voor de helft stage.
Het wetgevend kader werd uitgewerkt door de Federale minister van Volksgezondheid, bevoegd voor de wetgeving aangaande de gereglementeerde zorgberoepen. Het zijn echter de gemeenschappen die bevoegd zijn voor onderwijs , die de opleiding moeten organiseren en erkennen.
Een uitgebreide info over de nieuwe regels kan u hier vinden op de FAQ die werd opgemaakt door de FOD Volksgezondheid.
Nieuwe studenten opleiding zorgkundige :
De Vlaamse onderwijsinstellingen die de opleiding zorgkundige aanbieden, zullen in het opleidingscurriculum voorzien dat deze nieuwe handelingen door de toekomstig afstuderende zorgkundige kunnen worden gesteld, waardoor toekomstig afgestudeerde zorgkundigen meteen deze extra handelingen kunnen stellen.
Werkende zorgkundigen :
Voor zorgkundigen die reeds aan het werk zijn in de sector menen de sociale partners – hoewel het geen wettelijke verplichting is - dat alle zorgkundigen op zo kort mogelijke termijn in staat moeten zijn de bijkomende opleiding te volgen zodat op de werkvloer geen verwarring ontstaat over wie nu welke handelingen als zorgkundige mag stellen.
Om de zorgkundigen maximaal in staat te stellen deze bijkomende handelingen te verwerven, is door de sociale partners en de onderwijsinstellingen - onder leiding van kabinet Vandeurzen - een globaal concept ontwikkeld dat tijdens de komende maanden verder zal verfijnd worden. Het initiatief hiervoor ligt bij de werkgevers, in overleg met de sociale partners.
Het conceptueel kader omvat de volgende elementen :
Theoretisch onderwijs (75 u)
1. Voor het theoretisch deel wordt een bijscholingspakket, bv. via e-learning (webinar), ontwikkeld. Hierbij wordt de theoretische les opgenomen, in aanwezigheid van een livepubliek zodat anderen nadien de les individueel of in groep kunnen volgen, al dan niet onder begeleiding.
2. De webinar zal een totale duur hebben van 16 à 20 u, al dan niet inclusief een test.
3. De webinar zal ook online en/of schriftelijk lesmateriaal bevatten dat door de zorgkundigen kan worden doorgenomen.
4. De webinar en de test worden elk in 5 modules opgesteld, wat de flexibiliteit biedt om de les module per module te volgen, en telkens de bijpassende test af te leggen.
Voor de ontwikkeling van het bijscholingspakket en de test zullen de werkgevers gezamenlijk initiatief nemen via de werkgeverskoepels, in overleg met de sociale partners. Zij zullen hiervoor een samenwerkingsverband opzetten met een onderwijsinstelling. De streefdatum voor het ter beschikking stellen van het bijscholingspakket is ten laatste op 1/1/2020, of indien mogelijk vroeger.
Stage (75 u)
De stagetijd (75 u) kan plaatsvinden op de werkplek, voor zover de respectievelijke verpleegkundige handelingen zich ook voordoen en kunnen worden uitgevoerd onder toezicht van de verpleegkundige mentor en/of hoofdverpleegkundige.
De stagetijd kan aanvangen voor het bijscholingspakket volledig ontwikkeld is, gezien de handelingen steeds moeten gesteld worden onder toezicht van een verpleegkundige.
Attestering
Na het doorlopen van het volledige bijscholingspakket (inclusief de 5 deeltesten) en de stagetijd (inclusief een positieve beoordeling) zullen de zorgkundige en de werkgever bv. via e-mail het attest ontvangen. Na ontvangst van het attest is de zorgkundige wettelijk bevoegd om de bijkomende handelingen onder toezicht van een verpleegkundige uit te voeren.
Individueel of sectoraal initiatief ?
Het initiatief dat de sociale partners - in samenspraak met het Kabinet Vandeurzen - hebben genomen, wordt volop verder geconcretiseerd. Het zal echter nog enkele maanden duren vooraleer dit concept kan worden uitgerold in de sector. Het voordeel hiervan is wel dat ondersteunende maatregelen mogelijk zijn vanuit de sociale fondsen en dat de opleiding deels op de werkvloer zal kunnen worden ingericht.
Het blijft voor de onderwijsinstellingen mogelijk om een extra opleidingsmodule in te richten, ook reeds vanaf 1 september 2019. De zorgkundigen kunnen zich daarvoor inschrijven, al dan niet op vraag van hun werkgever. Het staat iedereen uiteraard vrij om zich al dan niet in te schrijven voor de opleidingen die aangeboden worden door de onderwijsinstellingen. Weet wel dat zowel de tijd als de kost van inschrijving volledig door de werknemer moet worden betaald. Het loont misschien de moeite om nog even te wachten op de concretisering van de sectorale initiatieven.
We houden u op het gepaste moment verder op de hoogte.
Nog vragen ?
Nog vragen?
Neem dan gerust contact op met je ACLVB-secretariaat.
Like onze Facebook-pagina en volg het laatste nieuws over de Non-Profit via https://www.facebook.com/aclvbnonprofit/.