Nieuwe functieclassificatie voor de werknemers van de geestelijke gezondheidszorg

10/01/2022 - 13u

Een nieuwe functieclassificatie

Eind vorig jaar ondertekenden de sociale partners in het Paritair Comité 331 een collectieve arbeidsovereenkomst in verband met de nieuwe sectorale functieclassificatie voor jouw sector. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing voor alle werknemers in de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg.

Wat betekent dit concreet voor jou als werknemer?

Je werkgever zal je, in overleg met de vakbond (interne commissie), een sectorale referentiefunctie toewijzen.

Aan de sectorale referentiefuncties zijn nieuwe barema’s gekoppeld. Na de toewijzing van je functie zal je kunnen kiezen voor dit nieuwe barema of voor het behoud van je huidig loon.

Invoering van de nieuwe classificatie: het verloop

Om de classificatie in te voeren, hebben de sociale partners in het Paritair Comité procedures afgesproken. Een deel van die procedures is inmiddels achter de rug.

Stap 1: wie organiseert de invoering van de classificatie in de instelling?

Alle directies duiden een procesverantwoordelijke aan die toezicht houdt op het project en onder hun eindverantwoordelijkheid werkt. De procesverantwoordelijke zorgt ervoor dat de toewijzingen van de nieuwe sectorale functiebeschrijvingen gebeuren en waakt over een correct verloop van de procedures. Als er in de voorziening een syndicaal overleg aanwezig is, organiseert de procesverantwoordelijke de bijeenkomsten met de werkgever en de vakbondsvertegenwoordigers waarin de functietoewijzing besproken wordt.  Om te weten wie in jouw organisatie procesverantwoordelijke is, richt je je best tot de personeelsdienst of directie. Je kan met al je vragen ook terecht bij je vakbondsvertegenwoordiging.

Stap 2: de mededeling van jouw functie en mogelijke nieuwe barema

Op 17/01/2021 deelt de werkgever jouw functietoewijzing mee. Als werknemer zal je dan een brief krijgen met alle informatie over de aan jou toegewezen sectorale referentiefunctie en overeenkomstige looncategorie. Het zou kunnen dat je niet één, maar verschillende functies krijgt toegewezen (een zogenaamde hybride functie). In uitzonderlijke gevallen kan je werkgever vaststellen dat er geen sectorale referentiefunctie kan toegewezen worden, omwille van het unieke karakter van je functie (we spreken dan van een ontbrekende functie). Je krijgt in dat geval wel een looncategorie toegewezen. Houd er rekening mee dat het aantal ontbrekende functies in de CGG gemiddeld hoger ligt dan in de andere zorgsectoren (die IFIC al toepassen). Hiervoor bestaat een logische verklaring. De CGG maakten geen deel uit van de sectoren waarvoor de IFIC functies initieel beschreven zijn. Daar komt nu verandering in. In de komende jaren zullen de functies in de CGG, die in de sector breed aanwezig zijn, geleidelijk aan beschreven worden.  

Het zou kunnen dat je om objectieve redenen niet akkoord bent met de toegewezen sectorale referentiefunctie. In dat geval kan je beroep aantekenen. Dit noemen we intern of sectoraal beroep. Je keuze voor het nieuwe barema wordt dan opgeschort tot na de behandeling van het beroep. Meer hierover lees je in stap 4. Je hebt tijd tot ten laatste 04/02/2022 om intern beroep in te dienen. Na afloop van de interne/sectorale beroepsprocedure kan je, als je niet akkoord gaat met het resultaat, beslissen om extern beroep aan te tekenen, en dit ten laatste op 07/03/2022.

Het beroep mag enkel de toewijzing van de sectorale referentiefunctie betwisten, gebaseerd op de inhoud van jouw reëel uitgeoefende functie. De sectorale functiebeschrijvingen en de weging van de functie, die geleid hebben tot de indeling in looncategorieën, kunnen niet betwist worden in de beroepsprocedure.

Indien de lokale werknemersvertegenwoordiging of de werkgever dit wenst, komt de interne begeleidingscommissie voor aanvang van de beroepsprocedures nogmaals samen in een bijzondere zitting. De doelgroep van deze bijzondere procedure betreft enkel de werknemers met een ondersteunende zorg- en begeleidingsfunctie, toegewezen aan een functie in looncategorie 14. De sociale partners van de sector zullen in de eerste twee weken van januari criteria uitwerken die de toewijzing van deze werknemers aan een functie in categorie 14 dan wel aan de ontbrekende functie van GGZ consulent in categorie 15 moeten verduidelijken. De begeleidingscommissie zal tijdens deze bijzondere zitting aan de hand van de criteria een advies formuleren over een eventuele aanpassing van de functietoewijzing van één of meerdere werknemers uit de doelgroep. Dit advies en de beslissing van de werkgever hierop volgend, kunnen aanleiding geven tot een aanpassing van de individuele communicatie van 17 januari.

Stap 3: kiezen voor het nieuwe barema

3.1. De keuze maken

Als werknemer moet je een keuze maken of je overstapt naar het nieuwe IFIC barema dan wel of je je huidige barema behoudt. Dit kan je pas doen nadat je kennis hebt genomen van je functietoewijzing, al dan niet na het doorlopen van de beroepsprocedure. Je personeelsdienst bezorgt je alle elementen die je nodig hebt om het verschil tussen je huidig barema en het IFIC barema in beeld te brengen. Deze simulatie wordt gemaakt met een instrument, ontwikkeld door IFIC. Uiteraard kan je voor uitleg hierbij terecht bij de werknemersafgevaardigden, je vakbond en je personeelsdienst.

De werknemer heeft bij  de invoering van de nieuwe loonschalen eenmalig de keuze tussen het behoud van zijn bestaande loonvoorwaarden en het nieuwe IFIC barema. Eénmaal je kiest voor het nieuwe IFIC barema, kan je niet terugkeren naar je oude barema.

Als werknemer ben je verplicht om je keuze schriftelijk bekend te maken aan jouw werkgever uiterlijk op 04/02/2022, anders behoud je automatisch je huidig barema. Tenzij je in beroep gaat, dan wordt deze termijn opgeschort.

Belangrijk: er is afgesproken dat geen enkele werknemer loonverlies mag lijden door de nieuwe functieclassificatie op het ogenblik dat deze collectieve arbeidsovereenkomst in werking treedt. Als je startbarema (huidige verloning) hoger is dan het IFIC barema op 16 januari 2022, behoud je je startbarema tot het IFIC barema voordeliger wordt. Vanaf dat moment blijf je het IFIC barema wél volgen in de toekomst, ongeacht het verdere verloop ervan. Wil je hier meer uitleg bij? Aarzel dan niet om je vakbond of werkgever aan te spreken.

3.2. Uitbetaling van het nieuwe barema

Als je kiest voor het nieuwe IFIC barema en geen beroep aantekent, dan wordt dit voor het eerst uitbetaald met je loon van februari 2022. Het IFIC barema vindt evenwel toepassing vanaf 1 juni 2021.  De werkgever dient bijgevolg een correctie van het brutomaandloon te berekenen voor de periode tussen 1 juni 2021 en 31 januari 2022. Als je wel beroep aantekent, wordt het recht op je IFIC barema ook geopend vanaf juni 2021 indien je voor het IFIC barema kiest. Het wordt dan wel later uitbetaald, nadat je een definitieve uitspraak hebt gekregen over het beroep.

Stap 4: De mogelijkheid om intern/sectoraal en extern beroep in te dienen

Als je om objectieve reden niet akkoord bent met de toegewezen functie of functies, de verdeling tussen meerdere toegewezen functies, of met de toegewezen categorie in het geval van een ontbrekende functie, is er een beroepsprocedure voorzien. Je neemt hiervoor best contact op met de procesverantwoordelijke of een vakbondsafgevaardigde. Nadat het intern of sectoraal beroep is afgehandeld, kan je kiezen om over te stappen naar het nieuwe barema of om in extern beroep te gaan.

Vanaf de kennisname van het resultaat van de interne beroepsprocedure heb je tijd tot 7 maart 2022 om je keuze voor het IFIC barema of het behoud van het huidig barema schriftelijk bekend te maken aan je werkgever. Als je geen keuze bekend maakt binnen deze termijn en niet in extern beroep gaat, behoud je automatisch je huidige barema.

Als je in extern beroep gaat, wordt deze termijn opgeschort.  Indien je in extern beroep gaat, heb je vanaf de kennisname van het besluit van de externe beroepscommissie tijd tot 22 april 2022 om je keuze schriftelijk bekend te maken aan je werkgever. Als je in dit geval opteert om over te stappen naar het IFIC barema, geniet je van de uitbetaling van je IFIC barema voor het eerst de maand volgend op de bekendmaking van je keuze. Je krijgt in dat geval ook een correctie voor de periode vanaf juni 2021.

Informatie over de functieclassificatie

Je kan alle informatie over de functieclassificatie raadplegen op de website van de vzw IFIC: www.if-ic.org. Hier vind je de functiewijzer, de functiebeschrijvingen en nog heel wat informatie (de CAO’s, een overzicht met veelgestelde vragen, …). Je kan ook informatie verkrijgen bij de personeelsdienst en bij de werknemersvertegenwoordigers in je instelling.

Nog vragen ?

Nog vragen?

Neem dan gerust contact op met je ACLVB-secretariaat.

Like onze Facebook-pagina en volg het laatste nieuws over de Non-Profit via https://www.facebook.com/aclvbnonprofit/.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart