PC 202.01 : loon- en arbeidsvoorwaarden

Op deze pagina:

    Arbeidsduur

    De arbeidsduur is vastgesteld op 36.30 uur per week voor een voltijds tewerkgestelde. Werkt u meer, dan geeft dit recht op compensatie, ofwel in arbeidsduurvermindering (bijvoorbeeld recuperatieverlof), ofwel via extra loon, naar keuze door je werkgever. Het recht op overloon blijft echter behouden op 38 uur per week.

    Voor de deeltijdsen is deze compensatie naar keuze van de werknemer. De week is verdeeld over vijf dagen of zes dagen. In geval van het tweede, heeft de werknemer recht op twee halve dagen vrij per week. Hiervan wordt het regionaal overlegorgaan geïnformeerd.

    Loon

    Klik hier voor de barema’s. (vanaf 01/03/2024)

    Vanaf 1 januari 2024 wordt het specifiek minimum flexi-loon afgeschaft. Een flexi-jobwerknemer heeft voortaan minstens recht op het sectoraal baremaloon.

    Premies

    Heb ik recht op een eindejaarspremie?

    Mits je voldoende lang in dienst bent in de onderneming wel. Ook kan het zijn dat er een gelijkaardig voordeel voorzien werd in je onderneming. Voor de details kan je steeds een beroep doen op de ACLVB. Er wordt een (pro rata) uitbetaling van de eindejaarspremie voorzien wanneer het arbeidscontract in onderling akkoord wordt beëindigd.

    Heb ik recht op extra vergoedingen voor later werken of koopzondagen

    • Ondernemingen met meer dan 30 werknemers: vergoeding voor arbeidsprestaties na 19u: + 25 %
    • Loontoeslag voor arbeid op de 3 bijkomende koopzondagen:
      • Voor ondernemingen zonder ondernemingsraad of syndicale afvaardiging: + 50 %
      • Voor ondernemingen met ondernemingsraad of syndicale afvaardiging zonder CAO: + 100 %

    Heb ik recht op ecocheques?

    Elke voltijdse medewerkers krijgt ecocheques ter waarde van 250 euro (of 188 euro bruto premie). Bij deeltijdse werknemers is dit in verhouding tot de prestaties.  In ondernemingen met een syndicale delegatie kan een bedrijfseigen alternatief worden afgesproken.

    Premies voor kinderopvang

    Voor de door ‘Kind & Gezin of ONE’ erkende kinderopvang tussen de 0 en 12 jaar betaalt het Fonds de gemaakte kosten aan de rechthebbende ouders terug met een maximum € 780 per jaar. Meer info vind je hier.

    Jaarlijks premie

    Aan elke voltijdse werknemer wordt jaarlijks een premie toegekend van 188 euro bruto (dit bedrag kan in de onderneming omgezet geweest zijn naar een gelijkwaardig voordeel / maaltijdcheques). De jaarlijkse premie wordt toegekend sinds 2016, en wordt telkens uitbetaald samen met het loon van de maand augustus.

    Vervoerskosten

    In het PC 202.1 worden de kosten van de trein (80% prijs abonnement) en de fiets (0,27 euro/km) betaald door de werkgever. Voor ander openbaar vervoer is er een tussenkomst die in de buurt ligt hiervan.

    Vanaf 1 januari 2024 zullen de werkgevers tussenkomen in de vervoerskosten voor werknemers die uitsluitend met privé- vervoermiddelen naar het werk komen. De tussenkomst is vastgesteld op 50% van de prijs van de maandelijkse treinkaart in 2de klas, en voor een gelijkwaardige afstand. De vergoeding wordt toegekend per werkdag en betaald vanaf de eerste kilometer. Opgelet! De tussenkomst is beperkt tot het bedrag dat overeenkomt met een reis van 10 km (heen). Voorheen was er niets van tussenkomst voorzien voor wie met de wagen naar het werk kwam. Op de website van de NMBS vind je de toegepaste tarieven. Ieder jaar, op 1 februari, indexeert de NMBS deze tarieven.

    Vanaf 1 januari 2024 zal de fietsvergoeding van 0,24 EUR per km verhoogd worden tot 0,27 EUR per km tot maximum 40 km per dag heen en terugreis voor de bedienden die hun verplaatsingen van de woonst naar het werk maken per fiets of elektrische fiets.

    Extra verlof

    Je hebt recht op arbeidsduurvermindering in deze sector: zie arbeidsduur hierboven.

    Tijdskrediet

    Tijdskrediet geeft de werknemer het recht om hetzij de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst volledig te onderbreken, hetzij zijn arbeidsprestaties te verminderen tot 4/5-tijds of tot halftijds.

    De regering Michel 1 heeft zwaar ingegrepen  in de uitkeringen die de RVA betaalt voor tijdskrediet. Zo moet je steeds het onderscheid maken tussen de vraag : heb ik recht op tijdskrediet, en onder welke voorwaarden ? En de vraag : heb ik ook recht op een RVA vergoeding voor de compensatie van het loonverlies ? Dat laatste is niet meer altijd het geval.

    De Vivaldi-regering besliste bij de begrotingsopmaak 2023-2024 om te besparen op de uitkeringen bij tijdskrediet en thematische verloven. De nieuwe maatregelen gaan in op 1 februari 2023. Opnieuw loopt het recht op tijdskrediet en het verkrijgen van een uitkering niet meer gelijk.

    We geven hieronder een beknopt overzicht van de verschillende mogelijkheden om tijdskrediet op te nemen. Voor meer inlichtingen kan je terecht op de themapagina’s van tijdskrediet van de ACLVB: https://www.aclvb.be/nl/tijdskrediet of neem contact op met jouw ACLVB-secretariaat.

    Voor elk van de hieronder beschreven stelsels bestaan er eveneens organisatorische regels die moeten vermijden dat de normale werking van de ondernemingen wordt verstoord. Je kan hierover meer informatie bekomen in jouw ACLVB-secretariaat.

    Niet-gemotiveerd tijdskrediet :

    Om diverse redenen is het tijdskrediet zonder motief sinds 1 april 2017 afgeschaft. Dat wil zeggen dat verlengingsaanvragen voor dit tijdskrediet dan ook niet meer mogelijk zullen zijn. Wanneer een werknemer nog in tijdskrediet zonder motief zit, zal hij hiervoor geen aanvraag tot verlenging meer kunnen indienen. Hij kan zijn oorspronkelijk aangevraagde periode wel nog vervolledigen.

    Gemotiveerd tijdskrediet : Recht ja – Vergoeding RVA : ja (gedeeltelijk)

    Wat het openen van de rechten qua tijd betreft : het gemotiveerd tijdskrediet geeft de werknemer met 24 maanden anciënniteit de mogelijkheid zijn arbeidsprestaties voltijds, halftijds of met 1/5e te onderbreken gedurende 36 maanden  voor het motief ‘opleiding’ , of gedurende 51 maanden voor de motieven : ‘zorg voor het kind jonger dan 8 jaar’ , ‘palliatieve verzorging’, ‘zwaar ziek kind of familielid’ of ‘gehandicapt kind tot de leeftijd van 21 jaar’. Opgelet: het recht op uitkeringen verschilt van deze bepalingen!

    De werknemer moet zijn gemotiveerde aanvraag kunnen bewijzen.

    Wijziging in het stelsel tijdskrediet met motief “zorg voor een kind jonger dan 8 jaar” :

    Vanaf 1 februari 2023 is de leeftijd, duurtijd en anciënniteitsvoorwaarde voor tijdskrediet met ‘motief zorg voor het kind’ gewijzigd. Opgelet! Het betreft enkel een wijziging voor het toekennen van de uitkeringen voor de voltijdse onderbreking :

    • De leeftijd voor het toekennen van uitkeringen voor deze voltijdse onderbrekingen verlaagt van 8 naar 5 jaar.
    • De duurtijd van de uitkeringen is teruggebracht van 51 tot 48 maanden, ongeacht de vorm (1/5e, halftijds of voltijds). De beperking van de maximumduur tot 48 maanden geldt ook voor tijdskrediet voor andere zorgdoeleinden die vóór 01/02/2023 zijn ingegaan voor werknemers die op 1/02/2023 minder dan 30 maanden tijdskrediet voor zorgdoeleinden hebben opgenomen. Voor degenen die op die datum meer dan 30 maanden tijdskrediet hebben opgenomen: zij blijven profiteren van 51 maanden van dit tijdskrediet met betaling van uitkeringen.

    Een andere verstrenging die vooral ten nadele van deeltijdse werknemers geldt, is de verstrenging van de tewerkstellingsvoorwaarde (tewerkstellingsbreuk), en dit voor het verkrijgen van uitkeringen voor alle vormen van tijdskrediet met motief :

    • Wie deeltijds tijdskrediet met motief wil opnemen met uitkering moet voortaan 12 maanden voorafgaand aan de schriftelijke aanvraag voltijds tewerkgesteld zijn geweest.
    • Wie voltijds tijdskrediet met motief wil opnemen met uitkering moet voortaan :
      • 12 maanden voltijds gewerkt hebben voorafgaand aan de aanvraag of
      • 24 maanden deeltijds gewerkt hebben voorafgaand aan de aanvraag.

    Voor het gemotiveerd tijdskrediet betaalt de RVA wel een vergoeding om het inkomensverlies te compenseren. De uitkeringen van de RVA zijn sinds 1 februari 2023 eveneens gewijzigd. Zo werden alle anciënniteitstoeslagen en leeftijdstoeslagen in de uitkeringsstelsels geschrapt, en dit voor alle vormen van tijdskrediet met motief aangevraagd na 31 januari 2023. De aangepaste uitkeringen kunnen geraadpleegd worden op de themapagina’s van tijdskrediet van de ACLVB: https://www.aclvb.be/nl/tijdskrediet.

    Tijdskrediet eindeloopbaan (landingsbaan) :

    Algemeen stelsel : Vermindering van arbeidsprestaties voor werknemers van 60 jaar of ouder : Recht Ja – Vergoeding RVA : Ja

    De vermindering van arbeidsprestaties voor werknemers van 60 jaar of ouder, biedt aan personen die dat willen de kans om hun arbeidsritme te verminderen, naar het einde van hun loopbaan toe, door over te stappen, hetzij 4/5-tijds , hetzij halftijds (voor personen die minstens 3/4-tijds zijn tewerkgesteld).  Er is geen maximale duur voorzien.  In dit geval is een bedrijfsanciënniteit van 24 maanden vereist (of minder indien de partijen dit overeenkomen) en moet men een beroepsloopbaan van 25 jaar kunnen aantonen.

    Instappen in dit algemeen systeem van tijdskrediet eindeloopbaan geeft wel recht op een RVA vergoeding om het inkomensverlies te compenseren.

    Sectoraal stelsel tijdskrediet eindeloopbaan (landingsbaan): Vermindering van arbeidsprestaties voor werknemers van 55 jaar of ouder : Recht Ja – Vergoeding RVA : Ja

    Het paritair comité 202.01 heeft van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de leeftijd die toegang geeft tot de onderbrekingsuitkeringen te verlagen tot 55 jaar voor de werknemers die zich in een van de volgende situaties bevinden:

    1. ze zijn op de aanvangsdatum van hun vermindering van prestaties tewerkgesteld in een onderneming die is erkend als zijnde in herstructurering of in moeilijkheden;
    2. op het ogenblik van de schriftelijke kennisgeving aan de werkgever kunnen ze 35 jaar beroepsloopbaan als loontrekkende bewijzen, in de zin van de reglementering ‘werkloosheid met bedrijfstoeslag’;
    3. op het ogenblik van de schriftelijke kennisgeving aan de werkgever waren ze:
    • ofwel ten minste 5 jaar gedurende de 10 voorgaande jaren tewerkgesteld in een zwaar beroep;
    • ofwel ten minste 7 jaar gedurende de 15 voorgaande jaren tewerkgesteld in een zwaar beroep;
    • ofwel ten minste 20 jaar tewerkgesteld in een stelsel van nachtarbeid.

    Onder ‘zwaar beroep’ wordt verstaan dat men heeft :

    • gewerkt heeft in ‘wisselende ploegen van 2 werknemers die zowel qua inhoud als qua omvang hetzelfde werk doen’,
    • ‘gewerkt hebben in uurrooster met onderbroken diensten waarbij de werknemer permanent werkt in dagprestaties waarvan de begintijd en de eindtijd minimum 11 uur uit elkaar liggen met een onderbreking van minstens 3 uur en minimumprestaties van 7 uur. Onder permanent verstaat men dat de onderbroken dienst de gewone arbeidsregeling van de werknemer vormt en dat hij niet occasioneel in een dergelijke dienst wordt tewerkgesteld,
    • gewerkt in een arbeidsregime met nachtprestaties.

    Sectoraal stelsel tijdskrediet eindeloopbaan: Vermindering van arbeidsprestaties voor werknemers van 50 jaar of ouder : Recht Ja – Vergoeding RVA : Nee

    In het PC 202.01 heeft de werknemer wel het recht om deze tijdskredietformule vanaf 50 jaar onder de volgende vormen, echter zonder dat de RVA hiervoor een vergoeding betaalt:

    • halftijds op voorwaarde dat de werknemer een zwaar beroep heeft uitgeoefend dat bovendien voorkomt in de lijst van de knelpuntberoepen;
    • 4/5-tijds als de werknemer een zwaar beroep heeft uitgeoefend of een 28-jarige loopbaan kan voorleggen;
    • halftijds of 4/5-tijds wanneer het bedrijf van de werknemer erkend is als onderneming in moeilijkheden of in herstructurering.

    Thematisch verlof

    Elke werknemer heeft recht op het nemen van een thematische verlof. Hiermee wordt de werknemer bedoeld die zijn/haar loopbaan volledig of gedeeltelijk onderbreekt in het kader van :

    • palliatief verlof;
    • verlof voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid;
    • ouderschapsverlof.

    De werknemers, die één van deze thematische verloven opnemen, krijgen van de Federale Overheid een compenserende vergoeding in de vorm van een RVA-vergoeding met dien verstande dat alle anciënniteitstoeslagen en leeftijdstoeslagen in de uitkeringsstelsels zijn geschrapt, en dit voor alle vormen van thematische verloven aangevraagd na 31 januari 2023.

    Aanmoedigingspremie

    Werk je in de privésector of de social profit sector? En neem je tijdskrediet, ouderschapsverlof, palliatief verlof, verlof voor medische bijstand of mantelzorgverlof op? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een aanmoedigingspremie krijgen. Dat is een aanvullende uitkering die je van de Vlaamse overheid krijgt, bovenop de onderbrekingsuitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Meer info over de de toekenningsregels en de aanvraag van de Vlaamse aanmoedigingspremies kan je hier vinden : https://www.vlaanderen.be/vlaamse-aanmoedigingspremie

    Voor meer informatie kan je steeds terecht op onze site of in je ACLVB-secretariaat.

    Eindeloopbaan

    Het systeem van werkloosheid met bedrijfstoeslag (het vroegere brugpensioen) is de laatste jaren grondig gewijzigd.

    Voor meer algemene informatie in verband met SWT kan je elders op onze website terecht.

    Wij kunnen via deze weg niet altijd een “kant en klaar” antwoord bieden op je individuele vragen. Veel hangt af van jouw persoonlijke situatie. Voor specifieke vragen kan u steeds terecht in één van onze ACLVB-kantoren of bij onze medewerkers.

    Hieronder geven wij alvast een schematisch overzicht van de specifieke stelsels die vandaag van toepassing zijn voor alle werknemers van het PC 202.01.

    REGIME SWT

    PC 202.01

    LEEFTIJD

    LOOPBAAN

    GELDIGHEIDSDUUR VOORWAARDEN (**)

     

     

    MAN

    VROUW

    BEGIN

    EINDE

    ALGEMEEN STELSEL

    62

    40

    40

    39

    40

    01/01/2023

    01/01/2024

    31/12/2023

    31/12/2024

    SWT ZWARE BEROEPEN

    (***)

    60 (*)

    35, waarvan 5/7 jaar in de loop van de laatste 10/15 jaar in zwaar beroep

    1/07/2023

    30/06/2025

    SWT NACHTARBEID, BOUW EN ZWARE BEROEPEN

    (***)

    60 (*)

    33, waarvan 20 jaar nachtarbeid

    OF

    5/7 jaar in de loop van de laatste 10/15 jaar in zwaar beroep

    1/07/2023

    30/06/2025

    SWT LANGE LOOPBAAN

    (***)

    60 (*)

    40

    1/07/2023

    30/06/2025

    LANDINGSBAAN 1/2 | 1/5 - lange loopbaan, zwaar beroep

    55

    35

    OF

    5/7 jaar in de loop van de laatste 10/15 jaar in zwaar beroep

    OF

    20 jaar in regime nachtprestaties

    1/07/2023

    30/06/2025

    (*) De toegangsleeftijd voor de bijzondere stelsels SWT bedraagt sinds 1 juli 2021 60 jaar. De toegangsleeftijd voor het stelsel 'medische SWT' is vastgelegd op 58 jaar voor de periode vanaf 1 januari 2023 tot en met 30 juni 2025.

    (**) De voorwaarden zijn onderwerp van het Interprofessioneel Akkoord 2025.

    (***) De werknemers die in de bijzondere stelsels SWT stappen, zijn vrijgesteld van beschikbaarheid op de arbeidsmarkt.

    Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
    Of zoek uw secretariaat via de kaart