PC 216 : loon- en arbeidsvoorwaarden

Op deze pagina:

    Is dit mijn sector?

    De sector van de notarisbedienden omvat iedereen die tewerkgesteld is bij een notaris en dus onder het stelsel 216 valt.

     

    Arbeidsduur

    De arbeidsduur van de sector is vastgelegd op 37 uur en 30 minuten.

    Extra dagen kort verlet

    Naast de dagen kort verlet die gelden voor iedere werknemer, is er in de sector ook een extra dag voorzien voor het huwelijk van de werknemer en voor de adoptie van een kind (dag inschrijving in de bevolkingsregisters)

     

    Wat verdien ik?

    Met ingang van 1 oktober 2019 worden de barema’s en de reële maandlonen verhoogd met 1,1%.

    Zie barema’s.

     

    Zijn er andere vergoedingen voorzien in deze sector?

    Het fonds staat in voor de organisatie en het beheer van de sectorale voordelen die het paritair comité aan de notarisbedienden toekent.

    Daarnaast is het fonds tevens het sectoraal opleidingsfonds voor de notarisbedienden, ter aanvulling op de specifieke notariële vorming die wordt aangeboden door de Vlaamse Raad van het Notariaat en de Conseil Francophone van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat vzw. 

    Als notarisbediende geniet u van de volgende sectorale voordelen:

    • een verzekering gezondheidszorgen: u geniet gratis van de verzekering Gezondheidszorgen (hospitalisatie, zware ziekten,…) en u heeft de mogelijkheid om ook uw familieleden te verzekeren;
    • een verzekering Inkomensverlies die de betaling voorziet van een rente in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid (bevallingsrust, ziekte, …);
    • een groepsverzekering die de betaling voorziet van een aanvullend pensioen bij pensionering en, in geval van overlijden voor het pensioen, de betaling van een kapitaal aan uw begunstigden. Dit aanvullend pensioen wordt gefinancierd door patronale en persoonlijke premies;
    • extralegale kinderbijslag: Ouders van een kind jonger dan 3 jaar kunnen van extralegale kinderbijslag genieten, gelijk aan 50€ per maand;
    • tijdskrediet "Eindeloopbaan": De bedienden die het recht op tijdskrediet "Eindeloopbaan" uitoefenen kunnen van een sectorale tussenkomst genieten bestemd om de loonsvermindering ten gevolge van de arbeidsduurvermindering te compenseren;
    • verplaatsingskosten voor de opleidingen: binnen de talrijke maatregelen om opleidingen te stimuleren, komt de sector tussen in de terugbetaling van de verplaatsingskosten van de deelnemers aan de cursussen georganiseerd door de gemeenschapsraden van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat vzw (Vlaamse Raad van het Notariaat en Conseil Francophone). 

    Ecocheques

    De sector voorziet voor elke bediende die een volledig jaar gewerkt heeft ecocheques, voor een waarde van 250 euro. Dit gebeurt uiterlijk op 31 maart van het erop volgende jaar. Het kan zijn dat er indertijd een gelijkwaardig voordeel werd onderhandeld binnen de onderneming.

     

    Hoe worden mijn vervoerskosten terugbetaald?

    In de sector wordt het openbaar vervoer voor het woon-werkverkeer volledig ten laste genomen van de werkgever. Dit bedrag is gelijk aan een jaarlijks abonnement voor vervoer in tweede klasse.

    Bij verplaatsingen met de fiets is er een vergoeding voorzien gelijk aan 0,24 euro per afgelegde kilometer.
    Bij het gebruik van een ander vervoermiddel, is er een vergoeding van 0,07 euro voorzien, rekening houdend met de kortste afstand woon-werk, beperkt tot 60 km.

     

    Tijdskrediet

    Dankzij het tijdskrediet kan een werknemer de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst volledig of gedeeltelijk schorsen.

    Deze laatste jaren is het systeem van tijdskrediet en de desbetreffende vergoeding grondig gewijzigd.

    De werknemers uit de sector hebben recht op tijdskrediet landingsbaan. De leeftijdsgrens wordt verhoogd naar 55 jaar voor werknemers die hun arbeidsprestaties verminderen tot halftijds of 1/5 tijds, met een lange loopbaan van 35 jaar.

    Indien u bijkomende informatie wenst in verband met tijdskrediet, kan u een kijkje nemen in onze brochure  of terecht bij één van onze ACLVB-kantoren.

    Meer informatie hierover kan u ook vinden via het sectoraal nieuws op deze webpagina.

    SWT

    Vanaf 1 juli 2021, hebben de werknemers recht op  SWT vanaf 60 met 40 jaar loopbaan op basis van NAR-cao nummer 152

    Collectieve sluitingsdagen

    2022:

    • vrijdag 27 mei
    • maandag 31 oktober
    • vrijdag 30 december

    2023:

    • vrijdag 19 mei,
    • maandag 14 augustus.

    2024:

    • vrijdag 10 mei,
    • vrijdag 16 augustus

    Betere indeling van het einde van de loopbaan – “Oudere” werknemers

    Een bijkomende verlofdag wordt toegekend aan iedere bediende die ouder is dan 62 jaar en dit vanaf het jaar waarin hij de leeftijd van 62 bereikt.

    Anciënniteitsverlof

    Iedere werknemer heeft recht op een aanvullende verlofdag per schijf van 5 jaar anciënniteit in de onderneming.

    Opleiding

    Vanaf 1 januari 2020 heeft elke bediende een individueel recht op 5 opleidingsdagen per jaar.

     

     

     
    Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
    Of zoek uw secretariaat via de kaart