PC 225.01 : loon-en arbeidsvoorwaarden

Op deze pagina:

    Wat doet men in het paritair comité ?

    Het paritair comité is een belangrijk overlegorgaan dat collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO) onderhandelt over de minimale loon – en arbeidsvoorwaarden die gelden voor alle scholen en internaten en hun niet gesubsidieerde bedienden in het vrij onderwijs.

    U vindt op deze website een zeer beknopte weergave van de belangrijkste loon- en arbeidsvoorwaarden voor de niet gesubsidieerde bedienden in het vrij onderwijs.

    In geval van discussie over de toepassing van de sectorale afspraken moet u steeds de volledige sectorale CAO consulteren.

    Opgelet : Arbeidsovereenkomsten in de scholen kunnen betere loon-en arbeidsvoorwaarden  voorzien.

    Hoeveel uren moet ik per week werken ?

    Indien je een voltijds contract hebt moet je normaal 38 uren per week werken.

    Administratief personeel in de scholen (met uitzondering van de hogescholen) moeten gemiddeld 36 uur per week werken.

    Studiemeesters-opvoeders in de internaten moeten gemiddeld 36 uur per week werken (zie verder).

    Er bestaat ook de mogelijkheid om deeltijds te werken. Dit komt vaak voor in deze sector.

    Wettelijk moeten deeltijdse contracten minimum 13 uur per week voorzien. Deze sector heeft echter een afwijking voorzien waardoor men contracten mag aanbieden die onder de 13 uur per week gaan.

    Wettelijk moeten deeltijdse werknemers per dag een prestatieperiode van minstens 3 uren worden tewerkgesteld. Ook hier is in deze sector een afwijkingen voorzien die het mogelijk maakt dat volgende functies werkperiodes van minstens 1 uur per dag kunnen worden tewerkgesteld :

    1. werknemers belast met bus begeleiding; 
    2. werknemers belast met toezicht bij leerlingen;
    3. werknemers belast met voor- en naschoolse opvang; 
    4. werknemers belast met bewakingsopdracht van school- en internaatgebouwen na schooltijd; 
    5. studiemeesters-opvoeders van de internaten voor de periodes tijdens dewelke zij belast zijn met middagtoezicht; 
    6. levende modellen in het kunstonderwijs.

    Voor gastprofessoren (definitie hogeschooldecreet) geldt een minimum 2 uur per werkperiode.

    Alle uurroosters moeten verplicht worden opgenomen in het arbeidsreglement.

    Wat als ik werk als studiemeester-opvoeder in een internaat ?

    Voor de studiemeester-opvoeder in de internaten werd een specifiek statuut onderhandeld dat afwijkt van de andere bedienden in deze sector.

    Arbeidsduur
    Zo geldt voor de studiemeester-opvoeder een gemiddelde arbeidsduur van 36 uur per week of 7 uur en 12 minuten per dag. Deze gemiddelde normale wekelijkse arbeidsduur moet geëerbiedigd worden over de periode van één jaar, die in principe begint op 1 september en eindigt op 31 augustus d.w.z. een periode die samenvalt met de 12 maanden van het schooljaar. 

    Voor een voltijdse opdracht bedraagt het totaal aantal arbeidsuren dat over het jaar moet bereikt worden 52 x 36u = 1.872 uren; dit aantal wordt verminderd met 7 u 12 min.per dag voor het jaarlijks vakantieverlof, voor de wettelijke feestdagen en voor het kort verzuim waarop elk personeelslid recht heeft.

    De arbeidsduur wordt in principe gespreid over vijf dagen per week. In dat geval mag de arbeidsduur de dagelijkse grens van 9 u niet overschrijden. 

    Afwijkingen hierop dienen in het arbeidsreglement te worden opgenomen. In geen geval mag de dagelijkse grens van 11 u noch de wekelijkse grens van 41 u worden overschreden.

    Elke ononderbroken aanwezigheidsperiode van de studiemeester-opvoeder mag 15 uren niet overschrijden.

    Er mag de studiemeester-opvoeder niet meer dan vier nachten per week inslapen gevraagd worden.
    Elke oproep van de studiemeester-opvoeder betreft een arbeidstijd van tenminste één uur. 

    Slapende waak
    De aanwezigheidsuren van de studiemeester-opvoeder tussen het slapengaan en het opstaan van de internen, de zogeheten "slapende waak", tellen voor 4 arbeidsuren waarvan 1(2) uur behoort tot de vorige dag en 3(2) uren tot de volgende dag. Indien deze "slapende waak" 9 uren overschrijdt, wordt elk boventallig uur als arbeidsduur beschouwd.

    Ingeval van beëindiging van de arbeidsovereenkomst moeten de verworven compensatierustdagen ingevolge het overschrijden van de 36 urenweek opgenomen worden voor het einde van de overeenkomst. Indien het door omstandigheden niet mogelijk is het geheel of een gedeelte van deze compensatierustdagen binnen deze tijdspanne op te nemen, dan worden zij bij het beëindigen van de overeenkomst bezoldigd.

    Kort verzuim
    In afwijking van de wettelijke regeling rond kort verzuim heeft de studiemeester-opvoer het recht, met behoud van hun normaal loon van het werk afwezig te zijn voor een als volgt bepaalde duur :

    1. Huwelijk van de werknemer : drie dagen door de werknemer te kiezen tijdens de week waarin de gebeurtenis plaats grijpt of tijdens de daaropvolgende week. 
    2. Bevalling van de echtgenote van de werknemer : vier dagen door hem te kiezen tijdens de twaalf dagen te rekenen vanaf de dag voor de bevalling. 
    3. Overlijden van de echtgenoot, van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)te, van de vader, moeder, schoonvader, schoonmoeder, stiefvader, stiefmoeder van de werknemer : vier dagen naar aanleiding van de gebeurtenis. 
    4. Plechtige communie en/of vormsel van een kind van de werknemer of van zijn echteno(o)te : de dag van de plechtigheid of, indien deze samenvalt met een zondag, een feestdag of een gewone inactiviteitsdag, op de gewone activiteitsdag die de gebeurtenis onmiddellijk voorafgaat of volgt. 
    5. Deelneming aan het feest van de "vrijzinnige jeugd" daar waar dit feest plaats grijpt, van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)te : de dag van het feest of, indien deze samenvalt met een zondag, een feestdag of een gewone inactiviteitsdag, op de gewone activiteitsdag die het feest onmiddellijk voorafgaat of volgt. 
    6. Het onthaal van een kind in het gezin van de werknemer in het kader van een adoptie : de nodige tijd om al de administratieve en wettelijke formaliteiten te vervullen, met een maximum van vijf dagen. 

    Rustdagen
    De rustdagen voor de studiemeester-opvoeder zijn vastgelegd op de zaterdagen, de zondagen en de tien wettelijke feestdagen.
    De inhaalrust voor de zaterdagen waarop de personeelsleden gewerkt hebben wordt opgenomen binnen de zes weken die volgen op die zaterdagen, bij voorkeur op dagen waarop de internen verlof hebben, volgens akkoord tussen de werkgever en de bediende, of, bij gebrek aan akkoord, op de eerstvolgende activiteitsdag van de bediende. Er zal nochtans rekening worden gehouden met de noodwendigheden voor de goede werking van de instelling.

    Jaarlijkse vakantie en compensatierustdagen
    De studiemeester-opvoeder heeft recht op een jaarlijks vakantieverlof van 24 arbeidsdagen (het feest van de Gemeenschap inbegrepen).
    De jaarlijkse vakantie en de compensatierustdagen wegens het overschrijden van de 36 uren-week worden opgenomen tijdens de schoolvakanties (kerst-, paas- en zomervakantie), de ontspanningsverloven, en op de dagen dat de internen niet aanwezig zijn.
    Tijdens de schoolvakanties en ontspanningsverloven kan de studiemeester-opvoeder internaat gedurende maximum 10 dagen per jaar opgeroepen worden voor pedagogische en administratieve taken. Bij deze oproeping geldt elke begonnen dag voor een arbeidsdag van 7u en 12 min.
    De oproepingen tijdens de zomervakantie dienen zo geschikt te worden dat aan de studiemeesteropvoeder, 4 weken ononderbroken vakantie gewaarborgd wordt.

    Hoe wordt mijn loon bepaald ?

    Voor het administratief personeel van de scholen (met uitzondering van de hogescholen) worden de lonen bepaald op basis van het behaalde diploma. Elk diplomaniveau krijgt een code en aan elke code worden weddeschalen gekoppeld.

    Na 9 jaar wedde anciënniteit krijg je een andere weddeschaal (uitgezonderd universitairen).

    Niveau

    Opleiding

    Barema

    Barema na 9 jaar wedde anciënniteit

    A

    Academisch onderwijs en hoger onderwijs van academisch niveau

    542

    542

    B

    Hoger onderwijs van één cyclus

    158

    345

    C

    Secundair onderwijs

    202

    203

    D

    Secundair onderwijs 2de graad of lager secundair onderwijs

    200

    201

     

    Voor de opvoeders werkzaam in het internaat gelden de volgende loonschalen:

    Niveau

    Barema

    Opvoeder internaat houder van het diploma van hoger secundair onderwijs

    122

    Opvoeder internaat houder van het diploma van hoger onderwijs

    158

    De actuele loonschalen kan u op eenvoudig verzoek verkrijgen in onze ACLVB secretariten of bij VSOA onderwijs

    Je loon zal evolueren door opbouw van anciënniteit, de indexeringen en eventueel bij CAO afgesproken loonsverhogingen.

    Bij de aanvang van de arbeidsovereenkomst kan elders verworden ervaring worden mee genomen voor het bepalen van de geldelijke anciënniteit.

    Heb ik recht op een eindejaarspremie ?

    Je werkt als opvoeder begeleider of administratieve medewerker ?

    Dan krijg je een eindejaarspremie die gelijk is aan de maandwedde van de maand december. De premie wordt betaald in de maand december. (Uitgezonderd bedienden in de Hogescholen)

    Je moet daarvoor gewerkt hebben (of gelijkgesteld) in de loop van het jaar en niet veranderd zijn van arbeidsduur.

    Bij onvolledige prestaties wordt pro rata per gewerkte (of gelijkgestelde) maand gerekend, waarbij een maand telt als de prestaties begonnen voor de 16e van de maand of eindigden na de 15e van de maand.

    Bij uitdiensttreden neemt men als berekeningsbasis het maandloon van de laatste volledige maand voor het vertrek.

    Je werkt in een andere functie ?

    Je hebt recht op een eindejaarspremie indien je in het kalenderjaar (= referentieperiode) hebt gewerkt.

    De bruto-premie bedraagt 2,5 keer het weekloon of 58,14% van het maandloon van december van het jaar waarin de premie wordt toegekend.

    Een maand is begonnen als je contract is aangegaan voor de 16e van de maand of als het is beëindigd na de 15e van de maand.

    Bij ontslag om dringende redenen heb je geen recht op deze premie.

    Bovenop deze eindejaarspremie heb je ook recht op een aanvullende eindejaarspremie van 9 % berekend op het bedrag van de eindejaarspremie.

    De zgn. ‘zonale busbegeleiders’ hebben bovenop de eindejaarspremie recht op een aanvullende eindejaarspremie vastgelegd op 232,86 € en deze aanvullende premie wordt berekend volgens volgende formule :

    Aanvullende premie = (232.86 x TWV1 x A/10) + (232.86 x TWV2 x B/10)

    Waarbij:

    - TWV1 = wekelijks arbeidsvolume van de overeenkomst op 1 februari / 38

    - A = het aantal maanden in dienst in de periode van januari tot juni

    - TWV2 = wekelijks arbeidsvolume van de overeenkomst op 1 oktober / 38

    - B = het aantal maanden in dienst in de periode van september tot december

    De eindejaarspremie en de aanvullende eindejaarspremie worden betaald in de maand december van elk jaar.

    Heb ik recht op jaarlijkse vakantie en extra-legaal verlof ?

    Zoals iedere werknemer heb je recht op je jaarlijkse vakantie, je feestdagen en rustdagen op zaterdag en zondag.

    Je hebt als je werkt als administratief bediende (uitgezonderd in de hogescholen) bovendien recht op 3 extra verlofdagen op 11 juli, 2 november en 26 december.

     

    Jaarlijkse vakantiedagen

    Voor het vaststellen van de jaarlijkse vakantiedagen en bijkomende jaarlijkse vakantiedagen wordt de leeftijd in aanmerking genomen die het personeelslid bereikt op 1 juli van het lopende kalenderjaar. 

    1. Voltijdse aanstelling en werkzaam in één onderwijsinstelling

    De personeelsleden die voltijds aangesteld zijn en werkzaam in één onderwijsinstelling genieten per kalenderjaar een aantal jaarlijkse vakantiedagen, zaterdagen niet inbegrepen, waarvan de duur als volgt wordt bepaald :

    • voor de personeelsleden die minder dan vijfenveertig jaar oud zijn : 30 werkdagen;
    • voor de personeelsleden die vijfenveertig tot minder dan vijftig jaar oud zijn : 31 werkdagen;
    • vanaf 50 jaar : 32 werkdagen.

    De personeelsleden genieten bovendien bijkomende jaarlijkse vakantiedagen waarvan de duur naargelang de leeftijd als volgt wordt bepaald :

    • op zestig jaar : één werkdag;
    • op eenenzestig jaar : twee werkdagen;
    • op tweeenzestig jaar : drie werkdagen;
    • op drieenzestig jaar : vier werkdagen;
    • op vierenzestig jaar : vijf werkdagen.

    2. De personeelsleden die ofwel deeltijds aangesteld zijn of voltijds aangesteld zijn bij verschillende onderwijsinstellingen of werkgevers hebben per onderwijsinstelling recht op een fractie van het aantal jaarlijkse vakantiedagen  De vakantiedagen dienen omgezet te worden in vakantie-uren. Dertig vakantiedagen komen overeen met 216 vakantie-uren (6 weken à 36 uren). De vakantie-fractie wordt berekend aan de hand van een specifieke formule.

    Heb ik recht op verplaatsingskosten voor woon-werkverkeer ?

    Je krijgt inderdaad een terugbetaling van je kosten voor woon-werkverkeer. Het bedrag is afhankelijk van hoe je je naar het werk verplaatst.

    Neem je het openbaar vervoer, dan zal je werkgever je 100% van de kost terug betalen.

    Ben je sportief en rij je met de fiets, dan krijg je vanaf 01/01/2023 per gereden km een bedrag van 0,27€.

    Heb ik recht op een syndicale premie ?

    Als je aangesloten bent bij de ACLVB of VSOA , en je werkt als niet gesubsidieerde bediende (M/V) in het vrij onderwijs, dan heb je recht op een terugbetaling van een deel van je lidgeld. De premie is dezelfde als deze van het onderwijzend personeel.

    Hoe kan ik mee bouwen aan het sociaal overleg in mijn school én in de sector ?

    Scholen met meer dan 50 werknemers moeten een Comité voor preventie en bescherming op het werk oprichten.

    Scholen met meer dan 100 werknemers moeten een ondernemingsraad oprichten.

    Door u als ACLVB-of VSOA-lid kandidaat te stellen voor de sociale verkiezingen kan u verkozen worden, en op die manier u inbreng doen in het sociaal overleg.

    De sociale verkiezingen worden om de vier jaar georganiseerd.

    Wat als ik wil onderhandelen met mijn werkgever om mijn loon-en arbeidsvoorwaarden te verbeteren ?

    De vakbonden kunnen vakbondsafgevaardigden aanstellen in de syndicale afvaardiging. Dit gebeurt op basis van hun ledenaantal. Indien je afgevaardigde wil worden is het daarom van belang voldoende leden te vertegenwoordigen. Je kan jezelf of andere personeelsleden aansluiten via het electronisch aansluingsformulier bij ACLVB of via VSOA.

    Deze syndicale afgevaardigde wordt dan bevoegd om collectieve arbeidsovereenkomsten voor de werknemers te onderhandelen.

    Voelt u zich geroepen om zulk een initiatief te nemen, en voelt u zich gesteund door uw collega’s, aarzel dan niet om contact op te nemen met de ACLVB bestendig secretaris in uw regio of de VSOA contactpersonen voor het vrij onderwijs.

    Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
    Of zoek uw secretariaat via de kaart