PC 307 : loon- en arbeidsvoorwaarden

Op deze pagina:

    Hieronder vindt u de belangrijkste loon- en arbeidsvoorwaarden voor de arbeiders tewerkgesteld in het Paritair comité 307, de makelarij en verzekeringsagentschappen.

    Het is binnen dit Paritair Comité dat de minimale loon- en arbeidsvoorwaarden - onder de vorm van collectieve arbeidsovereenkomsten - worden vastgelegd.

    Onze website heeft tot doel om u te informeren met betrekking tot een deel van de regels die toepasbaar zijn in uw sector.

    Voor meer inlichtingen, aarzel dan niet om een kijkje in onze brochure te nemen of om contact op te nemen met uw bestendig secretaris of met de afgevaardigden van uw onderneming.

    OPGELET! Er kunnen bedrijfscao’s afgesloten worden die gunstigere loon- en arbeidsvoorwaarden voorzien dan de sectorale minima. In dat geval zijn de meest gunstige voorwaarden dan ook van toepassing.

    Arbeidsduur

    De weekgrens voor de arbeidsduur in de sector voor de makelarij en verzekeringsagentschappen bedraagt gemiddeld maximaal 37u30  op jaarbasis. Toch is het mogelijk dat u meer dan 37u30 per week werkt. In dit geval heeft u recht op arbeidsduurvermindering – dagen (ADV).
     

    Loon

    Het barema wordt vastgelegd door de sector van de makelarij en verzekeringsagentschappen. Het is het minimumbarema dat wordt vastgelegd in uw sector. Elk bedrijf is vrij om meer te betalen. Het loon is ook afhankelijk van in welke categorie uw functie deel uit maakt en hoeveel ervaring je al hebt in uw functie.

    Om de 2 jaar, kunnen verhogingen onderhandeld worden tijdens de sectorale onderhandelingen nadat er een IPA-akkoord is afgesloten die de grote lijnen vastlegd.

    Als er een barema bestaat in je bedrijf dan mag het nooit lager zijn dan de sectorale barema’s.

    Voor meer inlichtingen neem contact op met uw ACLVB-afgevaardigde of met uw bestendig secretaris.

     

    Vorming

    Aangezien het volgen van opleidingen de competentie van de werknemers verhoogt, werd de noodzaak van permanente opleiding bevestigd in het sectorale akkoord 2023-2024.

    Dit akkoord voorziet een individueel opleidingsrecht.  De onderstaande tabel geeft een overzicht van het individuele opleidingsrecht op basis van de bedrijfsgrootte.

    Het opleidingsrecht wordt pro rata toegekend in functie van de tewerkstelling en het arbeidsregime van de werknemer.

    Aantal werknemers

    Periode

    Individueel opleidingsrecht

    ≤ 9 werknemers

    Sinds 2023

    2 dagen/ jaar/ voltijdse werknemer

    10 à 19 werknemers

    2023-2024

    2 dagen/ jaar/ voltijdse werknemer

     

    2025-2026

    2,5 dagen/ jaar/ voltijdse werknemer

     

    2027-2028

    3 dagen/ jaar/ voltijdse werknemer

     

    2029

    3,5 dagen/ jaar/ voltijdse werknemer

     

    À partir de 2030

    4 dagen/ jaar/ voltijdse werknemer

    ≥ 20 werknemers

    Sinds 2024

     5 dagen/ jaar/ voltijdse werknemer

    Meer informatie over de vormingen beschikbaar in het sector ? Bezoek het website van CEPOM (http://www.cepom.be/nl)

    Premies

    Eindejaarspremie

    Werknemers die, op 31 december van het lopende jaar, tenminste 6 maand anciënniteit in de onderneming hebben en die door een arbeidsovereenkomst met de onderneming verbonden zijn, hebben recht op 31 december van elk jaar op de betaling van een 13de maand.

    De 13de maand  wordt geproratiseerd volgens 1/12de van het maandloon op 31 december per effectief gewerkt maand in het beschouwde kalenderjaar, dus op het loon van december voor een volledig jaar.

    Specifieke regels worden voorzien voor werknemers waarvan de bezoldiging geheel of gedeeltelijk veranderlijk zijn, die op pensioen of SWT gaan, die ontslagen worden (behalve voor dringende redenen) of die ontslag hebben genomen.

    Het is nu mogelijk om de 13e maand om te zetten in een gelijkwaardig voordeel via een bedrijfs-cao.

    • Regel = 13de maand (cao van 7/12/2017)
    • Bedrijven van meer dan 25 werknemers :  cao in SD
    • Bedrijven van minder dan 25 werknemers : cao met en bestendig secretaris en neerlegging in paritair comité

    In elke geval, moet het werknemer voor het behoud zijn 13de maand kunnen kiezen.

    Ecocheques

    Elke voltijds tewerkgestelde werknemer met een volledige referteperiode (vanaf 1 december van het voorafgaand jaar tot 30 november van het toekenningsjaar) heeft recht, ten laatste tijdens het laatste kwartaal van het lopende werkjaar, op ecocheques ter waarde van 250 euros.

    Die ecocheques worden toegekend aan deeltijdse werknemers volgens volgende afspraken:
     

    Wekelijkse arbeidsduur

    Bedrag

    Boven 4/5de voltijds

    250 EUR

    Boven 3/5de voltijds

    200 EUR

    Meer dan halftijds

    150 EUR

    Halftijds

    130 EUR

    Minder dan halftijds

    100 EUR

     
    Werknemers met een onvolledige referteperiode krijgen een bedrag berekend naar rata van de hierboven vermelde cijfers.
     

    Verplaatsingskosten

    De werknemers die van een openbaar vervoer  gebruik maken, krijgen een tussenkomst van 75% van de prijs van het abonnement (trein 2de klas, bus, metro, tram).

    Voor de werknemers die geen openbaar vervoer gebruiken is de bijdrage van de werkgever vastgesteld op 70 pct. van het gepubliceerd tarief van de treinkaart in tweede klasse.

    Voor werknemers die met de fiets zich verplaatsen van hun gewone verblijfplaats naar hun werkadres is de tussenkomst van de werkgever op 0,35 euro (heen en terug) vastgesteld.
     

    Verlof en vakantie

    Elke werknemer van de privé sector heeft recht op 20 vakantiedagen. Voor deze niet-gepresteerde dagen krijgt hij zijn salaris en een dubbel vakantiegeld (zie onze sectorale brochure “Jaarlijkse vakantie”).

    Hij mag ook van het systeem  “klein verlet” genieten ter gelegenheid van familiegebeurtenissen of voor de vervulling van staatsburgerlijke verplichtingen of van burgerlijke opdrachten.

    Naast de traditionele verlofdagen en de 10 wettelijke feestdagen, kent de sector 307 anciënniteitsdagen toe per schijf van 5 jaar anciënniteit.

    Een communautaire feestdag wordt jaarlijks aan de werknemer toegekend. Elke onderneming kan de datum daarvan bepalen volgens haar eigen modaliteiten.

    De werknemer kan ook maximaal van één verlofdag ( maximum 1 per jaar)genieten om zijn hoofdverblijfplaats te verhuizen.

     

    Vanaf 1 januari 2022, zullen de werknemers van de sector in alle gevallen de mogelijkheid hebben om te kiezen voor opname van ouderschapsverlof in de vorm van een 1/10de onderbreking.

     

    Tijdskrediet

    Dankzij het tijdskrediet kan een werknemer de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst volledig of gedeeltelijk schorsen. De laatste jaren is het systeem van tijdskrediet en de desbetreffende vergoeding grondig gewijzigd. Zo gaan het recht op tijdskrediet en het recht op vergoeding niet meer automatisch samen.

    Indien u bijkomende informatie wenst in verband met tijdskrediet, kan u een kijkje nemen in de pagina van onze studiedienst of terecht bij één van onze ACLVB-kantoren.

    Hieronder geven wij een schematisch overzicht van uw recht die actueel van toepassing zijn voor de sector voor de makelarij en verzekeringsagentschappen:
     

    Tijdskredietstelsels

    Stelsels

    Recht

    Vergoeding

    Tijdskrediet met motief (voltijds)

    Ja

    Ja

    Tijdskrediet met motief (halfijds)

    Ja

    Ja

    Tijdskrediet met motief (1/5de )

    Ja

    Ja

    Landingsbanen vanaf 55 jaar (halftijds) met 35 jaar beroepsverleden (CAO 2023-2025).

    Ja

    Ja

    Landingsbanen vanaf 55 jaar (1/5de ) met 35 jaar beroepsverleden (CAO 2023-2025).

    Ja

    Ja


    Landingsbanen

    Sectoren en ondernemingen konden een CAO SWT 60 j afsluiten die de toegangsleeftijd tijdelijk op 60 jaar behoudt (na een vertigjarige professionele carrière. In het PC 307 hebben de sociale partners om 6 december 2023 een CAO ondertekend voor de jaren 2023 en 2025.

    In de sector van de voor de makelarij en verzekeringsagentschappen wordt het bedrag van de aanvullende vergoeding vastgelegd  op 65% van het verschil tussen het netto-refertloon en de werkloosheiduitkering (Zie artikel 5 CAO 17).

    REGIME SWT

    LEEFTIJD

    LOOPBAAN

    GELDIGHEIDSDUUR

     

     

    MAN

    VROUW

    BEGIN

    EINDE

    ALGEMEEN STELSEL

    62

    40

    40

    1/01/2024

    1/12/2024

    SWT LANGE LOOPBAAN

    60

    40

    1/07/2023

    30/06/2025

    Ouplacement

    Vanaf 1 januari 2022 zullen werknemers die worden ontslagen om andere redenen dan dringende reden of einde van de loopbaan (SWT), en van wie de opzegtermijn meer dan 30 weken bedraagt, recht hebben op outplacement zonder dat hun opzegtermijn met 4 weken wordt verminderd.

    Syndicale rechten

    Syndicale premie

    Elk jaar in het loop van september,  hebben de ACLVB-leden van het Paritair comité voor de makelarij en verzekeringsagentschappen die ten minste 6 maand prestaties in het vorig jaar in een bedrijf van het CP 307  recht op een syndicale premie van 35,00 €. Komen in aanmerking voltijdse en deeltijdse werknemers.

    Onze leden die hun adresmail ons hebben bezorgd worden via een Infoflash over de betaling van de syndicale premie ingelicht.

    Syndicale delegatie

    De syndicale delegatie zorgt voor de arbeidsrelatie. Zij onderhandelt de overeenkomsten op het bedrijfsniveau en doet de sociale wetgeving, de collectieve arbeidsovereenkomsten, het arbeidsreglement en de individuele arbeidsovereenkomsten toepassen.

    In het Paritair comité voor de makelarij en verzekeringsagentschappen kan een vakbondsafvaardiging worden opgericht in ondernemingen die minstens 50 werknemers of die tussen 25 en 49 werknemers tewerkstellen waarvan ten minste 30 % lid van een vakbond is.

    Indien u interesse hebt om de belangen van de arbeiders in uw onderneming te behartigen, neemt u contact op met de bestendig secretaris van uw zone.
     
    Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
    Of zoek uw secretariaat via de kaart