Sluiting/faillissement
Op deze pagina:
Bedrijven ontstaan, maken soms winst of verlies, maar gaan soms ook… failliet. Bent of was u een werknemer van een bedrijf dat failliet werd verklaard? Dan kwam dit zeker en vast aan als een harde klap en kan trouwens een financiële aderlating met zich meebrengen.
De ACLVB staat echter klaar om u te helpen deze moeilijke periode te overwinnen. In dergelijke gevallen is het bovendien zeer belangrijk om op de hoogte te zijn van uw rechten en plichten als ‘schuldeiser’. Naast het geven van correcte juridische informatie zullen wij immers alle formaliteiten vervullen die noodzakelijk zijn om zo vlug mogelijk betaald te worden.
Het zal zeker en vast een steun betekenen te weten dat uw vakorganisatie alles in het werk zal stellen om uw belangen te verdedigen.
Uitspraak van het faillissement + gevolgen
Het faillissement wordt uitgesproken door de Ondernemingsrechtbank van de plaats waar de werkgever gevestigd was (tenzij het centrum van voornaamste belangen van de werkgever zich niet op de plaats van vestiging bevindt, wat zich slechts uitzonderlijk zal voordoen). Het vonnis van faillietverklaring wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. In dit vonnis wordt in eerste instantie een curator aangesteld die de centrale figuur is in de ganse procedure. Hij zal de goederen van de gefailleerde beheren, de schuldeisers aanschrijven, schuldvorderingen innen, de failliete boedel vereffenen en, indien mogelijk, de schuldeisers geheel of gedeeltelijk betalen.
Naast deze curator wordt tevens een rechter – commissaris aangesteld die een toezichthoudende rol heeft.
Indien u nog in dienst bent op het ogenblik dat uw werkgever wordt failliet verklaard, zal de curator in alle gevallen een beslissing moeten nemen aangaande het beëindigen of verderzetten van uw arbeidsovereenkomst. De mogelijkheid bestaat ook dat de curator u ontslaat en u terug in dienst neemt met een nieuwe overeenkomst. Het is immers mogelijk dat een gedeelte van het personeel nog een periode voor rekening van de curator zal moeten werken.
In de meeste gevallen echter stuurt de curator een aangetekend schrijven waarin hij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst meedeelt.
De curator is ook gehouden de nodige sociale documenten af te leveren indien u naar aanleiding van het faillissement werd ontslagen.
Meer weten?
Weetwijzer
Als ACLVB-lid vind je extra informatie over faillissement in de ACLVB weetwijzer, het gratis naslagwerk over sociaal recht voor onze leden.
Nog vragen?
Neem dan gerust contact op met je lokale ACLVB-secretariaat. Onze medewerkers zullen je graag helpen met het beantwoorden van jouw vraag.