Mevr. Demir: "Schrap de steun, en je schrapt samenwerking, efficiëntie en impact."

14/04/2025 - 09u

Waarom is het stopzetten van de intersectorale werking een slecht idee?

De Vlaamse regering heeft besloten om de subsidies voor de intersectorale werking stop te zetten. Die beslissing komt hard aan bij de sectorfondsen en bij alle betrokken sociale partners, waaronder de ACLVB.

Waarover gaat het juist?

Sinds 2001 zijn de sectorconvenanten een belangrijk instrument in het Vlaamse werkgelegenheidsbeleid. Ze bieden sectoren de kans om op maat werk te maken van tewerkstelling, diversiteit, opleiding, welzijn op het werk, enzovoort. Maar geen enkele sector staat op een eiland. Veel uitdagingen zijn sectoroverschrijdend. Denk maar aan werkbaar werk en de krapte op de arbeidsmarkt.

Net daarom werd in 2021 een intersectorale werking binnen de Sociaal Economische Raad van Vlaanderen opgestart, met gespecialiseerde intersectorale adviseurs. Zij zorgen ervoor dat sectorfondsen samenwerken, van elkaar leren en samen acties opzetten. Dankzij deze adviseurs konden er succesvolle intersectorale acties worden opgezet, zoals de gezamenlijke podcasts over werkbaar werk: https://www.serv.be/campagne/werkbaarwint/.

Wat betekent de stopzetting van deze subsidies concreet?

  • De rol van de intersectorale adviseurs verdwijnt.
  • Samenwerkingen tussen sectorfondsen worden veel moeilijker.
  • Gedeelde expertise en gezamenlijke acties vallen stil.
  • Sectoren moeten hun plannen herbekijken en intersectorale ambities schrappen.

Waarom dit de Textielsectoren raakt!

De intersectorale werking is van groot belang voor de textielnijverheid, kleding en confectie, en textielverzorging. Deze sectoren zijn vaak KMO-gedreven, met een sterke nood aan ondersteuning op vlak van opleiding, diversiteit en werkbaar werk. Net in die domeinen biedt intersectorale samenwerking een echte meerwaarde.

  • deelnemen aan gezamenlijke acties rond inclusie en welzijn op het werk;
  • leren van andere sectoren en goede praktijken uitwisselen;
  • efficiënter inspelen op arbeidsmarktkrapte en opleidingstrajecten.

Voor de ACLVB is dit een stap achteruit.

Als liberale vakbond geloven wij in dialoog, samenwerking en een efficiënt beleid. Het is juist dankzij de intersectorale werking dat er méér bereikt wordt met minder middelen. Het stopzetten van deze ondersteuning is dan ook onbegrijpelijk, zeker omdat de evaluatie van deze werking nog loopt.

Onze boodschap aan de Vlaamse regering is duidelijk:

Herzie deze beslissing en geef sectoren de ruimte om ook in de toekomst samen te werken aan een sterk werkgelegenheidsbeleid.

Een stopzetting van deze werking zet die samenwerking op de helling en verzwakt de positie van sectoren die net baat hebben bij gedeelde kennis en ondersteuning.

De ACLVB pleit dan ook voor een voortzetting van de intersectorale werking, ook en vooral in sectoren die nood hebben aan bundeling van krachten.

Laat de opgebouwde ervaring, samenwerking en kennis niet verloren gaan!

ACLVB Textiel – jouw stem voor samenwerking!

Nog vragen?

Contacteer je ACLVB-secretariaat.

Lid worden?

Registreer je hier.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart