Wat verandert er bij de overname van een Busbedrijf?
De Lijn besteedt een deel van haar buslijnen uit aan private bedrijven. Onlangs zijn een aantal lijnen - via openbare aanbestedingen - opnieuw op de markt gekomen. Private busbedrijven kunnen dan offertes indienen om bepaalde routes te rijden. Dit proces kan leiden tot veranderingen in contracten en exploitanten, wat directe gevolgen kan hebben voor de werknemers. Gelukkig biedt CAO 32 bis bescherming bij een overname, zodat de rechten van de werknemers gegarandeerd zijn.
Wat betekent dit voor jou?
- Automatische overdracht: Als jouw werkgever het contract verliest en een ander bedrijf de lijn overneemt, word je automatisch en zonder onderbreking overgedragen aan de nieuwe werkgever.
- Behoud van loon en arbeidsvoorwaarden: Je behoudt je loon, anciƫnniteit en andere arbeidsvoorwaarden zoals vastgelegd in sectorale of bedrijfs-CAO's.
- Geen ontslag: Je wordt niet ontslagen, want de nieuwe werkgever is verplicht je over te nemen.
- Behoud van tijdskrediet en thematisch verlof: Als je hiervan geniet, blijft dit behouden, op voorwaarde dat de bevoegde instanties akkoord gaan.
Hoe wordt bepaald wie overgaat?
- Bij een volledige overname gaan alle betrokken werknemers mee naar de nieuwe exploitant.
- Bij een gedeeltelijke overname wordt er eerst gekeken naar vrijwilligers. Zijn die er niet genoeg, dan gelden technische, economische en organisatorische criteria. Als laatste wordt gekeken naar het dienstjarenprincipe: wie het kortst in dienst is, komt als laatste in aanmerking om overgenomen te worden.
- Bij een weigering van overname moet de nieuwe exploitant alle kosten dragen die gepaard gaan met ontslagvergoedingen.
Informatie en overleg: jouw rechten en transparantie gegarandeerd!
- Tijdige communicatie: De huidige werkgever stelt een lijst op van de werknemers die overgaan en deelt deze met de nieuwe werkgever. Dit zorgt voor transparantie en voorkomt onnodige onzekerheid.
- Overlegmomenten: Vakbonden en werkgevers overleggen om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen. Werknemers kunnen hier ook hun vragen en bezorgdheden kwijt.
- Opleiding en onthaal: De nieuwe werkgever moet zorgen voor een goede integratie, inclusief een onthaal- en opleidingsperiode voor overgenomen werknemers. Zo ben je optimaal voorbereid op je nieuwe werkplek.
Wat als je niet wordt overgenomen?
Werknemers die niet worden overgenomen en hun job verliezen, krijgen begeleiding van ACLVB en ondersteuning van het Sociaal Fonds. Het fonds helpt met wedertewerkstelling binnen de sector of voorziet een opleiding voor een nieuwe functie. Je staat er dus niet alleen voor!
Informatiesessie voor onze afgevaardigden!
Begin mei organiseren we een sessie waarin we dieper ingaan op de overnameprocedures en jouw rechten. De uitnodiging volgt via je secretaris.