Chauffeurs zijn geen boksballen, het zijn mensen!

09/07/2018 - 13u

De laatste maanden worden we geconfronteerd met toenemende agressie op de bussen van De Lijn in en rondom Sint-Niklaas. Vorige week werden opnieuw een aantal agressiegevallen gemeld. Bij één van deze incidenten heeft een reiziger na een woordenwisseling een chauffeur zijn vingers willen omplooien waarna de chauffeur een paniekreactie heeft gehad en heeft teruggeslagen met de vlakke hand, de reiziger haalde zijn vuist boven en zo ontstond opnieuw een tegenreactie.

De chauffeur in kwestie werd een aantal jaren terug eerder al slachtoffer van een zwaar agressiegeval waarbij hij toen door een aantal jongeren bewusteloos werd geslagen. Als chauffeur word je verwacht om steeds kalm te blijven, maar wij begrijpen dat iemand die door dergelijk trauma is gegaan en die opnieuw fysiek wordt bedreigd, wel heftig kan reageren wanneer een nieuwe probleemsituatie zich voordoet, ofschoon men begeleiding heeft gehad. De Lijn reageerde hier onmenselijk op en gaf de chauffeur zijn ontslag.

De chauffeur staat op de stelplaats gekend als een vriendelijk en collegiaal man. Zijn collega’s begrijpen dan ook niet dat de directie niet meer begrip kon opbrengen voor de getroffen chauffeur. De collega-chauffeurs eisen van hun directie meer respect en bijstand wanneer zich een probleem voordoet. Nu voelt men zich steeds aan zijn lot overgelaten. Ook aan de reiziger wordt wederzijds respect gevraagd. Een chauffeur is geen boksbal, maar een mens die na zijn dienst ook veilig naar zijn gezin wenst terug te keren!

Omwille van solidariteit met de getroffen chauffeur werd er vandaag een solidariteit- en tevens sensibiliseringsactie gehouden van 11 tot 13 u. aan de stelplaats van Sint-Niklaas. Chauffeurs die dit wensten en op dat ogenblik aan het rijden waren, konden binnenrijden.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart