Stemming van Vlaams taxidecreet op 13 maart brengt werkgelegenheid en mobiliteit in gevaar

11/03/2019 - 08u

Morgen stemmen de Vlaamse parlementsleden over het Vlaams taxidecreet. Om zowel pers als parlementsleden uit eerste hand te informeren over de reden waarom de ACLVB zich verzet tegen dit decreet, zullen drie ACLVB-afgevaardigden morgen om 12 uur 's middags post vatten aan het Vlaams parlement.

De politieke wereld wil onder druk van internationale samenwerkingsplatforms zoals Uber de taxisector ‘moderniseren’. 
Bij dergelijke platformen worden alle kosten en alle risico’s doorgeschoven naar de chauffeurs. Hierdoor doen deze platformen de taxisector oneerlijke concurrentie aan door prijzen te hanteren die lager zijn dan de marktprijzen.

Het Vlaams taxidecreet zou aanzienlijke sociale repercussies hebben. De ACLVB ondersteunt de eisen van de taxisector. Meer nog, de Liberale Vakbond wil chauffeurs, klanten en Vlaamse KMO’s beschermen tegen de overdaad aan uberisatie.

De ACLVB verzet zich tegen het Vlaams taxidecreet en vraagt:

  • duidelijke regels en goedkeuringsvoorwaarden voor samenwerkingsplatforms in overeenstemming met de omstandigheden in de sector
  • controle op het aantal gewerkte uren om weggebruikers en inzittenden van voertuigen te beschermen en de verkeersveiligheid te waarborgen.
  • een minimumloon en een verplicht minimumtarief om oneerlijke concurrentie en sociale dumping te voorkomen alsook een beperking voor de toekenning van vergunningen aan taxichauffeurs.

Minister Ben Weyts legt deze voorstellen compleet naast zich neer en stelt een extreme deregulering voor. Als het decreet morgen wordt aangenomen, is de kans groot dat dit later ook een grote impact heeft op de Brusselse situatie.
 

Nog vragen?

Neem dan gerust contact op met je ACLVB-secretariaat.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart