Bezoek aan de luchthaven van Luik

14/07/2022 - 15u

Bezoek aan de luchthaven van Luik

 

De luchthavens zijn werkplaatsen die verschillende sectoren bijeenbrengt en die samenwerken.

Om een beter inzicht te krijgen in de omstandigheden van nachtarbeid hebben Aurélie Carette, nationaal sectorverantwoordelijke en Bereng Tsingos, bestendige secretaris, een bezoek gebracht aan de de verschillende ploegen tijdens de nacht shift in de logistiek en de bewaking sector.

Het beroep van veiligheidsagent op een plaats als de luchthaven is essentieel en niet zonder risico. Aandacht en concentratie zijn van essentieel belang, en door afleiding kunnen fouten van grote omvang worden gemaakt.

De agenten staan altijd onder druk, aangezien er elke dag tests van het bewakingsbedrijf, de klant en de autoriteiten worden gepland om na te gaan of de aandacht van de agenten voor hun taken altijd optimaal is. De agenten controleren de pakjes op verdachte voorwerpen (wapens, explosieven) maar ook alle werknemers die het terrein betreden en de reizigers. De luchthaven van Luik is echter nog steeds hoofdzakelijk bestemd voor vrachtvervoer.

 

Bewakingsagent eisen erkenning voor de sector

Binnen de sector wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe functieclassificatie in de beveiliging en wij hebben naar dit verzoek geluisterd.

Het ACLVB hoopt in dit opzicht aan de verwachtingen te kunnen voldoen door voor hen een nieuwe functie in het leven te roepen: röntgenoperator - werkzaamheden "waarbij het gaat om het interpreteren van beelden van apparaten die door middel van röntgenstralen goederen en hun inhoud in beelden omzetten, ten einde gevaarlijke voorwerpen of stoffen op te sporen".

De werklast voor de werknemers die ter plaatse in de logistiek werken, zowel mentaal als fysiek, is zwaar.

Het bezoek toonde aan hoe zwaar het werk is voor de arbeiders op deze werf, met atypische werktijden, nachten, weekendshifts, ... en het werk zelf dat veel concentratie vergt.

Onze organisatie wordt niet voldoende erkend voor haar werkelijke waarde. Het ACLVB wil zijn leden op dezelfde manier kunnen verdedigen als andere vakbonden.

 

 
 

Nog vragen?

Neem dan gerust contact op met je ACLVB-secretariaat.

 

 
 
Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart