Horeca (PC 302) : Recht op deconnectie

05/05/2023 - 13u

Uw recht op deconnectie

Wist je dat?

De sociale partners van het paritair comité voor de horeca hebben een collectieve arbeidsovereenkomst ondertekend over het recht op deconnectie.

Heb je in je bedrijf een akkoord over deconnectie afgesproken? Dan is dat akkoord van toepassing. Heb je nog geen bedrijfsakkoord over deconnectie afgesproken?  Dan geldt de sectorCAO voor jou.

Wat is deconnectie? 

Het recht van de werknemer om buiten de overeengekomen werktijden (vermeld in het arbeidsreglement/individuele arbeidsovereenkomst of cao) niet bereikbaar of beschikbaar te zijn via zijn professionele en private digitale hulpmiddelen. Maar het gaat ook om de verbintenis van werknemers om buiten de werkuren, tijdens rusttijden, vakantie en schorsing van de arbeidsovereenkomst geen contact op te nemen met hun collega's voor alle werkgerelateerde zaken.

Wat betekent dit nu juist? 

1. Werkgevers en werknemers zorgen ervoor dat zij buiten de normale werktijd geen contact opnemen met hun collega's, behalve:

-in het geval van uitzonderlijke of onvoorziene redenen die actie vereisen die niet kan wachten tot de volgende werkperiode.

-in het geval dat de werknemers een wachtdienst en/of dienst hebben en waarvoor de afspraken schriftelijk zijn vastgelegd.

2. De werknemer mag er geen nadeel van ondervinden als hij buiten zijn normale werktijd de telefoon niet opneemt of werkgerelateerde berichten niet leest. De werknemer is derhalve niet verplicht tijdens zijn gerechtvaardigde afwezigheid bereikbaar te zijn, noch is hij verplicht werkgerelateerde mededelingen te raadplegen of te beantwoorden die hem via enig communicatiemiddel worden toegezonden.

Om het recht op deconnectie toe te passen in de praktijk, is er opleiding nodig en moet iedereen goed geïnformeerd zijn.

 

Meer verhaal, minder kabaal...

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart