20171012_135650_0.jpg

3de Wereldvrouwenconferentie van het IVV : Een toekomst zonder geweld!

14/10/2017 - 10u

Een toekomst zonder geweld!

Tijdens de laatste dag van de Conferentie lag de focus op het aanpakken van gendergebaseerd geweld in de wereld van werk. De president van het IVV-Vrouwencomité, Mevr. Gladys Branch: 'er kan geen waardig werk zijn met geweld op de werkvloer.'

Vakbonden hebben lang bij de IAO gelobbyd voor een conventie aangaande gender-gerelateerd geweld. In 2018 zal de IAO haar werk opstarten om een internationale standaard te creëren rond ‘geweld & intimidatie tegen vrouwen en mannen in de wereld van werk’.

De drie Belgische vakbonden kregen de kans om de conclusie en aanbevelingen van het side-event op 10 oktober te presenteren tijdens de plenaire slotsessie aan meer dan 200 aanwezige deelnemers. Sabine Slegers presenteerde de aanbevelingen over de belang van sociale bescherming. Ze modereerde ook de slotconclusies aangaande de vier werkgroepen zoals doorgegaan in de ochtendsessie. 

Nieuwe wereld van werk voor vrouwen

De tweede dag van de Wereldvrouwenconferentie stond in het teken van de nieuwe wereld van werk voor vrouwen en de plaats van gelijke rechten erin. De boodschap richtte zich op het begeleiden van vrouwen in een vakbond. Wij worden geconfronteerd met een veranderende arbeidsmarkt, waar digitalisering en innovatie een belangrijke rol spelen. In dit gefragmenteerde landschap is het steeds moeilijker voor vakbonden om leden te begeleiden. Tijdens de plenaire sessie gaven tal van vrouwen getuigenissen van hun situatie in hun thuislanden.

Sabine Slegers had ook een ontmoetingsronde met de ACLVB/vzw BIS partners uit Afrika, om ervaringen, uitdagingen en goede voorbeelden te bespreken.

Tijdens de namiddagsessie werd de nadruk gelegd op het belang van investeringen van vakbonden in opleidingsprogramma’s voor vrouwen, het begeleiden van nieuwe leden en het kijken naar groeiende sectoren zoals de zorgeconomie. De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft immers berekend dat er tegen 2030 meer dan 40 miljoen jobs in de gezondheidssector nodig zullen zijn!

Vrede, Vrijheid en Democratie!

Op woensdag 11 oktober opende de 3de Wereldvrouwenconferentie van het Internationaal Vakverbond (IVV) officieel met een geanimeerde muzikale openingsceremonie. De sessie werd voorgezeten door de president van het IVV-vrouwencomité, Mevr. Gladys Branch, met een boodschap over het belang van de toegevoegde waarde van alle vrouwen op commercieel vlak. Algemeen secretaris van het IVV, Sharan Burrow, wees erop dat je geen grote titel nodig hebt om een leider te zijn. Alle vrouwen zijn immers leiders!

De tussenkomst van Manuela Tomei, van de IAO, leert ons dat er aantal grote uitdagingen blijven bestaan in de strijd voor waardig werk voor vrouwen zoals focus op lage lonen en geweld tegen vrouwen. De agenda 2030 van de VN moet hierbij als internationaal goedgekeurd raamwerk optimaal gebruikt worden in ons werk.

In de namiddag volgde de eerste plenaire sessie rond de rol van vrouwen in “Vrede, vrijheid en democratie”. De focus lag op de vrijheid van vreedzame vereniging als een fundamenteel recht, precies omdat dit essentieel is voor de menselijke waardigheid, economische onafhankelijkheid, duurzame ontwikkeling en democratie. Vakbonden werden opgeroepen om de IVV’s “Global Rights index” (http://survey.ituc-csi.org/?lang=en)  te gebruiken om de schending van werknemersrechten aan te klagen.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart