banner-faillissement-actie-getronics.jpg

Slachtoffer van een faillissement? De ACLVB staat je bij!

17/12/2020 - 16u

Ben jij werknemer van een onderneming die failliet wordt verklaard? Dan zit je plots met tientallen vragen. Weet dat de Liberale Vakbond voor je klaarstaat in deze moeilijke periode.

Het is hoe dan ook heel belangrijk om op de hoogte te zijn van je rechten en plichten als ‘schuldeiser’. Naast het geven van correcte juridische informatie zullen de ACLVB-medewerkers alle vereiste formaliteiten vervullen en werk maken van je juridisch dossier en je werkloosheidsdossier, opdat jij zo vlug mogelijk betaling zou ontvangen.

De ACLVB regelt alles, je dient geen persoonlijke advocaat te consulteren voor de opmaak van je schuldvordering.

Een procedure kan maanden aanslepen! Intussen nemen we je de vele administratieve lasten uit handen en informeren je bij elke stap die we zetten in je dossier, ten opzichte van de curator, het Sluitingsfonds, de RVA, … Zo blijf je van het begin tot het einde betrokken.
 

Het verloop van je dossier

  1. Vonnis van faillietverklaring.
  2. Beslissing van de curator tot beëindiging of verderzetting arbeidsovereenkomst.
  3. Contacteer ACLVB voor de opmaak van je juridisch dossier en je werkloosheidsdossier.
  4. ACLVB dient een schuldvordering in.
  5. Nazicht schuldvordering door de curator. De curator aanvaardt de schuldvordering, neemt nog geen beslissing of betwist de schuldvordering.
  6. ACLVB maakt een aanvraag vergoedingen (formulier F1) op van zodra  de curator de schuldvordering aanvaard heeft.
  7. Jij ondertekent het formulier F1, ook de curator doet dat.
  8. ACLVB dient het formulier F1 in bij het Fonds Sluiting Ondernemingen (FSO).
  9. Het FSO betaalt de vergoedingen.
  10. Eventueel betaling dividend door de curator.
     

Meer weten?

Lees de brochure “Jouw rechten in de faillissementsprocedure”, die je vindt op www.aclvb.be/publicaties. Extra informatie over je rechten tijdens een faillissement tref je ook aan in de Weetwijzer, het gratis naslagwerk over sociaal recht voor ACLVB-leden. Kijk op www.weetwijzer.be.

Contacteer zeker je ACLVB-secretariaat voor de behartiging van je dossier naar aanleiding van een faillissement.

Georganiseerd faillissement ‘Getronics’: multinational gaat vrijuit, de maatschappij betaalt de rekening

Begin november heeft de Brusselse ondernemingsrechtbank het faillissement van Getronics bevestigd. De werknemers krijgen daarmee bittere duidelijkheid over hun toekomst, na 3 jaren van onzekerheid onder een stuitend management, dat de vreemdste manoeuvres aaneenreeg en het sociaal overleg de rug toekeerde, tot zelfs saboteerde.

“Werknemers worden niet gewaardeerd voor hun jarenlange inzet. En kosten worden doorgeschoven naar de belastingbetaler”, betreurt Dalila Maïzi, Bestendig Secretaris ACLVB. “Getronics heeft het perfecte parcours afgelegd om een frauduleus faillissement voor te bereiden, van op korte tijd veel geld te vergaren en weg te sluizen tot zelf het faillissement te organiseren. De bevoegde instanties kunnen spijtig genoeg onmogelijk alle faillissementen binnenstebuiten keren. Veel van dergelijke gevallen gaan dus gewoon vrijuit. Getronics is het voorbeeld van een georganiseerde sociale fraude en dat soort praktijken moet gestopt worden!”

Toen Dalila Maïzi het faillissement bij Getronics zag aankomen, heeft ze de ACLVB-leden die er tewerkgesteld waren meteen (online) een uitgebreide infosessie verleend. Ook bij de verdere afwikkeling van het faillissement kunnen de getroffen personeelsleden rekenen op de inzet van de experten bij de ACLVB.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart