banner-telewerk_3.jpg

Wat brengt telewerk bij jou teweeg?

23/04/2021 - 11u

Lockdown na lockdown zijn vele duizenden werknemers al maandenlang aan het telewerken. Ben ook jij een thuiswerker? Draag zorg voor jezelf. Bij de ACLVB willen we dat je je goed blijft voelen doorheen alle fases van je loopbaan.

Dat de coronapandemie ingrijpende gevolgen heeft voor de manier waarop mensen leven en werken, staat buiten kijf. Een van de opvallende veranderingen is het aantal mensen dat van thuis uit werkt. Europees onderzoek van Eurofound ging na wat dat telewerken betekent in termen van werkbaar werk: werknemers geven onder meer aan dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Bijna de helft van de telewerkers (48%) meldde in april vorig jaar dat ze in hun vrije tijd werkten (minstens één à twee keer per week) om te voldoen aan de verwachtingen van het werk. Dat is twee keer zoveel als bij de mensen die niet telewerken (23%). In juni/juli nam dat verschil nog toe: 47% tegenover 17%.

“Ander schadelijk neveneffect van het langdurig thuiswerken, blijkt het fenomeen team-out te zijn”, weet Veerle Heirwegh van de  werkzoekenden/werknemerswerking bij ACLVB. “Het is het zich niet meer verbonden voelen met collega's, het gevoel van isolement als gevolg van telewerken.”

Zelfzorg

Goed je werkdag plannen, duidelijke afspraken maken met je huisgenoten, op tijd een pauze nemen en de benen strekken, je werkruimte verluchten, zorgen voor ergonomische arbeidsomstandigheden door bijvoorbeeld je laptop op de juiste hoogte te stellen, … zorg dragen voor jezelf is essentieel om in tijden van permanente telearbeid efficiënt en bovendien fysiek en mentaal gezond aan het werk te blijven. Op www.werkbaarwerk.be/werkbaarwerk/telewerken lees je tips en tricks voor werknemers.

Ook je organisatie en je leidinggevenden hebben een verantwoordelijkheid in het werkbaar maken van jouw telewerk. Overigens lanceerde de Vlaamse overheid het Actieplan Telewerk om werknemers en ondernemingen verder door deze periode te loodsen en telewerk op een duurzame manier mee te nemen naar de werkvloer van morgen. Het actieplan zet in op informeren, sensibiliseren en ondersteunen van ondernemingen en werknemers.

Veranderende jobinhoud

In sommige gevallen heeft telewerk een impact op de jobinvulling. Luc De Bie, loopbaanbegeleider bij ACLVB: “Ik herinner me het geval van een onthaalbediende in een verzekeringskantoor. In het kader van de coronapreventie werd ze verplicht om voortaan één week op twee van thuis uit te werken. In de weken dat ze moest thuiswerken en dus geen onthaalwerk kon verrichten, kreeg ze nieuwe taken toegeschoven.
Lang niet evident. De dagen dat ze wel op kantoor was, moest ze dan weer heel wat kantoorklussen ‘inhalen’. Een uitputtende situatie. Even zag het ernaar uit dat ze de handdoek in de ring zou gooien. We hebben dan met haar bekeken welke uitwijkmogelijkheden op het werk voorhanden waren en welke loopbaanalternatieven er van overheidswege beschikbaar zijn om meer ademruimte te creëren, zonder dat ze daarvoor per se van werkgever diende te veranderen.”

Andere werknemers zijn door het geïsoleerd thuiswerk stilaan psychologisch meer afstand gaan nemen van hun onderneming. Ze vragen zich af of ze in het post-coronatijdperk nog in dezelfde branche of bij dezelfde werkgever in dezelfde tredmolen aan de slag willen blijven. Ook voor die werknemers helpt de ACLVB klaarheid scheppen.

In de knoop door het aanhoudende telewerk?

Heeft de periode van lockdown en telewerk je doen nadenken over je doelen in het leven en je job? Voel je dat je op een doodlopend spoor zit op het werk? Is het tijd om je loopbaan onder de loep te nemen? Of heb je gewoon nood aan een mentale opkikker en advies om je telewerk nog even vol te houden?
 

De Liberale Vakbond is er voor jou!

Je kan terecht bij onze loopbaanbegeleiders, zowel voor een eenmalig gesprek als voor een volledige loopbaanbegeleiding van enkele sessies. Maak een afspraak met de ACLVB-loopbaanbegeleider in je regio. De contactgegevens vind je op www.aclvb.be/nl/loopbaanbegeleiding. Of vraag een afspraak via je ACLVB-secretariaat.

De loopbaanbegeleiders werken op afspraak in de kantoren van de ACLVB. Een begeleiding kan ook via videochat verlopen. Goed om te weten: loopbaanbegeleiding bij ACLVB is betaalbaar met loopbaancheques. Wie zijn of haar begeleiding als ACLVB-lid volledig afrondt, krijgt na afloop de aankoop van de loopbaancheques terugbetaald.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart