banner-vincotte.jpg

Werknemers Vinçotte: "Veranderen: ja! Veranderen zonder ons te horen: neen!"

17/02/2017 - 13u

Onrust bij Vinçotte! De drie vakbonden bij dit inspectiebedrijf houden vandaag een nationale manifestatie aan de hoofdzetel in Vilvoorde. Dat is ongezien in dit stabiele en grootste controleorganisme van België, met bijna 1.700 werknemers in eigen land en zowat 1.000 personeelsleden in de buitenlandse vestigingen.

"De maat is vol!", verklaart Leen Van Lierde, bestendig secretaris ACLVB. "Vandaag komen we met Vinçotte-werknemers van over heel het land samen om onze ontevredenheid uit te schreeuwen tegenover de directie. Het personeel eist inspraak bij de ingrijpende veranderingen die Vinçotte wil doorvoeren. Er moet rekening worden gehouden met hun terreinervaring!"

Op 1 januari is het bedrijf gestart met het Veranderingsproject Vinçotte 3.0. Het gevolg is een lawine aan operationele en praktische problemen. De moeilijkheden zijn zo verontrustend dat werknemers bang zijn dat het voortbestaan van Vinçotte en de toekomst van 1.600 gezinnen in het gedrang komen als er niet wordt bijgestuurd. Het veranderingsproces is eenzijdig opgedrongen, zonder voorafgaande communicatie, zonder sensibilisering, zonder overleg met de verkozen werknemersvertegenwoordigers, zonder te luisteren naar de ervaring van de eigen werknemers, zonder rekening te houden met de verwachtingen van de klanten.

"Versta ons goed", stelt Leen Van Lierde met klem, "we zijn niet gekant tegen een veranderingsproces als dat Vinçotte een duurzame toekomst geeft. Wel ijveren we voor de nodige sociale accenten om alle personeelsleden te laten meewerken aan de verder ontwikkeling van wat vandaag nog het grootste controleorganisme van het land is. Veranderingen ja! Maar met respect voor het sociaal overleg, met inspraak, met realistische doelstellingen die binnen een realistische termijn worden uitgetekend. Het product van Vinçotte is veiligheid, de directie moet daar zorgzaam mee omspringen."

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart