Regeerakkoord 2014 : analyse ACLVB

Op deze pagina:

    Regeerakkoord in vrije val !

    Indexsprong, loonblokkering, verhoging van de pensioenleeftijd, afbouw van de brugpensioenregeling(SWT), hogere toegangsleeftijd voor landingsbanen, vermindering patronale bijdragen sociale zekerheid met daartegenover geen enkel engagement op het vlak van tewerkstelling, meer flexibiliteit voor de werknemers…

    Voor de sociaal-verzekerden en werknemers wordt het maatregelenpakket van de regering Michel alvast een harde noot om te kraken.

    De hoop dat de fiscale lasten op inkomsten uit arbeid zouden verlagen en doorgeschoven worden naar de grote vermogens en de inkomens uit vastgoed, is ijdel gebleken.

    Een indexsprong

    In afwachting van meer informatie omtrent de gebruikte methode wordt het hoogstwaarschijnlijk het volgende scenario: voor de openbare sector en bepaalde sectoren die eenzelfde mechanisme hanteren zullen de lonen niet geïndexeerd worden bij het overschrijden van de spilindex. Voor die sectoren waar de lonen op periodieke basis worden geïndexeerd (bijvoorbeeld per kwartaal of jaarlijks)zal er een indexstop zijn tot zolang de 2% loonsverhoging niet is bereikt.

    Loonblokkering

    Een loonmarge van 0,3% in 2011-2012, van 0% in 2013-2014en nog eens dezelfde 0% voor 2015-2016 of langer “indien het concurrentievermogen van de bedrijven niet is hersteld”.

    Pensioenhervorming

    De wettelijke pensioenleeftijd wordt opgetrokken naar 66 jaar in 2025 en naar 67 jaar in 2030.

    Vervroegd pensioen

    Een beknopte tabel vat de regeringsplannen allicht beter samen dan een lange tekst.

     

    Minimum

    leeftijd

    Loopbaan

    Uitzonderingen lange loopbanen

    Di Rupo

     

     

     

    2014

    61 jaar

    39 jaar

    60 jaar indien 40 jaar loopbaan

    2015

    61,5 jaar

    40 jaar

    60 jaar indien 41 jaar loopbaan

    2016

    62 jaar

    40 jaar

    60 jaar indien 42 jaar loopbaan

    61 jaar indien 41 jaar loopbaan

    Michel

     

     

     

    2017

    62,5 jaar

    41 jaar

    60 jaar indien 43 jaar loopbaan

    61 jaar indien 42 jaar loopbaan

    2018

    63 jaar

    41 jaar

    60 jaar indien 43 jaar loopbaan

    61 jaar indien 42 jaar loopbaan

    2019

    63 jaar

    42 jaar

    60 jaar indien 44 jaar loopbaan

    61 jaar indien 43 jaar loopbaan

    In overleg met de sociale partners kunnen in de openbare en de privésector specifieke maatregelen getroffen worden inzake het pensioen voor zware beroepen.

    Afbouw van het SWT (stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag(brugpensioen))

    De huidige regeling geldt nog voor werknemers die uiterlijk op 31 december 2014 hun opzeg krijgen.

     

    Nu

    Regeringsakkoord

    CAO 17

    Algemeen SWT

    60 jaar

     

    62 jaar

    SWT 56/33 Nachtwerk (CAO 106 2013-2014)

    56 jaar

    58 jaar

    60 jaar (in 2017)

    SWT 56/40 (2008-2015) zgn. « zeer lange loopbaan »

    56 jaar

    58 jaar

    60 jaar (in 2017)

    Het SWT 58/35 Zware Beroepen en het Medisch SWT 58/35 komen in het regeringsakkoord niet aan bod.

    Onder Di Rupo kwamen er al strengere regels voor het SWT in de ondernemingen in moeilijkheden of in herstructurering. Vanaf 2017 worden deze nog strenger (leeftijd wordt verhoogd naar 60 jaar).

    Vermindering patronale lasten

    Het hoofddoel van het regeringsakkoord is om de patronale lasten te verlagen, van 33% naar 25%.

    Meer flexibiliteit voor de werknemers

    Na advies van de sociale partners is de regering van plan bepaalde regelingen aan te passen, zoals de annualisering van de arbeidstijd, het overurensysteem, de deeltijdse arbeid en de glijdende uurroosters. Een andere doelstelling van Michel I is een « loopbaanrekening » in te voeren. Dit is krediet dat door werknemers vrij opgenomen kan worden om tijdelijk hun beroepsloopbaan te onderbreken, of als complement bij hun werkloosheidsuitkering of hun wettelijk pensioen. Verschillende bestaande verlofstelsels (tijdskrediet, loopbaanonderbreking) zouden volgens de regering bovendien in dit systeem geïntegreerd kunnen worden.

    Tijdskrediet

    Het niet-gemotiveerd tijdskrediet zal voortaan geen recht meer geven op RVA-uitkeringen en wordt niet langer gelijkgesteld voor de berekening van het pensioen.

    De leeftijd om toegang te krijgen tot het tijdskrediet wordt opgetrokken naar 60 jaar, daar waar dit tot nog toe kon vanaf 50 of 55 jaar.

    Het gemotiveerd tijdskrediet en thematische verloven blijven bestaan en worden, in sommige gevallen, uitgebreid (verlenging van 12 maanden).

    Werkloosheid

    Ook de werkzoekenden worden niet ontzien in het nieuwe regeringsakkoord. Hen wacht onder meer gemeenschapsdienst en beschikbaarheid tot 65 jaar. Verder nog: herziening van de inkomensgarantie-uitkeringen bij deeltijdse werkhervatting (IGU), afschaffing van de anciënniteitstoeslag, enz.

    Fiscale hervorming

    Op het vlak van fiscaliteit wil de regering eveneens hervormen. Wat precies, en hoe, is in dit stadium nog niet duidelijk. Alvast dit: de forfaitaire aftrek voor beroepskosten verhoogt.

    De maatregelen uit de regeringsverklaring werden hier niet verder in detail weergegeven. Wij stellen enkel vast dat de regering niet heeft becijferd wat het terugverdieneffect inzake werkgelegenheid zal zijn van de miljarden euro’s aan lastenverlagingen die aan de werkgevers worden uitgedeeld.

    Download het pamflet en de nota

    Reactie Vlaams regeerakkoord

    Naast de federale besparingen mogen we natuurlijk niet vergeten wat er op regionaal en dus bijvoorbeeld op Vlaams niveau op ons af komt. Wie verwacht dat de Vlaamse regering “Bourgeois I” de wonden van de federale besparingen zalft, komt bedrogen uit.

    Download de reactie

    Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
    Of zoek uw secretariaat via de kaart