Wijzigingen in Vlaams Opleidingsverlof en Betaald Educatief Verlof in Brussels Gewest

18/09/2023 - 14u

September, dat betekent ‘terug naar school’. Ook voor jou? Dankzij het Vlaams Opleidingsverlof en het Betaald Educatief Verlof heb je het recht om gedurende een aantal uren per jaar afwezig te zijn op het werk voor het volgen van een opleiding. Aan beide reglementen zijn voor 2023-2024 wijzigingen aangebracht.

Opleidingsverlof (VOV) en het Betaald Educatief Verlof (BEV)?

  • Het Vlaams Opleidingsverlof en het Betaald Educatief Verlof stellen werknemers in staat om tijdens hun werktijd een opleiding te volgen met behoud van (een geplafonneerd) loon.
  • De plaats waar je werkt (bedrijfszetel of vestigingseenheid) bepaalt voor welk verlof je in aanmerking komt. Is dat Vlaanderen, dan kan je gebruik maken van het Vlaams Opleidingsverlof. Is dat Brussel, dan wordt het Betaald Educatief verlof.
  • Alleen erkende opleidingen kunnen gevolgd worden.
  • De cursussen kunnen tijdens of buiten werktijd worden gevolgd.
  • Een werkgever kan een verzoek om Vlaams Opleidingsverlof of Betaald Educatief Verlof niet weigeren. Wel moet de planning van het verlof in overleg gebeuren.
     

Wijzigingen aan het Vlaams Opleidingsverlof voor werknemers van bedrijven in het Vlaams Gewest

  • Voltijds tewerkgestelde werknemers hebben jaarlijks recht op 125 uur. Om jouw persoonlijk maximum te berekenen moet je 125 uur vermenigvuldigen met je tewerkstellingspercentage van de maand maart voorafgaand aan het vormingsjaar. Dat is het maximum aantal uren VOV waarop je als werknemer dat schooljaar recht hebt, voor alle opleidingen samen.
    Om recht te hebben, moet je minimum 50% werken. Werk je minder dan 50% in maart, dan kijken we naar de tewerkstelling van de maand waarin de eerste  opleiding start (2e kans). Werk je ook in die maand minder dan 50%, dan heb je dat schooljaar geen recht op VOV.
  • Ook in het schooljaar ‘23-‘24 is er een verdubbeling van het persoonlijk maximum mogelijk als je naast een opleiding op eigen initiatief ook nog een andere  opleiding volgt op initiatief van je werkgever: het gemeenschappelijk initiatiefrecht. Volgt je een opleiding op eigen initiatief en heb je een persoonlijk maximum van 125 uur, bij een voltijdse tewerkstelling, dan wordt het recht verdubbeld tot maximum 250 uur als je daarnaast ook nog een of meer opleidingen volgt op voorstel van je werkgever.
  • Jouw persoonlijk maximum kan je voortaan raadplegen in Mijn Burgerprofiel. Je vindt het onder Mijn gegevens > Werk, functies en mandaten. Die digitale teller, opleidingstegoed genoemd, brengt ook in kaart voor welke andere opleidingsondersteuning je in aanmerking komt. Meer info vind je door te surfen naar www.vlaanderen.be/opleidingstegoed.
     

Wijzigingen aan het Betaald Educatief Verlof voor werknemers van bedrijven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

  • de toegang tot het Betaald Educatief Verlof is vereenvoudigd en uitgebreid voor deeltijdse werknemers: het arbeidsstelsel moet nu minstens 25% van een voltijdse tewerkstelling bedragen om recht te hebben
  • het aantal erkende opleidingen werd uitgebreid
  • het maximum aantal uren is vastgesteld op 120 uur voor beroepsopleidingen, op 80 uur voor algemene opleidingen. Dat maximum is verhoogd tot 130 uur per jaar  voor laaggeschoolde werknemers, voor bepaalde taalcursussen en voor opleidingen om digitale basisvaardigheden te verwerven.
  • het totaalbedrag van de vergoeding voor lonen en sociale bijdragen wordt beperkt tot 700 000 euro per werkgever en per kalenderjaar.
     

Eén reglementering?

De mogelijkheid die geboden wordt om werknemers aan te moedigen opleidingen te volgen, is een goed initiatief, want de arbeidsmarkt verandert steeds sneller en werknemers moeten zich tijdens hun hele loopbaan voortdurend aanpassen. Maar ze moeten dat wel in optimale omstandigheden en zonder de minste belemmering kunnen doen. Bepaalde regels in de drie gewesten en de Duitstalige Gemeenschap zouden moeten gestandaardiseerd worden om het gebruik van het Vlaams Opleidingsverlof en het Betaald Educatief Verlof te vergemakkelijken.

Meer weten?

Alle details over je recht op Betaald Educatief Verlof of je recht op Vlaams Opleidingsverlof lees je in de Weetwijzer. Kijk op www.weetwijzer.be, als lid van de ACLVB heb je
gratis en onbeperkt toegang!

Over het Vlaams Opleidingsverlof vind je ook informatie op www.comé.be, de website van Comé, de vormingsdienst van ACLVB.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart