Loon- en arbeidsvoorwaarden

Op deze pagina:

    Wat zijn de arbeidsvoorwaarden in deze sector?


    Hieronder vindt u de belangrijkste sectorale loon- en arbeidsvoorwaarden voor de werknemers van het Paritair Comité 316, het Paritair Comité voor de Koopvaardij.

    Uw paritair comité is een belangrijk orgaan omdat de minimumlonen en arbeidsvoorwaarden die in uw sector van toepassing zijn op dit niveau worden vastgesteld in de vorm van collectieve arbeidsovereenkomsten.

    Onze website is bedoeld om u een overzicht te geven van enkele van de regels die voor uw sector gelden. Heeft u meer informatie nodig? Neem contact op met uw CGSLB-afgevaardigde of vaste secretaris.

    Er zij op gewezen dat bedrijfsovereenkomsten in voordeligere voorwaarden kunnen voorzien. In dat geval zijn uiteraard de gunstigste voorwaarden van toepassing.

     

    Beveiligingssysteem


    Op zee wordt het driekwartsstelsel toegepast. De uitzondering geldt alleen voor bepaalde kleine vaartuigen waarop de in artikel 31 bedoelde bijzondere regeling wordt toegepast.

     

    Arbeidstijd voor kapiteins en officieren :


    Het minimumaantal rustperioden mag niet minder bedragen dan 10 uur per tijdvak van 24 uur en 77 uur per tijdvak van 7 dagen.

    De rusttijden mogen worden verdeeld in ten hoogste twee perioden, waarvan er één ten minste zes uur moet bedragen, en de intervallen tussen twee opeenvolgende rustperioden mogen niet meer dan veertien uur bedragen.

     

    Werkuren op weekdagen


    - Bewakingsagenten

    (a) Op zee en in de haven, bij het passeren van de wacht :

    - Maandag tot vrijdag: 8 uur per dag volgens een stand-by systeem;

    - Zaterdag: 8 uur volgens het wachtsysteem.

    b) Op de dag van aankomst en op de dag van vertrek:

    - Maandag tot vrijdag: 8 uur per dag;

    - Zaterdag: 8:00 uur

     

    Werkuren op weekdagen


    Dagfunctionarissen: dit zijn functionarissen die niet in het wachtsysteem zijn ingedeeld of die overdag werken en 's nachts vrij zijn.

    (a) Op zee en in de haven, bij het passeren van de bewakers:

    - Maandag tot en met vrijdag: 8 uur per dag te spelen tussen 6.00 en 18.00 uur ;

    - Zaterdag: 8 uur te spelen tussen 6 uur 's ochtends en 6 uur 's avonds

    b) Op de dagen van aankomst en vertrek worden bovengenoemde beperkingen niet in aanmerking genomen, maar van maandag tot vrijdag: 8 uur per dag en op zaterdag: 8.00 uur.

     

    Wat zijn de verschillende beroepen bij de koopvaardij?


    We hebben subcategorieën in CP 316: 

    1. Kapiteins en officieren, in dienst van een Belgische onderneming, in het bezit van een geldig STCW-diploma (Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers), ingeschreven in de Belgische Koopvaardijpool zoals bedoeld in artikel 1bis, 1° van het wetsdecreet van 7 februari 1945, te weten de kapitein, de 1e officier, de 2e officier, de 3e officier, de 4e officier, de 5e officier, de adelborst, de adelborst, de adelborst en de kapitein, de 3e officier, de 4e officier, de 5e officier, de kandidaat-officier, de kandidaat-officier zonder STCW belast met de wacht, de 1e werktuigkundige, de 2e werktuigkundige, de 3e werktuigkundige, de 4e werktuigkundige, de 5e werktuigkundige, de kandidaat-werktuigkundige zonder STCW belast met de wacht, de elektrotechnicus, de automatiseringsbeambte, de kandidaat-automatiseringsbeambte.


    2. Zeevarenden van vennootschappen die zeeschepen exploiteren die hoofdzakelijk op korte trajecten varen en die voor deze schepen de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 december 2005 hebben gesloten betreffende zeevarenden die zijn ingeschreven in de Belgische Pool der Zeevarenden en tewerkgesteld zijn op korteafstandszeeschepen onder de Belgische vlag;


    3. Zeelieden van maatschappijen die sleepboten exploiteren en waarvan de sleepactiviteit bestaat in "zeevervoer";


    4. Zeevarenden van rederijen die commerciële zeeschepen exploiteren die uitsluitend passagiers vervoeren, met een maximum van 12 passagiers;


    5. Zeevarenden in bedrijven die zeeschepen exploiteren waarvan de activiteiten bestaan uit baggeren.

     

    Hoe weet ik op welk loon ik recht heb?


    Deze lonen gelden voor werkgevers van ondernemingen waarvan de activiteiten onder de bevoegdheid van de Gemeenschappelijke Commissie voor de Koopvaardij vallen.

    Hieronder staan de salarisschalen:

    1. Kapiteins en officieren

    Hier vindt u de loonschalen voor kapiteins en officieren voor CARGO.

    Hier vindt u de loonschalen voor kapiteins en officieren voor TANKERS.

    Het zeepakket (kolom 6) omvat :

    op weekdagen (maandag tot en met vrijdag) alle werkelijk gewerkte uren boven het maximum van 8 werkelijk gewerkte uren per dag ;
    Zaterdag: alle uren daadwerkelijk gewerkt.
    Onbemande machinekamer veiligheidsofficieren op zee (UMS): Indien in een onbemande machinekamer een werktuigkundige wordt aangesteld om prestaties te leveren in geval van oplegging van een alarm en controle, dan is de vergoeding hiervoor in het zeepakket begrepen. De betrokken ingenieur moet gekwalificeerd zijn. Het verlof bedraagt 98% van het basissalaris. Dit omvat het wettelijke vakantiegeld, de op zon- en feestdagen gewerkte uren, aanvullend verlof en contractueel verlof.
    2. Zeevarenden van rederijen die zeeschepen exploiteren die hoofdzakelijk op korte-zeebasis opereren, ingeschreven zijn in de Belgische Pool Zeevarenden en tewerkgesteld zijn op korte-zeeschepen die onder Belgische vlag varen; 

    3. Zeelieden van maatschappijen die sleepboten exploiteren,

    4. Zeevarenden van maatschappijen die commerciële zeeschepen exploiteren.

    5. Zeevarenden van bedrijven die zeeschepen exploiteren - baggerwerkzaamheden.

    Attentie! Als in uw bedrijf andere lonen gelden, moeten die hoger zijn dan de sectorale uurlonen.

     

    Op welke bonussen heb ik recht?


    Als kapiteins en officieren hebben jullie recht op de volgende bonussen:

    - Uniformtoelage

    Indien de werkgever het dragen van een uniform verplicht stelt, betalen de ambtenaren een maandelijkse bijdrage van 73,66 euro. Deze vergoeding zal jaarlijks worden geïndexeerd.

    - Certificaat:

    Functionarissen die in het bezit zijn van een STCW-diploma dat hoger is dan het diploma dat vereist is voor de rang die zij bekleden, ontvangen een toelage van 97,80 EUR per maand betaald. Deze vergoeding wordt jaarlijks geïndexeerd.

    - Verlies van kleding

    De schadevergoeding voor verlies of vernieling van snuisterijen (persoonlijke bagage) aan boord van het vaartuig of tijdens de reis naar en van het vaartuig bedraagt ten hoogste 5.000,00 euro.

    Voorwerpen met een waarde van meer dan 250,00 euro worden alleen vergoed als ze door de werkgever of de gezagvoerder zijn opgegeven.

     

    Wat zijn mijn wettelijke vakantiedagen


    - Jaarlijkse vakantie
    De manager heeft recht op 30 kalenderdagen vakantie per jaar.

    Vakanties zullen zoveel mogelijk overeenkomstig de wensen van de deelnemers worden toegekend. Voor de berekening van de duur van de jaarlijkse vakantie, rekening houdend met de werkelijk gewerkte dagen en met de dagen die wettelijk als werkdagen zijn vastgesteld.

    Voor het bovenbedoelde jaarlijks verlof ontvangt de functionaris een vakantie-uitkering van 17,42% (enkel en dubbel) berekend op basis van hun bruto maandloon.

    - Dagen van loon
    Als u op een zaterdag, zondag of feestdag werkt, hebt u recht op een financiële vergoeding voor die compensatiedag. (Zie looncategorie)

    - Extra vakantiedagen

    Ambtenaren hebben recht op een extra vakantiedag voor elke 30 dagen vertegenwoordiging. Fracties van 15 dagen of minder komen niet in aanmerking.

    - Contractueel verlof
    Officieren hebben recht op een extra vakantiedag voor elke 20 dagen dat zij varen.

    - Feestdag
    De volgende dagen worden als feestdagen beschouwd: 1 januari, Paasmaandag, 1 mei, O.H. Hemelvaart, Pinkstermaandag, 21 juli, Notre Dame Hemelvaart, Allerheiligen, 11 november, Kerstdag.

    Wanneer een feestdag op een zaterdag of zondag valt, wordt de feestdag genomen op de eerste werkdag die normaal op die feestdag volgt.

     

    Biedt de sector een recht op repatriëring?


    Tenzij wederzijds overeengekomen om de contractuele duur van de reis te onderbreken, hebben officieren het recht om op kosten van de werkgever gerepatrieerd te worden. Ze moeten de reisroute en de wijze van repatriëring door de werkgever of diens vertegenwoordiger te volgen.

    De kosten ten laste van de werkgever in geval van repatriëring omvatten

    - Reiskosten tot de aankomst op de plaats van aanwerving;

    - Kost en inwoning voor de officier vanaf het moment dat hij het schip verlaat tot zijn aankomst op de repatriëringsbestemming;

    - Vervoer van persoonlijke bagage tot een maximum van 40 kg.

    - Medische behandeling, indien nodig, totdat de gezondheidstoestand van de officier hem/haar in staat stelt naar de repatriëringsbestemming te reizen.

    De functionaris heeft recht op zijn salaris tot zijn aankomst in de plaats van aanwerving, op voorwaarde dat hij de terugreis over de weg en binnen de door de werkgever vastgestelde termijn heeft voltooid.

    Indien de ambtenaar echter tuchtrechtelijk wordt ontslagen, verliest hij het recht op zijn salaris voor de reisdagen.

    Indien de ambtenaar recht heeft op zijn salaris, heeft hij tevens recht op een vergoeding voor een aantal vakantiedagen dat overeenkomt met deze periode.

     

    Heb ik recht op een reiskosten- en verhuiskostenvergoeding?

    Wanneer een leidinggevende namens de werkgever reist, zal de werkgever hem reisbiljetten verstrekken. Vooraf goedgekeurde uitgaven zullen, mits overlegging van een rekening, door de werkgever worden vergoed.

    De administratieve kosten die de ambtenaar moet maken om geldige reisdocumenten te verkrijgen, zoals een internationaal paspoort en een visum, zullen ook door de werkgever worden vergoed.

    De ambtenaar heeft recht op een forfaitaire vergoeding van 50 euro voor elke in- en uitreis, ter dekking van de reiskosten ter plaatse en de kosten van verhuizing. Als de plaatselijke reis- en verhuiskosten meer dan 50 euro bedragen, wordt het verschil door de werkgever betaald en terugbetaald als dit vooraf door de werkgever is toegezegd.

     

    De werkgever moet specifieke clausules naleven


    - Beddengoed en keukengerei
    De rederij zorgt voor het volgende voor de officieren, zolang zij zich aan het schip houden:

    - veel voedsel van goede kwaliteit

    - huisvesting in overeenstemming met de desbetreffende IAO-verdragen (Internationale Arbeidsorganisatie).

    - een matras, kussens, dekens, lakens en dekens en minstens 2 handdoeken. De lakens, dekens en handdoeken worden ten minste eenmaal per week schoongemaakt en vervangen.

    - fatsoenlijk kookgerei

    - recreatieve voorzieningen in overeenstemming met OlA-verdrag 138

    Bovendien zal de rederij de keuken voorzien van kookgerei en -apparatuur die normaal voor het koken worden gebruikt.

    - Maaltijden
    De voedselvoorziening aan boord mag niet als een economisch probleem worden beschouwd en alle bemanningsleden zijn in principe gelijk als het om maaltijden gaat.

    Op schepen met passagiers aan boord kan echter een uitzondering worden gemaakt voor die officieren die hun maaltijden met passagiers delen.

    In geen geval mogen door bemanningsleden meegevoerde levensmiddelen zonder toestemming van de reder aan land worden gebracht.

    De controle op de voorraden en het verbruik van levensmiddelen wordt waargenomen door het conventioneel overlegorgaan waarin is voorzien bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 december 2005 voor de oprichting van een conventioneel overlegorgaan inzake hygiëne en veiligheid.

    - Werk- en beschermende kleding
    Naast de overalls en werkschoenen die de werkgever aan de zeevarende moet verstrekken, moet hij ook zorgen voor doeltreffende beschermende kleding die nodig is om het werk uit te voeren.

     

    Wat gebeurt er als mijn arbeidsovereenkomst eindigt?

    Sinds 1 januari 2014 zijn de opzegtermijnen voor handarbeiders en hoofdarbeiders geharmoniseerd. Als gevolg daarvan is de berekening van opzeggingstermijnen ingewikkeld geworden. Indien u vragen hebt over uw persoonlijke situatie, neem dan contact op met uw CGSLB-afgevaardigde of het secretariaat: zij beschikken over de nodige instrumenten om u te helpen.

    OPGELET: U hebt alleen recht op een werkloosheidsuitkering als u niet verantwoordelijk bent voor uw ontslag. Laat u nooit door uw werkgever beïnvloeden om uw contract uit eigen beweging of met wederzijds goedvinden te beëindigen als dit niet het geval is. U riskeert uw recht op een werkloosheidsuitkering te verliezen. Als u ontslagen wordt of ontslag wilt nemen, neem dan eerst contact op met uw CGSLB-bedrijfscoördinator, uw vakbondsafgevaardigde of uw plaatselijk CGSLB-secretariaat.

    Op sectoraal niveau is er echter wel regelgeving van kracht; 

    Na een diensttijd van 12 maanden bij dezelfde werkgever heeft de bedrijfsleider recht op: volgende opzegtermijn, niettegenstaande het bestaan van opeenvolgende overeenkomsten van een bepaalde duur.

    a) De beëindiging van de arbeidsovereenkomst door de werkgever geschiedt volgens de hierna vermelde modaliteiten:

    Kapitein, eerste officier en hoofdmachinist:

    Na 1 jaar 1 maand

    Na 3 jaar 3 maanden

    Na 5 jaar 6 maanden

    Na 10 jaar 9 maanden

    Alle officieren behalve de kapitein, eerste officier en hoofdwerktuigkundige:

    Na 1 jaar 2 weken

    Na 3 jaar 6 weken

    Na 5 jaar 3 maanden

    Na 10 jaar 6 maanden

    b. De beëindiging van het dienstverband door het personeelslid vindt plaats overeenkomstig de onderstaande voorwaarden:

    Kapitein, eerste officier en hoofdtechnicus:

    Na 1 jaar 2 weken

    Na 3 jaar 6 weken

    Na 5 jaar 3 maanden

    Na 10 jaar 4,5 maanden

    Alle officieren behalve de kapitein, eerste officier en hoofdwerktuigkundige:

    Na 1 jaar 1 week

    Na 3 jaar 3 weken

    Na 5 jaar 6 weken

    Na 10 jaar 3 maanden

    De functionaris kan zijn vakantie-/rustdagen als opzegtermijn gebruiken. Indien de ambtenaar niet over voldoende vakantie- of rustdagen beschikt voor zijn of haar opzeggingstermijn, kan de werkgever eisen dat de ambtenaar een werkelijke dienst verricht voor de rest van de opzeggingstermijn. In dit geval komt de repatriëring voor rekening van de werkgever.

    In geval van ontslag, als bedoeld in artikel 20a), is de werkgever verplicht het salaris, met inbegrip van het vakantiegeld, zoals vermeld in de bijgevoegde schalen, te betalen over het gedeelte van de opzeggingstermijn gedurende welke de feitelijke prestatie wordt geleverd. Voor het gedeelte van de opzeggingstermijn dat de ambtenaar is vrijgesteld van het verrichten van arbeid, is de werkgever verplicht het wachtgeld plus 17,42% vakantiegeld te betalen.

    In geval van ontslag van een functionaris op grond van een tuchtmaatregel is de werkgever niet verplicht de in artikel 20 bedoelde opzeggingstermijn in acht te nemen.

    In geval van beëindiging van het dienstverband hebben de functionarissen recht op een getuigschrift.

    Iedere ambtenaar heeft recht op inzage van de door de kapitein en zijn chef over hem opgestelde rapporten die aan de werkgever zijn overgelegd.

    De werkgever is verplicht deze rapporten op eenvoudig verzoek van de betrokkene op zijn kantoor neer te leggen.

     

    Tijdskrediet


    Sinds 1 januari 2015 is het systeem van tijdskrediet grondig herzien. Indien u meer informatie wenst over dit onderwerp, raden wij u aan onze algemene informatiepublicaties over dit onderwerp te raadplegen.

    Op de website kunnen wij niet altijd een antwoord "op maat" op uw vraag geven. Uw persoonlijke situatie is mede bepalend voor de opzegtermijn. Als u specifieke vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze CGSLB-kantoren of met een van onze medewerkers.

     

    Werkloosheidsregeling met bedrijfstoeslag: voorziet mijn sector in een regeling voor vervroegde uittreding?

    De laatste jaren is het systeem van werkloosheid met bedrijfstoeslag, vroeger bekend als vervroegde uittreding, grondig herzien. Indien u meer informatie wenst over dit onderwerp, kunt u onze website raadplegen.

    Op de website kunnen wij niet altijd een antwoord "op maat" op uw vraag geven. Uw persoonlijke situatie zal bepalen in welke mate u van de CCR kunt profiteren. Als u specifieke vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze CGSLB-kantoren of met een van onze medewerkers.

    Hieronder vindt u een schematisch overzicht van de CCR-regelingen die in uw sector van toepassing zijn:

    SWT LEEFTIJD LOOPBAAN GELDIGHEIDSDUUR  
    PC 316 TOEGANGSLEEFTIJD LOOPBAANVOORWAARDE INWERKINGTREDING EINDE
    ALGEMENE STELSEL 62

    H: 40

    V : 37 (2021), 38 (2022), 39 (2023) et 40 (2024)

    01-01-15  
    SWT ZWARE BEROEPEN 60 35  

    31-12-20

     

    SWT NACHTARBEID, BOUW EN ZWARE BEROEPEN 60 33    
    SWT LANGE LOOPBAAN 60 40    
    MEDISCHE SWT 58 35 01-01-21 30-06-23
    TK - LANDINGSBANEN (NACHTARBEID, BOUW, ZWARE BEROEPEN, LANGE LOOPBAAN (35 jaren)

    55 (4/5)

    55 (1/2)

    35    

     

     

    Welke andere vakbonds- of sociale voordelen zijn er?

    Vakbondsdelegatie


    Er zijn veel regels en voorwaarden voor de oprichting van een vakbondsdelegatie.  U kunt het best contact opnemen met een van onze CGSLB-secretariaten.

    Vakbondsbonus


    Alle werknemers van CP 316 hebben recht op een jaarlijkse vakbondspremie van 145 euro als zij tijdens de referentieperiode (1 oktober tot en met 30 september) voltijds hebben gewerkt.

     

     

     

     

     

     

    Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
    Of zoek uw secretariaat via de kaart