loon- en arbeidsvoorwaarden

Op deze pagina:

    Hieronder vindt u de belangrijkste loon- en arbeidsvoorwaarden voor de arbeiders tewerkgesteld in het Paritair comité 306, Paritair comité voor het verzekeringswezen.

    Het is binnen dit Paritair Comité dat de minimale loon- en arbeidsvoorwaarden - onder de vorm van collectieve arbeidsovereenkomsten - worden vastgelegd.

    Onze website heeft tot doel om u te informeren met betrekking tot een deel van de regels die toepasbaar zijn in uw sector zijn.

    Voor meer inlichtingen, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw bestendig secretaris of met de afgevaardigden van uw onderneming.

    OPGELET! Er kunnen bedrijfscao’s afgesloten worden die gunstigere loon- en arbeidsvoorwaarden voorzien dan de sectorale minima. In dat geval zijn de meest gunstige voorwaarden dan ook van toepassing.

    Arbeidsduur

    De weekgrens voor de arbeidsduur in de sector voor het verzekeringswezen bedraagt gemiddeld maximaal 35 uur op jaarbasis. De daggrens is 8 uur. Toch wordt in veel bedrijven meer dan 35 uur per week gewerkt. In dit geval heeft u recht op arbeidsduurvermindering – dagen (ADV).

    Loon

    Het barema wordt vastgelegd door het Paritair comité voor het verzekeringswezen. Het is het minimumbarema dat wordt vastgelegd in uw sector. Elk bedrijf is vrij om meer te betalen. Het loon is ook afhankelijk van in welke categorie uw functie deel uit maakt en hoeveel ervaring je al hebt in uw functie.

    Elke 2 jaar, kunnen verhogingen onderhandeld worden tijdens de sectorale onderhandelingen nadat er een IPA-akkoord is afgesloten die de grote lijnen vastlegd.

    Als er een barema bestaat in je bedrijf dan mag het nooit lager zijn dan de sectorale barema’s.

    Voor meer inlichtingen over uw loon, neem contact op met uw ACLVB-afgevaardigde of met uw bestendig secretaris.

    Premies

    Eindejaarspremie

    Hoewel de premie in de meeste bedrijven uitbetaald wordt, wordt deze op sectoraal niveau niet vastgelegd. Het algemeen recht op de 13e maand maakt deel uit onze terugkerende eisen.

    Sectorale recurrente premie

    Sinds het sectoraal akkoord 2005-2006 (CAO 20 december 2005), genieten de werknemers van het Paritair comité voor het verzekeringswezen (PC 306) elk jaar van een sectorale recurrente premie van 150 € bruto.

    De sectorale recurrente premie wordt ter aanvulling van de eindejaarspremie uitbetaald als er een is. Anders gebeurt de betaling van de sectorale recurrente premie in de loop van de maand december.

    De sectorale premie wordt geproratiseerd naar gelang van de aanwezigheidsgraad (deeltijdse werknemer of tijdskrediet) of volgens het aantal betaalde maanden (CBD, werknemers aangeworven in de loop van het jaar, schorsing van de arbeidsovereenkomst behalve moederschapsverlof).

    In uw bedrijf is het mogelijk om deze premie om te zetten in een uitbetaling in het kader van de 2de pijler of in een ander gelijkwaardig voordeel.

    Aarzel dan niet om een ACLVB-afgevaardigden te weten welke formule van toepassing is in uw bedrijf.

    Opleiding

    Het individuele recht op opleiding wordt in de sector geconcretiseerd.  Elke voltijds tewerkgestelde werknemer heeft recht op 5 opleidingsdagen per jaar. Het opleidingsrecht wordt pro rata toegekend in functie van de tewerkstelling en het arbeidsregime van de werknemer.

    De opleidingen waarop dit individuele recht betrekking heeft zijn:

    • zowel formele als informele opleidingen
    • opleidingen over welzijnsaangelegenheden

    De opleiding is toegankelijk voor alle werknemers zolang zij een link heeft met het beroepsleven binnen de onderneming.  Wanneer zijn rechtstreekse hiërarchie de opleiding weigert, kan de werknemer een beroep indienen bij de directie Human Resources van zijn onderneming. Indien de werkgever bij zijn weigering blijft, dient hij zijn beslissing schriftelijk te motiveren ten aanzien van de werknemer.

    Outplacement

    Binnen het Paritair comité 306 bestaat er een sectorale outplacementformule.  De outplacementbegeleiding is georganiseerd door FOPAS. Voor meer informaties : www.fopas.be.

    Verlof en vakantie

    Elke werknemer van de privé sector heeft recht op 20 vakantiedagen. Voor deze niet-gepresteerde dagen krijgt hij zijn salaris en een dubbel vakantiegeld (zie onze sectorale brochure “Jaarlijkse vakantie”).

    Naast de traditionele verlofdagen en de 10 wettelijke feestdagen, voorziet de sector voor het verzekeringswezen:

    • Één regionale feestdag op 11 juli (in het Nederlandse taalgebied) en op 27 september in het Franse taalgebied. Wat het Brussels Gewest betreft wordt die dag op bedrijfsniveau vastgelegd;
    • 1 dag niet betaald voor postnataal verlof;
    • Anciënniteitsverloven (een extra dag vanaf het tiende jaar dienst. Daarna wordt een extra dag per schijf van 10 jaar toegekend, een extra dag vanaf het 35 jaar anciënniteit in het bedrijf en wanneer hij 55 en 58 jaar oud wordt.

    Hij mag ook van “het klein verlet” genieten ter gelegenheid van familiegebeurtenissen of voor de vervulling van staatsburgerlijke verplichtingen of van burgerlijke opdrachten.

    1/10de ouderschapsverlof

    Sinds 1 januari 2022, kan elke voltijds tewerkgestelde werknemer van de sector in alle gevallen zijn arbeidsprestaties met één tiende verminderen in het kader van ouderschapverlof.

     

    Tijdskrediet

    Dankzij het tijdskrediet kan een werknemer de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst volledig of gedeeltelijk schorsen.

    Deze laatste jaren is het systeem van tijdskrediet en de desbetreffende vergoeding  niet meer grondig gewijzigd. Zo gaat het recht niet meer op  dat bij tijdskrediet  automatisch een vergoeding wordt betaald.

    Indien u bijkomende informatie wenst in verband met tijdskrediet, kan u een kijkje nemen hier of terecht bij één van onze ACLVB-kantoren.

    Hieronder geven wij een schematisch overzicht van uw recht die actueel van toepassing zijn voor de sector voor het verzekeringswezen:

    Tijdskredietstelsels

     

    Stelsel

    Recht

    Vergoeding

    Tijdskrediet met motief (voltijds)

    Ja

    Ja

    Tijdskrediet met motief (halfijds)

    Ja

    Ja

    Tijdskrediet met motief (1/5de )

    Ja

    Ja

    Landingsbanen vanaf 55 jaar (halftijds) 

    Ja

    Ja

    Landingsbanen vanaf 55 jaar (1/5de)

    Ja

    Ja

    SWT

    Het systeem van werkloosheid met bedrijfstoeslag is de laatste jaren grondig gewijzigd.

    Voor meer algemene informatie in verband met SWT kan u elders op onze website terecht. 

    Wij kunnen op deze website niet altijd een “kant en klaar” antwoord bieden op alle individuele vragen. Veel hangt af van uw persoonlijke situatie. 

    Voor specifieke vragen kan u steeds terecht bij één van onze ACLVB-kantoren of bij onze medewerkers. (link toevoegen met adressen)

    Hieronder geven wij een schematisch overzicht van de specifieke stelsels die actueel van toepassing zijn voor uw sector:

    REGIME SWT PC 306

    LEEFTIJD

    LOOPBAAN

    GELDIGHEIDSDUUR

     

     

     

     

    BEGIN

    EINDE

    ALGEMEEN STELSEL

    62

    40

    01/07/2023

    30/06/2025

    SWT LANGE LOOPBAAN

    60

    40

    1/07/2023

    30/06/2025

    Syndicale rechten

    Syndicale premie

    Elk jaar in het loop van september hebben de ACLVB leden die ten minste 6 maand anciënniteit in de sector hebben in de loop van het voorafgaand jaar , recht op een syndicale premie van 40,00 € voor voltijds en deeltijds werknemers.

    De leden die hun email adres hebben bezorgd worden op de hoogte gehouden van de uitbetaling via een Info flash.

     

    Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
    Of zoek uw secretariaat via de kaart