ACLVB brengt het in orde! Contacteer ACLVB voor hulp bij werkloosheidsuitkeringen
Hoewel de meeste werknemers en zelfstandige ondernemers gelukkig geen last hebben van burn-outsymptomen, groeit de groep mensen die er wel mee te kampen heeft. Ruim één op de tien werknemers en zelfstandige ondernemers signaleert burn-outklachten.
De ACLVB betreurt dat de Nationale Arbeidsraad op 17 mei 2022 een verdeeld advies heeft moeten uitbrengen over de bepalingen van de Arbeidsdeal. Het advies bevat dus enerzijds een aantal gemeenschappelijke overwegingen en anderzijds de verdeelde standpunten van de vakbonden en werkgeversorganisaties over de afzonderlijke maatregelen.
De situatie is te ernstig om slechts met kleine pasjes vooruit te schuifelen. ACLVB vraagt aan de regeringen van dit land dat er stevige stappen vooruit gezet worden, onder meer door het wijzigen van de loonwet, het behoud van de automatische loonindexering, het onder controle houden van de energieprijzen...
Op 11 mei 2022, 2 maanden na het opheffen van de epidemische noodsituatie, eindigt de “nazorgfase”, wat ook het einde betekent van de verplichting voor de ondernemingen om de specifieke maatregelen van de waakzaamheidsfase van de “Generieke Gids Veilig Werken tijdens een epidemie of een pandemie” en aanvullende sectorgidsen toe te passen.
De onderhandelingen in de Groep van 10 over hogere vergoedingen in de verplaatsingskosten, hebben niet geleid tot een akkoord. De enveloppe die de regering voorzag voor een tussenkomst in de verplaatsingskosten van werknemers die met de eigen wagen naar het werk moeten komen, was sowieso veel te mager.
Op de Internationale Dag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk dringen de vakbonden er op aan dat gezondheid en veiligheid eindelijk worden erkend als een van de fundamentele beginselen en rechten op het werk. Er mag geen weerstand meer komen van onverschillige werkgevers of tegendraadse regeringen.