ACLVB richt zich in een open brief tot de federale regering en werkgeversorganisaties met een duidelijke oproep: het is tijd voor verantwoordelijkheid en modern en proactief sociaal overleg. De vakbond heeft beslist om niet deel te nemen aan de nationale staking van 31 maart en pleit voor concrete oplossingen en een sociaal overleg dat niet vastloopt in stilstand.
De Kamer heeft beslist om het maximum aantal uren voor studentenarbeid op te trekken van 475 naar 650 uur per jaar. Dit betekent een verdere verschuiving: van studentenjobs als extraatje naar structureel werken gedurende het hele jaar. “650 uur per jaar, dat zijn meer dan 80 werkdagen die het evenwicht in een onrustige arbeidsmarkt nog meer kunnen verstoren,” stelt Gert Truyens.
ACLVB sprak met een buschauffeur over de werkdruk en onzichtbare werkuren. Wist je dat buschauffeurs gemiddeld 7 uur per maand in vertraging rijden? Maar die uren tellen niet mee als arbeidstijd. Dat betekent extra werkdagen bovenop een al zwaar werkschema.
De druk op werknemers neemt toe: koopkracht daalt, werk wordt alsmaar zwaarder en de zekerheid over een waardig pensioen wankelt. Veel mensen dreigen overspoeld te worden door de maatregelen van de regering. Daarom lanceert ACLVB de petitie “BOOST JE TOEKOMST”, met 10 concrete BOOSTS die een direct verschil maken.
Verplaatsingen woon- en werkplaats
De transport- en logistieke sector verandert snel. Nieuwe trends beïnvloeden hoe bedrijven werken. Het federale regeerakkoord bespreekt plannen die de sector de komende jaren kunnen beïnvloeden. We kijken naar de belangrijkste veranderingen, die onze regering voor ogen heeft op het vlak van technologie en duurzaamheid, en hoe ze een impact kunnen hebben op de sector.