Ledenmagazine
Op deze pagina:
Maandelijks vormt het ledenblad Vrijuit de brug tussen de leden van de ACLVB. Niet alleen vindt u er actuele informatie rond actuele thema's uit de sociale en economische actualiteit, u leest er ook over de concrete ACLVB-acties.
Vrijuit mei 2023
Minder beweegruimte voor de sectorale onderhandelingen
Nadat de leden van de Groep van 10 tot een gedeeltelijk sociaal akkoord zijn gekomen, is het nu de beurt aan de sectoren om te onderhandelen. Al zal de loonmarge van 0,0% uiteraard veel eisen blokkeren.
Pensioenverschillen tussen mannen en vrouwen: wat zeggen de cijfers?
Nog heel wat werk aan de winkel, zo valt te besluiten als we de cijfers over de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen onder de loep nemen. Om de kloof te verkleinen moet in een vroeg stadium worden ingegrepen, tijdens de loopbaan van de werknemers en werkneemsters.
Niet al je verlofdagen kunnen opnemen? Binnenkort kan je ze overdragen
Vanaf 2024 mogen werknemers die niet al hun dagen wettelijke vakantie konden opnemen tegen 31 december van het vakantiejaar, die dagen in bepaalde gevallen overzetten naar de 24 daarop volgende maanden. De ACLVB had deze maatregel een tijd geleden verdedigd binnen de Nationale Arbeidsraad. Het Koninklijk Besluit werd nu gepubliceerd.
Tijdelijk werkloos? De voordelen van de elektronische controlekaart eC3.2
Beslist je werkgever om bij tijdelijke werkloosheid de papieren controlekaart te vervangen door een elektronische controlekaart, dan biedt dit heel wat voordelen. Niet alleen voor je werkgever, maar ook voor jou als werknemer zijn er tal van voordelen te ontdekken.
Ook nog in Vrijuit
- Naar minimumbelasting voor multinationals?
-
Kennelijk onredelijk ontslag
Vrijuit april 2023
Interprofessioneel deelakkoord 2023-2024: wat is er bereikt?
Op 14 maart 2023 werd binnen de Groep van 10 - de top van de Belgische vakbonden en werkgeversorganisaties - een ontwerp van interprofessioneel deelakkoord bereikt. De loonvorming kon niet worden besproken, vanwege de reeds bepaalde maximale marge van 0%. Samengevat komt het IPA 2023-2024 neer op een verlenging van de bestaande akkoorden.
Belastinghervorming: gematigd standpunt over het regeringsvoorstel
De regering kwam eindelijk met haar eerste voorstel voor een algemene belastinghervorming op de proppen. Al gaan sommige elementen de goede richting uit, toch maakt de ACLVB hier en daar voorbehoud. Ons voorstel voor een Progressieve Dual Income Tax lijkt ons nog steeds de beste oplossing.
Vorig jaar werkloos? Waar vind je je fiscale fiche?
Zoals elk jaar dien je binnenkort weer je belastingbrief in te vullen. Dat kan op papier, via de elektronische aangifte Tax-on-web, of je kunt een vereenvoudigde aangifte toegestuurd krijgen die je moet nakijken. Ook als je (tijdelijk) werkloos geweest bent in 2022, heb je voor de belastingaangifte je fiscale fiche nodig.
ACLVB werkt mee aan pensioenhervorming
Aan de hand van informatie van experten, de Pensioendienst en het federaal Planbureau hebben de sociale partners in de Pensioencommissie een rapport en een advies aangeleverd. Wat zijn de belangrijkste zaken in het advies?
Ook nog in Vrijuit
- Arbeidsovereenkomst beëindigen: wat leert de praktijk?
-
Controlekaart tijdelijke werkloosheid
Vrijuit maart 2023
Personeel non-profit wanhopig op zoek naar collega’s
Op dinsdag 31 januari kwam de non-profit op straat in Brussel. Voor alle functies in de sector is de huidige situatie niet langer houdbaar. De jobs zijn niet aantrekkelijk, waardoor de hele sector kampt met personeelstekorten.
Weg met de loonkloof!
8 maart staat internationaal in het teken van de strijd voor de rechten van de vrouw. Voor eens en altijd moet er een eind gemaakt worden aan de ongelijkheden die zij ten opzichte van mannen ondervinden. De ACLVB zet zich ten volle in voor deze strijd.
Progressieve Dual Income Tax voor een eerlijker belastingstelsel
Drie jaar geleden kondigde de regering-De Croo aan het belastingstelsel te willen hervormen om de lasten op arbeid te verlichten. In maart zou de beslissing moeten genomen worden. Voor de ACLVB een gelegenheid om haar voorstel hierover te actualiseren.
Nieuwe aanpassingen voor tijdskrediet en thematisch verlof
Tijdens het begrotingsconclaaf van oktober 2022 heeft de federale regering beslist om te bezuinigen op de stelsels van tijdskrediet en thematisch verlof. Het ontwerp van koninklijk besluit werd voorgelegd aan de Nationale Arbeidsraad (NAR) om de toegangsvoorwaarden tot deze verlofstelsels aan te passen.
Vrijuit februari 2023
Nieuwe regels voor de bedrijfsvoorheffing vanaf 2023
Vanaf januari 2023 wordt de bedrijfsvoorheffing op periodieke bezoldigingen voor werknemers, bedrijfsleiders en SWT’ers berekend aan de hand van het werkelijk belastbaar bedrag. De afronding van het belastbaar inkomen naar een lagere veelvoud van € 15 verdwijnt waardoor de jaarlijkse tabellen (per schijf van € 15) niet meer relevant zijn en dus ook verdwijnen.
Hoeveel mag men afhouden vanaf 1 januari 2023?
Als je schulden hebt, dan kan je schuldeiser beslag leggen op je loon of je werkloosheidsuitkering om aan zijn centen te geraken. Een deel van je uitkeringen zal in geval van beslag rechtstreeks aan je schuldeiser overgemaakt worden totdat je schuld is terugbetaald.
Begrijp alles over de inflatie en de loonindexering
In januari worden de lonen van meer dan 500 000 bedienden (met name paritair comité 200) in één keer automatisch geïndexeerd met meer dan 11%. Voor anderen is de indexering geleidelijk doorgevoerd in de loop van 2022, in schijven van 2%, dus vijf keer. Voor nog anderen werd het loon aan het begin van elke maand of elk kwartaal verhoogd, afhankelijk van de inflatie op dat moment.
Op zoek naar de helpende hand voor de non-profit
Op 19 december hield het gemeenschappelijk vakbondsfront in de non-profit een actiedag tegen het personeelstekort en de onhoudbare werkdruk, en voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden. De acties vormden de aanloop naar de nationale betoging in Brussel op 31 januari. De krapte op de arbeidsmarkt maakt werken in de non-profitsector stilaan onhoudbaar.
Vrijuit januari 2023
Premies tot 500 of 750 euro bij gebrek aan loonsverhogingen
De regering is vastbesloten de loonnorm niet op te geven en overweegt de sociale partners de mogelijkheid te bieden om een eenmalige verhoging van 500 of 750 euro te bedingen, in de vorm van een ‘koopkrachtpremie’, in sectoren en bedrijven die tijdens de crisis goed hebben gepresteerd.
Pensioenhervorming : de regering houdt ons een rookgordijn voor !
Op 28 november werd een actie in gemeenschappelijk vakbondsfront georganiseerd voor de Pensioentoren. De reden? Volgens het Planbureau zal de pensioenhervorming bepaalde vrouwen benadelen vanwege het begrip "effectieve tewerkstelling" dat wordt gebruikt bij de berekening van de pensioenen.
De ‘uitkering zorgsector’: voor werklozen die het werk hervatten in de zorgsector
Om het personeelstekort in de zorgsector op te vangen, wordt aan bepaalde werklozen die het werk hervatten in de zorgsector, een nieuwe, ‘aanvullende’ werkloosheidsuitkering toegekend. Het gaat om een tijdelijke maatregel die met terugwerkende kracht geldt vanaf 1 september 2022 tot en met 31 maart 2023.
Internationaal Vakverbond roept op tot nieuw sociaal contract
Van 17 tot 22 november heeft het Internationaal Vakverbond (IVV) zijn 5de Wereldcongres gehouden in Australië. De mondiale context maakt vakbondsactie voor vrede en sociale rechtvaardigheid er des te belangrijker op.