Unicum voor de Vlaamse Kinderopvang: betaalbare, toegankelijke, kwaliteitsvolle, duurzame en leefbare kinderopvang voor elk gezin en voor elke opvangaanbieder!

18/03/2024 - 14u

Toekomstplan voor de Vlaamse Kinderopvang!

Een unicum voor de sector van de kinderopvang. Eind vorige week ondertekenden vakbonden, werkgevers, experts, vertegenwoordigers van gezinnen en ondersteuningsorganisaties het toekomstplan voor de Vlaamse kinderopvang. Hiermee kwam een einde aan een intensief traject van anderhalf jaar. Het resultaat? Een masterplan met als einddoel betaalbare, toegankelijke, kwaliteitsvolle, duurzame en leefbare kinderopvang voor elk gezin en voor elke opvangaanbieder.

In de tekst worden concrete voorstellen gedaan die wetenschappelijk ondersteund zijn, maar ook haalbaar en nodig zijn om de sector naar het niveau te brengen dat het verdient. Daarom werd de keuze ook gemaakt om op middellange en lange termijn te denken, zonder voorstellen op korte termijn die niet waargemaakt kunnen worden, en los van alle klassieke taboes.

Nu begint een nieuw traject: de komende 10 jaar moet deze tekst namelijk als rode draad door het beleid lopen en als basis dienen voor een fundamentele hervorming van de sector, los van partijpolitiek of legislatuur.  Als ACLVB zullen we er dan ook alles aan doen om de maatregelen uit het toekomsttraject werkelijkheid te laten worden. Dit unieke document verdient dat. De medewerkers in de sector verdienen dat. De ouders en kinderen verdienen dat.

Hieronder vind je de krachtlijnen van de tekst:

  1. De Vlaamse Kinderopvang heeft nood aan een grondige herziening van de organisatie en de financiering. De basis hiervoor is een nieuw decreet kinderopvang en een meerjarig masterplan met een duidelijk tijdschema voor de komende 10 jaar, inclusief een budgetplan.
  2. Kinderopvang moet een basisvoorziening worden. Dit betekent dat er voldoende aanbod is waardoor een kwalitatieve opvangplaats gegarandeerd is. Om 80% van de kinderen tot 3 jaar opvang te kunnen bieden, zijn er 29.000 extra plaatsen nodig.
  3. Kwaliteitsvolle kinderopvang is niet mogelijk zonder goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers. Daarom is het van cruciaal belang om prioriteit te geven aan het aantrekkelijker en duurzamer maken van de job door:
  • de ratio verder te verlagen naar 5 aanwezige kinderen per begeleider;
  • correcte arbeidsvoorwaarden en motiverende opleidings- en loopbaanmogelijkheden voor alle medewerkers mogelijk te maken.
  1. Realiseer een gelijk speelveld voor iedereen:
  • gezinnen: een inkomenstarief voor elk gezin;
  • aanbieders: iedereen kan een subsidie voor inkomenstarief krijgen;
  • medewerkers: gelijk loon voor gelijk werk in een correcte arbeidsrelatie. Onthaalouders die werken voor een organisator kunnen werknemers met een volwaardig statuut worden.
  1. Het subsidiesysteem moet hervormd worden. Het doel is een eenvoudig model en dekt de werkelijke kosten voor medewerkers, werking en infrastructuur. De subsidie houdt ook rekening met de behoeften op niveau van de opvanglocatie, de organisatie én het lokaal netwerk.
  2. De unieke kenmerken van gezinsopvang moeten behouden worden in het toekomstige opvanglandschap: de kleinschaligheid, opvang in een gezinscontext en een vaste, vertrouwde persoon.
  3. Om een inclusieve en kwaliteitsvolle basisvoorziening te zijn is, samenwerking met partners noodzakelijk. Kinderopvang maakt deel uit van een lokaal netwerk van professionals gezins- en jeugdondersteuning.

Hoe willen we krachtlijnen realiseren?

Lees het volledige toekomstplan hier.

Nog vragen?

Neem dan gerust contact op met je ACLVB-secretariaat.

Like onze Facebook-pagina en volg het laatste nieuws over de Non-Profit via https://www.facebook.com/aclvbnonprofit/.

Downloads

Affiche

Afbeelding

Pamflet

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart