Doorbraak om een einde te maken aan het kafalasysteem na nieuwe beloftes van Qatar inzake werknemersrechten!

Op deze pagina:

  Het Internationaal Vakverbond (IVV) is verheugd over de doorbraak binnen de Qatarese regering om een einde te maken aan het kafalasysteem van moderne slavernij en heeft verdere ontmoetingen gepland met de Qatarese minister van Arbeid over de implementering van arbeidsrechten voor twee miljoen gastarbeiders in de Golfstaat.

  Dit systeem wordt gebruikt om gastarbeiders in Arabische landen te controleren. Het kafalasysteem bepaalt dat alle ongeschoolde gastarbeiders een binnenlandse sponsor moeten hebben. Dit is meestal hun werkgever die verantwoordelijk is voor hun visum en legale status. Dit kan dwangarbeid in de hand werken en heeft al vele misstanden veroorzaakt. Een voorbeeld is dat gastarbeiders hun paspoort moeten inleveren, hier niet vrijelijk over mogen beschikken en dus de medewerking van hun werkgever nodig hebben om naar huis te gaan.

  "De nieuwe richtlijnen vanuit Qatar zijn het begin van echte hervormingen in Qatar. Hierdoor wordt een einde gemaakt aan het gebruik van moderne slavernij en is het land op de goede weg om zijn internationale wettelijke verplichtingen op het gebied van werknemersrechten na te komen. Na de besprekingen in Doha is er een duidelijke belofte van de overheid om arbeidsbescherming voor gastarbeiders te normaliseren”, aldus de secretaris-generaal van het IVV, Sharan Burrow.

  “Deze initiatieven worden gesteund door het IVV en we hopen dat de uitvoering ervan ook zal worden ondersteund door de IAO met haar technische kennis. Er is nog veel werk voor de boeg, maar dankzij deze stappen kunnen werknemers met respect worden behandeld en worden hun levens en hun middelen van bestaan beter beschermd”, voegde mevrouw Burrow hieraan toe.

  De nieuwe richtlijnen en beloftes van de Qatarese regering zorgen voor de ontmanteling van het kafalasysteem waarin miljoenen gastarbeiders gevangen zitten. De 6 stappen zijn:

  • Arbeidscontracten zullen worden afgeleverd met overheidstoestemming om vervanging van contracten te voorkomen en om ervoor te zorgen dat gastarbeiders bij aankomst niet opeens geconfronteerd worden met een ander contract, een ander soort werk en vaak ook met een lager loon.
  • Werkgevers zullen niet langer hun werknemers kunnen tegenhouden als ze het land willen verlaten.
  • Er komt een minimumloon voor alle werknemers zodat er niet gestunt kan worden met te lage lonen.
  • Identiteitspapieren zullen rechtstreeks door de Qaterese staat worden afgeleverd en werknemers zullen niet langer afhankelijk zijn van hun werkgever voor het verstrekken van een identiteitskaart die ook noodzakelijk is voor het bekomen van medische zorg.
  • Elke werkplek krijgt een werknemerscomité, waarbij werknemers hun eigen afgevaardigden kiezen.
  • Er komt een speciale geschillencommissie die klachten snel kan afhandelen.

  Het IVV en de ACLVB (zie: http://www.aclvb.be/nl/artikels/7-oktober-internationale-dag-voor-waardig-werk) hebben Qatar in het verleden herhaaldelijk gevraagd om de moderne slavernij af te schaffen en van de FIFA Wereldbeker 2022 in Qatar een wereldbeker te maken met rechten voor alle werknemers. Het Internationaal Vakverbond heeft de regering opgeroepen om het systeem van vertrekvergunningen af te schaffen, om een minimumloon in te voeren en zo een einde te maken aan de loonverschillen op basis van ras, om werknemersvertegenwoordiging toe te staan, om een einde te maken aan gerommel met contracten en een geschillencommissie op te richten. “Er werd aan deze voorwaarden voldaan en we feliciteren de minister van Arbeid en Qatar voor hun inzet om hun systeem van arbeidsrelaties te moderniseren", aldus Sharan Burrow.

  Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
  Of zoek uw secretariaat via de kaart