PC 119 : loon- en arbeidsvoorwaarden

Op deze pagina:

    Hieronder vindt u de belangrijkste loon- en arbeidsvoorwaarden voor de arbeiders tewerkgesteld in de voedingshandel (paritair comité 119). Het is binnen dit Paritair Comité dat de minimale loon- en arbeidsvoorwaarden, per collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO), worden vastgelegd.

    De bepalingen hieronder zijn een overzicht van de minima die van toepassing zijn in de sector.

    Voor meer inlichtingen kan u contact opnemen met uw ACLVB-afgevaardigde, bestendig secretaris of het dichtstbijzijnde ACLVB-kantoor.

    Opgelet! Er kunnen bedrijfscao’s afgesloten worden die gunstigere loon- en arbeidsvoorwaarden voorzien dan de sectorale minima. In dat geval zijn de meest gunstige voorwaarden dan ook van toepassing.
     

    Lonen

    De sectorale minimumuurlonen en de effectieve lonen van de arbeiders uit de voedingshandel worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Indien er in uw bedrijf andere uurlonen van toepassing zijn, moeten deze altijd hoger liggen dan de sectorale. De sectorale uurlonen kan u bij ons opvragen, via uw afgevaardigde, uw bestendig secretaris of aan één van onze kantoren.

    Tweejaarlijks vinden er sectorale onderhandelingen plaats. Daarin kan een sectorale loonsverhoging bekomen worden indien de loonnorm het toelaat.

    Voor de sociale programmatie 2023-2024 werden de barema’s en lonen effectief verhoogd met 1,48%.

    Hier vindt u de lonen en premies geldig op 01/01/2024

    Lonen PC 119.03 Slagerijen op 01/01/2024

    Lonen PC 119.04 Handel Bieren en drinkwaters 01/01/2024

    Premies

    Dienstjarenpremie

    Een werknemer die meer dan 4 jaar in dienst is, komt  in aanmerking voor een dienstjarenpremie. Deze premie wordt berekend op het werkelijk uitbetaalde loon.

    • > 4 jaar dienst = een dienstjarenpremie van +1%.
    • > 8 jaar dienst = een dienstjarenpremie van +2%
    • > 12 jaar dienst = een dienstjarenpremie van +3%.

    Ploegen- en namiddagpremie

    Vanaf 1 januari 2024 bedraagt de ploegen- en namiddagpremie 0,32 EUR per uur.

    Onder ploegenarbeid verstaan wij:

    • morgenploeg: van 6 tot 14 uur
    • namiddagploeg: van 14 tot 22 uur   

    De namiddagpremie dient betaalt te worden vanaf 14 uur aan elke werknemer die het werk heeft aangevat vanaf 13 uur.

    Opgelet! Voor de werknemers die tewerkgesteld zijn in “Technische functies in de Slagerij, Penserij en Spekslagerij” is er een andere regeling van toepassing:  de werknemers  die tewerkgesteld zijn in een arbeidsregeling die twee ploegen voorziet, een morgen- en een namiddagploeg, hebben recht op een premie van 10% van het loon.

    Premie late openingsuren

    De premie bedraagt 35% van het loon voor de werkprestaties na 19 uur en er moeten minstens 30 werknemers tewerkgesteld zijn.

    Nachtpremie

    De nachtpremie bedraagt 30% van het loon, voor arbeid verricht tussen 22 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends.

    Koudepremie

    • 2% indien de temperatuur in de koelkamers of -wagens lager ligt dan 8°
    • 5% indien de temperatuur in de koelkamers of -wagens lager ligt dan 5°
    • 10% als het gaat om prestaties in koelkamers of -wagens voor diepvriesproducten.

    Eindejaarspremie - algemene regel   

    De berekening van het bedrag van de eindejaarspremie gebeurt op basis van het maandloon. De premie verschilt dus naargelang uw persoonlijke situatie. De premie wordt de tweede helft van december betaald.

    Syndicale premie   

    De volledige premie wordt elk jaar vanaf 1 april uitbetaald. De premie bedraagt maximaal 145 euro.

    Jaarlijkse decemberpremie

    In 2024 bedraagt de premie 112,20 euro voor werknemers die gedurende heel het jaar werden tewerkgesteld waarin de premie wordt betaald.

    Voor de andere werknemers bedraagt de premie een twaalfde van het bovengenoemde bedrag voor elke volledige werkmaand die in de loop van het jaar waarin de premie wordt betaald, is gepresteerd, waarbij een maand gelijk is aan een ononderbroken periode van 30 kalenderdagen (28/29 dagen in februari).

    Jaarlijkse januaripremie

    Deze premie bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke premies die allebei met het maandloon van januari betaald worden. In 2024 bedragen deze premies 62,50 euro en 174,99 euro.

    Bestaanszekerheidsvergoedingen

    • Bij collectief ontslag: 5,10 euro/dag vanaf 1 januari 2024 – maximaal 120 dagen
    • Bij tijdelijke werkloosheid: 5,10 euro/dag vanaf 1 januari 2024 – maximaal 60 dagen
    • Bij langdurige ziekte: 5,10 euro/dag vanaf 1 januari 2024 – maximaal 60 dagen
    • Bij ontslag wegens overmacht: 5,10 euro/dag vanaf 1 januari 2024 – maximaal 60 dagen

    Aanvullende vergoeding bij tijdelijke werkloosheid

    Wettelijke regeling

    In geval van:

    • Economische werkloosheid
    • Tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer
    • Tijdelijke werkloosheid wegens technische stoornis

    Betaalt de werkgever 2 euro per inactiviteitsdag waarvoor een werkloosheidsuitkering verschuldigd is.

    Extra aanvulling bij tijdelijke werkloosheid

    Bij alle vormen van tijdelijke werkloosheid met uitzondering van overmacht en medische overmacht betaalt de werkgever een aanvullende vergoeding.
     
    Modaliteiten
    Bruto maandloon niet hoger dan 4000 euro bruto (op 2024-01-01):
    ⇒ Aanvulling per werkloosheidsdag van 5 euro vanaf de eerste dag tijdelijke werkloosheid.
    Bruto maandloon hoger dan 4000 euro bruto (op 2024-01-01):
    ⇒ Aanvulling per werkloosheidsdag van 5 euro vanaf de 27ste dag gedekt door een tijdelijke werkloosheidsuitkering.
     
    Gelijkwaardig voordeel
    Geen recht op deze aanvulling als een collectieve arbeidsovereenkomst een percentage van het loon waarborgt dat minstens gelijkwaardig is aan het inkomen van de werknemer mocht hij recht hebben op de 5 euro extra aanvulling.
     

    Kinderopvang

    Voor de jaren 2023-2024 bedraagt de dagelijkse tussenkomst van het sociaal fonds voor kinderopvang 3 EUR, met een maximum van 600 EUR per jaar per kind per ouder. De maximumleeftijd van het kind is 12 jaar.

    Arbeidsduur

    De daggrens voor de arbeidsduur in de handel in voedingswaren en voedingsnijverheid is 9 uur. De weekgrens bedraagt 38 uur. Toch wordt in veel bedrijven toch 39 of 40 uur per week gewerkt. De wettelijke arbeidsduur van 38 per week wordt in dit geval toch bereikt door het toekennen van compensatiedagen.

    In een aantal specifieke gevallen is het toegelaten de wekelijkse arbeidsduur te overschrijden. Bijvoorbeeld bij buitengewone vermeerdering van werk, onvoorziene noodzakelijkheid of voor bepaalde activiteiten. Hoe deze afwijkingen kunnen toegestaan worden ligt vast in sectorale cao’s (collectieve arbeidsovereenkomsten). Er gelden ook specifieke arbeidsvoorwaarden voor land- en tuinbouwveilingen.

    Indien je hier verdere vragen over zou hebben. Aarzel dan niet om een ACLVB-afgevaardigden of een bestendig secretaris te contacteren. Je kan ook steeds terecht bij het dichtstbijzijnde ACLVB-kantoor.

    Deeltijdse arbeid

    Deeltijdse arbeid is onderworpen aan twee grenzen:

    • De minimale wekelijkse arbeidsduur van deeltijdse arbeiders is vastgesteld op één derde van de wekelijkse arbeidsduur van een voltijds arbeider (dus 38 uur in de voedingshandel).
    • De werkperiode mag niet korter zijn dan 3 uur. Deze voorwaarde geldt ook voor voltijdsen!
       

    Verplaatsingskosten

    Bij het bepalen van de terug te betalen verplaatsingskosten wordt rekening gehouden met het aantal afgelegde kilometers en het gebruikte vervoermiddel. Hierbij verstaat men onder "afgelegde afstand" de enkelvoudige afstand, dus niet de afstand heen en terug. Bij vervoermiddel maakt men het onderscheid tussen openbaar vervoer, privé-vervoermiddel en de fiets.

    Vanaf 01 februari 2024 wordt de werkgeversbijdrage in de kosten van privévervoer verhoogd tot 100% van de prijs van een tweedeklas treinkaart voor een vergelijkbare afstand.

    Hier vindt u de tabel "verplaatsingsvergoedingen woon-werkverkeer bij gebruik privé-vervoer" (01.02.2024).

    De tussenkomst in verplaatsingskosten wordt minstens één maal per maand betaald. Bij indiensttreding van een werknemer moet de werkgever op de hoogte worden gesteld van de afstand woon-werkplaats en de gebruikte vervoermiddel.

    Indien je hier verdere vragen over zou hebben. Aarzel dan niet om een ACLVB-afgevaardigden of een bestendig secretaris te contacteren. Je kan ook steeds terecht bij het dichtstbijzijnde ACLVB-kantoor.
     

    Opleiding

    Naast het door het Sociaal Fonds ontwikkelde opleidingsaanbod in de onderneming, is het recht op opleiding in het PC 119 een realiteit. Overeenkomstig de wet op werkbare banen hebben alle werknemers in de sector recht op gemiddeld ten minste 5 dagen per voltijdsequivalent voor de jaren 2023-2024 (over de twee jaar).

    • 3 dagen vorming in 2024
    • 4 dagen in 2025.
    • 5 dagen in 2028

    Werkbaar werk

    Werkbaar werk en de verbetering of aanpassing van de arbeidsomstandigheden maken deel uit van een duurzame loopbaan die veiligheid en welzijn garandeert. Het blijft echter van het grootste belang dat deze kwesties in het kader van het sociaal overleg worden aangepakt en tot concrete overeenkomsten leiden. Daartoe hebben de sociale partners een sectoraal kader opgesteld dat de oprichting mogelijk maakt van een gezamenlijke werkgroep in de onderneming, die op gezette tijden bijeen moet komen om kwesties te bespreken zoals ergonomie, werkbelasting, de ontvangst van nieuwe werknemers (met inbegrip van tijdelijke werknemers), sponsoring, toegang tot opleiding en loopbaanontwikkeling. De bereikte akkoorden kunnen leiden tot het sluiten van CAO's.

    Schorsing arbeidsovereenkomst

    In sommige omstandigheden kunt u, of beslist u zelf om, tijdelijk niet meer te werken. Bijvoorbeeld in geval van ziekte, tijdelijke werkloosheid, klein verlet, verlof om dwingende redenen, jaarlijkse vakantie, feestdagen of tijdskrediet.

    Ziekte

    Als u ziek wordt, verwittigt u zo vlug mogelijk uw werkgever en bezorgt u hem een doktersbriefje binnen de termijn die in het arbeidsreglement van uw onderneming is bepaald. Verwittig ook uw mutualiteit om van hun diensten te kunnen genieten en eventueel uw recht op gewaarborgd loon niet te verliezen.

    Klein verlet

    Bij bepaalde gelegenheden hebt u recht verlof te nemen. Om correct van dit recht gebruik te maken moet uw werkgever indien mogelijk vooraf verwittigd worden. Uiteraard moet men dit verlof gebruiken voor een geldige reden:

    Reden afwezigheid

    Duur afwezigheid

    Geboorte van een kind van de werknemer zo de

    afstamming langs vaderszijde vaststaat

    Tien dagen, door de werknemer te kiezen binnen

    de 4 maanden na de geboorte (3 van de 10 dagen worden betaald door de werkgever, de overige 7 zijn ten laste van het ziekenfonds)

    Huwelijk van de werknemer

    Twee dagen door de werknemer te kiezen tijdens de week waarin de gebeurtenis plaatsgrijpt of tijdens de daaropvolgende week

    Bijwonen   van   een   bijeenkomst   van   een

    familieraad, bijeengeroepen door de vrederechter

    De nodige tijd, met een maximum van één dag

    Adoptie van een kind

    Maximum 4 weken (6 weken indien het kind bij

    het begin van het adoptieverlof jonger is dan drie jaar)

    Het verlof moet worden opgenomen binnen de 2 maanden na inschrijving van het kind in het be- volkingsregister (3 dagen worden betaald door de werkgever, de rest door het ziekenfonds)

    Huwelijk kind werknemer of echtgeno(o)t(e), broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, vader, moeder, schoonvader, schoonmoeder, stiefvader, stiefmoeder, kleinkind werknemer

    de dag van het huwelijk

    Priesterwijding of intrede in klooster van kind werknemer of echtgeno(o)t(e), broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster werknemer

    de dag van de plechtigheid

    Overlijden echtgeno(o)t(e), kind werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e),vader, moeder, schoonvader, schoonmoeder, stiefvader of stiefmoeder van de werknemer

    3 dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis

    Overlijden broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, grootvader, grootmoeder, overgrootvader, overgrootmoeder, kleinkind, achterkleinkind, schoonzoon of schoondochter die inwoont bij de werknemer

    2 dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis

    Overlijden broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, grootvader, grootmoeder, overgrootvader, overgrootmoeder, kleinkind, achterkleinkind, schoonzoon of schoondochter die niet inwoont bij de werknemer

    de dag van de begrafenis

    Plechtige communie of deelname feest vrijzinnige jeugd van een kind van de werknemer of zijn echtgeno(o)t(e)

    de dag van de plechtigheid of de daaraan voorafgaande of daaropvolgende activiteitsdag als de plechtigheid op een zon-, feestdag of inactiviteitsdag valt

    Deelname jury Hof van Assisen, oproeping als getuige voor de rechtbank of persoonlijke verschijning op aanmaning van de arbeidsrechtbank

    de nodige tijd doch maximum 5 dagen

    Uitoefenen ambt bijzitter hoofdstembureau of enig stembureau bij parlements-, provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen

    de nodige tijd

    Uitoefening ambt bijzitter hoofdbureau bij verkiezing Europees Parlement

    de nodige tijd doch maximum 5 dagen

    Uitoefenen ambt bijzitter hoofdbureau voor stemopneming bij parlements-, provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen

    de nodige tijd doch maximum 5 dagen

    Verlof om dwingende redenen

    U hebt een beperkt recht op onbetaald verlof om een dringende en noodzakelijke tussenkomst bij een sociaal of familiaal probleem. Die gebeurtenis mag niet voorzien zijn en moet los staan van het werk. Op vraag van uw werkgever dient u de dwingende reden te bewijzen. De duur van uw afwezigheid mag in elk geval niet meer dan 10 kalenderdagen per jaar zijn. Voor deeltijdse arbeiders is deze maximumduur in verhouding met hun deeltijdse prestaties.

    Jaarlijkse vakantie

    De duur van uw vakantie wordt bepaald door het aantal dagen dat u effectief werkte in het voorbije kalenderjaar. Als u het hele voorafgaande jaar gewerkt hebt heeft u recht op vier volle weken vakantie, 20 dagen in een vijfdagenweekstelsel. Als u geen volledig kalenderjaar hebt gewerkt, zal uw recht op een aantal vakantiedagen in verhouding minder zijn.

    U hebt recht op 10 betaalde feestdagen: 1 januari, Paasmaandag, 1 mei, Hemelvaartdag, Pinkstermaandag, 21 juli, OLV Hemelvaart, Allerheiligen, 11 november, Kerstmis. Als een feestdag op een zondag of een gewone inactiviteitdag valt, wordt deze door een gewone activiteitsdag vervangen. De vervangingsdag krijgt dan het karakter van een feestdag.

    Tijdskrediet

    Sinds 1 januari 2015 is het systeem van tijdskrediet grondig gewijzigd. Voor meer algemene informatie in verband met tijdskrediet, verwijzen wij u door naar de algemene ACLVB-publicaties over dit thema.

    Wij kunnen op deze website niet altijd een “kant en klaar” antwoord bieden op alle individuele vragen. Veel hangt af van uw persoonlijke situatie. Voor specifieke vragen over tijdskrediet kan u steeds terecht bij één van onze ACLVB-kantoren of bij onze medewerkers.
     

    Opzegtermijnen

    Sinds 1 januari 2014 zijn de opzegtermijnen voor arbeiders en bedienden geharmoniseerd.  Hierdoor is de berekening van de opzegtermijnen complex geworden. Indien u vragen hebt over uw persoonlijke situatie, gelieve dan contact op te nemen met uw afgevaardigde of uw ACLVB-secretariaat. Zij beschikken over de nodige tools om u verder te helpen.

    OPGELET! U hebt pas recht op werkloosheidsuitkeringen wanneer u geen schuld treft aan uw ontslag. Laat u nooit onder druk zetten door uw werkgever om zelf een einde te stellen aan uw contract of om dit te beëindigen in onderlinge overeenkomst indien u daar eigenlijk niet mee akkoord kan gaan. U riskeert uw recht op werkloosheidsuitkeringen te verliezen. Als u wordt ontslagen of als u zelf ontslag wil nemen, neem dan best eerst contact op met uw ACLVB-bedrijfscoördinator, uw vakbondsafgevaardigde of uw plaatselijke ACLVB-secretariaat.*
     

    Werkloosheid met bedrijfstoeslag – SWT (het vroegere brugpensioen)

    Het systeem van werkloosheid met bedrijfstoeslag (brugpensioen) is de laatste jaren grondig gewijzigd.

    Voor meer algemene informatie in verband met SWT kan u hier op onze website terecht.

    Wij kunnen op deze website niet altijd een “kant en klaar” antwoord bieden op alle individuele vragen. Veel hangt af van uw persoonlijke situatie. Voor specifieke vragen kan u steeds terecht bij één van onze ACLVB-kantoren of bij onze medewerkers.


    Eindeloopbaandagen

    Het ‘langer werken’ doet ook zijn intrede in de voedingshandel. Om het langer werken werkbaar te maken zijn er sinds het sectorakkoord 2013-2014 eindeloopbaandagen geïntroduceerd voor de arbeiders in de voedingshandel.

    • Vanaf 1 januari 2020 hebben werknemers die 57 jaar oud zijn en van wie de arbeidsovereenkomst niet is opgezegd, recht op één eindeloopbaandag per jaar
    • Arbeiders van 58 jaar, die voldoen aan de voorwaarden SWT 58 jaar, hebben jaarlijks recht op 3 eindeloopbaandagen
    • Arbeiders die vanaf 1 januari 2019 de leeftijd bereiken van 60 jaar of meer, met een minimum van 10 jaar anciënniteit, hebben jaarlijks recht op 5 eindeloopbaandagen. 

    Vakbondsafvaardiging

    Om effectief aan vakbondswerk te doen is de oprichting van een vakbondsafvaardiging een van de meest efficiënte instrumenten. In de voedingshandel kan, mits enkele modaliteiten vervuld zijn, een vakbondsafvaardiging worden opgericht in ondernemingen die minstens 20 werknemers tewerkstellen.

    Indien u interesse hebt om de belangen van de bedienden in uw onderneming te behartigen, neemt u contact op met de bestendig secretaris van uw zone.

     

    Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
    Of zoek uw secretariaat via de kaart