PC 341 : loon- en arbeidsvoorwaarden
Op deze pagina:
Arbeidsduur
De weekgrens voor de arbeidsduur in de sector voor het Paritair Comité voor de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten bedraagt gemiddeld maximaal 37u30 op jaarbasis.
Werkuren
Einde werkdag van maandag tot vrijdag
Werknemers uit categorie 1-2-3
Het einde van de werkdag is vastgesteld op 19 uur, 2 dagen per week maximum, behalve op zaterdag.
Werknemers in categorie 4-5-6-7
De arbeidsuren worden bepaald in gezamenlijk overleg tussen de werkgever en de werknemer, maar het einde van de werkdag is vastgesteld op 20 uur, 2 dagen per week maximum, behalve op zaterdag.
Tussen 19u en 20u wordt een overloon van 15% toegekend.
Het werk op zaterdag mag uitgevoerd worden van 08 uur 30 tot 12 uur 45 met een maximum van 4 uren en een minimum van 3 uren per dag.
Loon
Het barema wordt vastgelegd door de sector van de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten. Het is het minimumbarema dat wordt vastgelegd in uw sector. Elk bedrijf is vrij om meer te betalen.
Om de 2 jaar, indien een IPA-akkoord afgesloten is, kunnen verhogingen onderhandeld worden tijdens de sectorale onderhandelingen.
Indexering
In het PC 341 worden de lonen elk jaar geïndexeerd op 1 januari. De ACLVB-leden die hun mailadres hebben opgegeven ontvangen jaarlijks een infoflash waarin te lezen staat hoeveel de indexering bedraagt!
Voor meer inlichtingen neem contact op met uw ACLVB-afgevaardigde of met uw bestendig secretaris.
Premies
Jaarlijkse gratificatie
Een premie gelijk aan het maandloon wordt betaald aan de werknemers die verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst en die een anciënniteit hebben van tenminste zes maanden op het ogenblik van de betaling van de premie uiterlijk op het maand van december.
Het bedrag van de premie mag worden herleid naar rato van de afwezigheden in de loop van het jaar.
De werknemers die behalve om dwingende reden door de werkgever in de loop van het jaar werden ontslagen; de gepensioneerden; de bruggepensioneerden (SWT) hebben recht op de premie berekend naar rato van de prestaties van het lopende werkjaar, voor zover zij een anciënniteit hebben van zes maanden.
Ecocheques
Aan elke voltijds tewerkgestelde bediende met een volledige referte periode worden ecocheques een keer per jaar toegekend ter waarde van 250 EUR.
Die ecocheques worden toegekend aan deeltijdse werknemers volgens volgende afspraken:
Wekelijkse arbeidsduur |
Waarde |
Vanaf 4/5 van een voltijdse betrekking |
EUR 250 |
Vanaf 3/5 van een voltijdse betrekking |
EUR 200 |
Vanaf 1/2 van een voltijdse betrekking |
EUR 150 |
Minder van 1/2 van een voltijdse betrekking |
EUR 100 |
De betaling van deze ecocheques vindt plaats één keer per jaar in de loop van de maand juni.
De ecocheques kunnen in de ondernemingen omgezet worden in een gelijkwaardig voordeel.
Verplaatsingskosten
Vanaf een minimale afstand van 2 km tussen de gewone verblijfplaats en het werkadres, krijgen de werknemers die van een openbaar vervoerabonnement gebruik maken een tussenkomst gelijk aan het prijs van dit abonnement. De werknemer moet opteren voor de jaarlijks meest voordelige en de meest aangewezen formule.
Voor de werknemers die gebruik maken van de fiets om zich te verplaatsen van de gebruikelijke verblijfplaats en de plaats van tewerkstelling wordt de werkgeverstussenkomst vastgelegd op 0,35 EUR/km (heen en terug).
Verlof en vakantie
Elke werknemer van de privé sector heeft recht op 20 vakantiedagen. Voor deze niet-gepresteerde dagen krijgt hij zijn salaris en een dubbel vakantiegeld (zie onze sectorale brochure “Jaarlijkse vakantie”).
Hij mag ook van “het klein verlet” genieten ter gelegenheid van familiegebeurtenissen of voor de vervulling van staatsburgerlijke verplichtingen of van burgerlijke opdrachten.
Binnen uw sector is er een bijkomende dag voor het huwelijk van de werknemer voorzien (3 dagen in totaal).
Bankholidays
Naast de traditionele verlofdagen en de 10 wettelijke feestdagen, voorziet de sector voor de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten , banksluitingsdagen (Bank holidays) en één communautaire feestdag.
Om de 2 jaar wordt een arbeidsovereenkomst afgesloten op sectorniveau om de sluitingsdagen en de vrije dagen te bepalen in overeenstemming met de bedrijfsleiding.
Meer informatie hierover kan u vinden bij het sectoraal nieuws op deze webpagina.
Extra verlofdag
Er wordt een extra verlofdag toegekend al naargelang de werknemer aanspraak kan maken op
een ononderbroken anciënniteit van minstens vijf (05) jaar, van minstens tien (10) jaar, van minstens vijftien (15) jaar , van minstens twintig (20) of van minstens vijfentwintig (25) jaar, met een maximum van 5 dagen per jaar.
Opleiding
In tijden van verandering is vorming en opleiding een belangrijk thema: in een financiële wereld die steeds meer verschuift is opleiding een must.
Daarom hebben de sociale partners actief in het PC 341 SOFUBA opgericht, het Vormingsfonds van het Paritair Comité voor de Bemiddeling in Bank- en Beleggingsdiensten.
Sofuba biedt een vormingsaanbod aan, gericht op risicogroepen. Het wil via specialisatie, actualisatie, bijscholing en omschakeling de werknemers de mogelijkheid bieden zich aan te passen aan elke evolutie binnen zijn of haar vakgebied. Dit kan gebeuren door algemene opleidingen en gespecialiseerde, functiegerichte opleidingen (financiële en banktechnische opleidingen…).
Daarnaast voorziet de sector in een recht op vorming met een gemiddelde van 5 opleidingsdagen per jaar.
Surf eens naar de website van SOFUBA: https://www.sofuba.be/nl en schrijf je in zodat je de Nieuwsbrief kan ontvangen om op de hoogte te blijven van de aangeboden vormingen!
Tijdskrediet
Dankzij het tijdskrediet kan een werknemer de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst volledig of gedeeltelijk schorsen.
Deze laatste jaren is het systeem van tijdskrediet en de desbetreffende vergoeding grondig gewijzigd. Zo valt het recht op tijdskrediet en het daaraan verbonden recht op vergoeding niet meer samen.
Indien u bijkomende informatie wenst in verband met tijdskrediet, kan u een kijkje nemen in de pagina van onze studiedienst of terecht bij één van onze ACLVB-kantoren.
Meer informatie hierover kan u vinden bij het sectoraal nieuws op deze webpagina.
1/10e Ouderschapsverlof
Op 7 december 2021 sloten de sectorale sociale partners een cao aangaande het sectoraal recht 1/10e ouderschapsverlof.
Outplacement
Het outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die, in opdracht van een werkgever, door een dienstverlener, individueel of in groep worden verleend, om een ontslagen werknemer in staat te stellen binnen een zo kort mogelijke termijn een betrekking bij een nieuwe werkgever te vinden of een beroepsbezigheid als zelfstandige te ontplooien.
Als je recht hebt op een opzegtermijn van minstens 30 weken of op een daarmee overeenstemmende opzeggingsvergoeding, dan kom je in aanmerking voor een outplacement.
In de sector van het Paritair Comité 341 kwamen de sociale partners overeen de ouplacementbegeleiding via het sociale fonds (SOFUBA) te organiseren, om op die manier een kwalitatief hoogstaand aanbod te kunnen verzekeren.
Wens je algemene informatie over een outplacementbegeleiding? Surf dan naar: https://www.aclvb.be/nl/outplacement-0
Had je graag meer informatie over het sectoraal outplacement? Neem dan zeker contact op met Sofuba https://www.sofuba.be/