Bankbonussen en bonussen van beurshandelaars zijn onfatsoenlijk én onverantwoord

04/04/2011 - 16u

Wat de Liberale Vakbond al maanden bepleit, zegt nu ook NBB-gouverneur Luc Coene.
Heel wat banken hebben de crisis kunnen overleven dankzij het geld van alle burgers van dit land. Zolang de staatssteun niet terugbetaald is, zijn uitbetalingen van bonussen niet enkel onfatsoenlijk, maar ook nog eens onverantwoord. Heeft de bankdirectie dan helemaal geen lessen getrokken uit de recente crisis ?

Voor het boekjaar 2010 zullen grootbanken (BNP Paribas Fortis, DEXIA, …) een bonus uitkeren voor de directietop. Enkel ING besliste om van dit plan af te zien. Niet enkel moeten banken de uitkering van bonussen afschaffen, ook bepleit de Liberale Vakbond het in het leven roepen van een financiële transactietaks en een verstrengd toezicht op de financiële markten. De Liberale Vakbond ondersteunt hiermee de resolutie van het Europees Vakverbond die recentelijk werd goedgekeurd.

Het is een algemene tendens dat Europese overheden en sommige bankdirecties hun sociale verantwoordelijkheid ontlopen en de gevolgen van de crisis afwentelen op de werknemers en sociaal verzekerden.

Om die reden zal de Liberale Vakbond op 9 april, samen met de andere Belgische vakbonden en andere vertegenwoordigers van het Europees Vakverbond, een protestmars in Boedapest houden tegen blinde bezuinigingsmaatregelen en voor een sociaal Europa.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart