Kan je als tijdelijk werkloze aan de slag in de zorg- en welzijnssector?

12/11/2020 - 15u

Door de coronacrisis zijn er handen tekort in de zorg. Tegelijk zijn er in verschillende sectoren zoals de evenementen- en horecasector momenteel veel tijdelijk werklozen. Om die match te maken tussen de nood aan helpende handen en tijdelijk werklozen werd een nieuw platform opgericht: www.helpindezorg.be. Via dit platform kunnen zorginstellingen hun noden kenbaar maken én kandidaten zich melden om te helpen. De VDAB en zijn partners gaan op zoek naar de juiste match tussen de kandidaten en de in te vullen vacatures. Het gaat hier hoofdzakelijk om betaalde jobs, niet om vrijwilligerswerk.

Als tijdelijk werkloze ben je niet verplicht om je in te schrijven op het platform. Je wordt betaald in het statuut waarin je terechtkomt. Op het ogenblik dat er terug activiteit is bij je vorige job, kan je probleemloos terug.
 

Hoe zit het in het Brussels Gewest?

Werkgevers die in deze gezondheidscrisis dringend extra werkkrachten zoeken, worden verzocht om #COVID19 in de titel van hun vacature te vermelden, wanneer ze die posten op My Select Actiris. Werkzoekenden kunnen ook zelf zoeken op #COVID19.

Tot nog toe ontving Actiris 779 vacatures met de hashtag. De sectoren met de hoogste vraag zijn de gezondheidszorg, de voedingssector en de handel. Om hun kansen op sollicitaties te verhogen, vraagt Select Actiris aan werkgevers om zeker ook de inspanningen voor hygiëne, welzijn en het bewaren van de nodige afstand op de werkplek te vermelden.

Vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen in ziekenhuizen en rusthuizen, kunnen zich inschrijven via het formulier op

https://www.iriscare.brussels/nl/professionals/covid-19-coronavirus-2/oproep-voor-vrijwilligers/. Hun hulp zal van onschatbare waarde zijn voor de instellingen, ongeacht hun diploma of beroepservaring. Het kan gaan om medische zorg, logistieke hulp of gewoon gezelschap bieden. Alle competenties en beschikbaarheden, hoe beperkt ook, zijn welkom.

Elke vrijwilliger aan wie wordt gevraagd om concrete hulp te bieden, zal gedekt zijn door een verzekering. Bovendien zal het rusthuis dat de vrijwilliger inschakelt, in de nodige beschermingsmiddelen voorzien.
 

Tijdelijk aan de slag in nieuwe tewerkstelling

Ga je als tijdelijk werkloze tijdelijk aan de slag in een nieuwe tewerkstelling, dan veroorzaakt dit op vandaag een vermindering van je werkloosheidsuitkering. De sociale partners hebben aan het federale niveau gevraagd om het kader te verduidelijken waarbinnen tijdelijk elders werken als tijdelijke werkloze mogelijk is. Een beperkte cumulatiemogelijkheid zou de populariteit van het platform extra kunnen ondersteunen.

We hopen dat de huidige regering een cumul zal mogelijk maken zoals de vorige regering tijdelijk deed voor de land- en tuinbouwsector. Maar voor alle duidelijkheid: vandaag is dergelijke maatregel nog niet van kracht.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart