Uitwisselen, delen, zich engageren
Omdat ACLVB haar partners in het Zuiden actief ondersteunt, is het belangrijk dat wij mekaar ontmoeten en stand van zaken opmaken na een jaar van implementatie van het nieuwe programma. In Dakar (Senegal), is de uitwisseling geconcentreerd op de verschillende trajecten die de organisaties gevolgd hebben om een antwoord te kunnen bieden op de verschillende syndicale uitdagingen op het terrein. De eerste resultaten laten zich inderdaad zien en beantwoorden reeds aan de bezorgdheid van de werknemers in Zuid-Afrika, Senegal, DR Congo, Burundi en Burkina Faso; aan de samenwerking tussen de Zuid-Afrikaanse vakbonden, aan de arbeidsomstandigheden en sociale dialoog, collectieve onderhandelingen, het intersyndicale werken, de bestuurlijke decentralisatie of de omkadering van nieuwe sectoren in de informele economie.
De arbeidsomstandigheden voldoen zeker aan heel andere doelen, maar de internationale vakbeweging is een realiteit van dialoog en uitwisseling. Grensoverschrijdende synergieën brengen antwoorden aan. Tijdens onze bijeenkomsten hebben we ook de nadruk gelegd op onze samenwerking. Hoe gaan we alle instrumenten beheersen die we gebruiken? Hoe leren we uit onze pogingen ? Hoe kunnen we nog beter samen groeien ?
Na een warm welkom van Vera Dos Santos Costa, hoofd van het Internationaal Department heette onze Senegalese gastheer Mody Guiro (secretaris-generaal van de CNTS) ons welkom. Hij herinnerde er ons ook aan dat de arbeiders van het noorden en het zuiden in ieder geval de uitdaging delen van het voorstellensyndicalisme dan wel het oppositiesyndicalisme in een crisis die de effecten van de globalisering verlengt. In Senegal voorkomt de lagere belastingdruk op lonen (meer dan 28 miljard FCFA) niet de verschrikkelijke concurrentie van geïmporteerde consumptieproducten die de inspanningen verpesten om banen te creëren. Uit de crisis raken is dan ook een gemeenschappelijke uitdaging.
De actieve ondersteuning van de Afrikaanse vakbonden geeft hen de gelegenheid om hun eigen syndicale reactie te geven op de problemen die ervaren worden in hun organisaties. Wij hebben aandacht voor de problemen van onze partners.
Wat zeggen ze ons ?
- Zanele Matebula van COSATU (Zuid-Afrika) : "het programma biedt de mogelijkheid op een meer gestructureerde werking van onze centrales in hun eigen internationale betrekkingen."
- Celestin Nsavyimana van FNTT-SI (Burundi): "We kunnen trots zijn op onze baanbrekende samenwerking in de informele sector, waardoor we nu kunnen wegen op de sociale dialoog van mijn land."
- Mike Sikani van SACCAWU (Zuid-Afrika): "Het programma heeft het voor onze organisatie mogelijk gemaakt om de dialoog te hervatten met het ministerie van Economische Zaken over de organisatie van de collectieve onderhandelingen."
- Bamba Boureima van CBS (Burkina Faso): "Vandaag zijn alle regio's bereid zijn om de syndicale uitdagingen van de bestuurlijke decentralisatie aan te gaan."
- Marième Sakho Dansokho van CNTS (Senegal) : "De intersyndicale samenwerking stelt ons in staat om beter te voldoen aan de uitdagingen van de syndicale omkadering van de informele economie."
We zullen in de komende jaren ons werk voortzetten door de verdieping van ons syndicaal netwerk van solidariteit met de werknemers in de informele economie en de uitwisseling van goede praktijken en synergieën.