PC 317 Bewaking | "Stop de race naar de bodem" !

09/07/2024 - 09u

Op 1 oktober 2024 mobiliseren UNI Europa, de Belgische en andere Europese vakbonden, schoonmakers, beveiligers en horecapersoneel voor het Europees Parlement in Brussel.

De timing van deze demonstratie is niet toevallig. In het nieuw gekozen EU-parlement zullen nl. vertegenwoordigers van extreemrechtse en fascistische partijen zetelen. Deze partijen proberen het EU-parlement te gebruiken om arbeiders te verdelen op basis van nationaliteit, religie, geslacht en seksuele geaardheid. Alleen de vakbeweging heeft de macht om alle werknemers te verenigen, ongeacht hun beroep, afkomst en identiteit.

Schoonmakers en beveiligingsmedewerkers werden tijdens de covid-crisis als essentieel beroep beschouwd. Toch blijven bedrijven zoeken naar kostenbesparingen, i.p.v. te investeren in de gezondheid, veiligheid en welzijn van hun werknemers. Werkdruk blijft daardoor toenemen, arbeids- en loonomstandigheden verslechteren onder druk van concurrentie.

Onder het motto "Stop de race naar de bodem" willen de vakbonden duizend arbeiders mobiliseren om de straten van de Europese hoofdstad op te gaan. De EU en de Europese instellingen zouden een rolmodel moeten zijn als het gaat om eerlijk werk. Uit recent onderzoek blijkt echter dat de arbeidsomstandigheden in het Parlement en de Europese Commissie ondermaats zijn.

Onze eisen :

  • Stop met turbo-cleaning : vermindering van de werkdruk;
  • Kwaliteit (werkomstandigheden) boven prijs;
  • Beperking van onderaanneming;
  • Contracten gegarandeerd door een collectieve arbeidsovereenkomst (cao.

 

‘Stop the race-to-the-bottom’: Mobilise on October 1

Hierbij vind je de link op Facebook voor deze actie : https://www.facebook.com/events/2503901339796149/.

Contacteer je bestendig secretaris als je er bij wil zijn ! En volg verdere nieuwtjes op de FB-pagina van ACLVB schoonmaak : https://www.facebook.com/ACLVBSchoonmaak/.

 

Onderaanneming beperken

Overmatige onderaanneming leidt vaak tot slechtere arbeidsomstandigheden voor schoonmakers en bewakingsagenten.

Om een einde te maken aan deze praktijk is het essentieel om onderaanneming in openbare aanbestedingen te beperken. ACLVB pleit voor strengere regels en mobiliseert voor de actie op 1/10 onder het motto "Stop de neerwaartse spiraal". Ongeacht het politiek beleid, zal ACLVB hiervoor blijven sensibiliseren en  mobiliseren. We blijven opkomen voor sociale rechten, betere arbeidsvoorwaarden en meer respect voor werknemers.

 

Minder werkdruk

De huidige aanbestedingen verlagen de kosten op kap van de werknemers, wat stress en vermoeidheid verhoogt. Schoonmakers en bewakingsagenten zijn uitgeput door een onhoudbare werkdruk als gevolg van slechtere werkomstandigheden.

ACLVB eist nieuwe regels om de werkdruk te verlichten.

 

Kwaliteit boven prijs

Kwaliteit moet boven prijs gaan in openbare aanbestedingen! Overmatig bezuinigen is een afbraak van de loon- en arbeidsomstandigheden van schoonmakers. Het bevorderen van contracten gebaseerd op kwaliteit kan de race naar de bodem eindigen en de arbeidsomstandigheden verbeteren. ACLVB pleit om te stoppen met deze concurrentieslag !

 

Geen contract zonder cao

Collectieve arbeidsovereenkomsten garanderen eerlijke lonen en goede arbeidsomstandigheden. Geen enkel bedrijf zou een openbare opdracht mogen krijgen zonder deze overeenkomsten na te leven. Deze eis is essentieel om de rechten van schoonmakers te beschermen! ACLVB en andere Belgische en Europese vakbonden eisen verplichte sociale criteria in aanbestedingen.

 

Lees ook het artikel van UNI Europa over deze thema’s en de initiatieven die werden genomen op Europees vlak : https://www.socialeurope.eu/cleaners-come-out-from-the-shadows-to-mobilise.

 

 

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart