PC 322.01 | Dienstencheques : onderhandelingen verlopen zeer moeizaam

04/10/2019 - 11u

Onderhandelingen dienstenchequesector verlopen moeizaam

De onderhandelingen in de dienstenchequesector blijven, net zoals voor de zomer, zeer moeizaam lopen.
 

Vlaamse Regering : even hoop?

De vorming van de nieuwe Vlaamse Regering bood even hoop, aangezien er maatregelen in het akkoord stonden met betrekking tot de sector. Tot nu toe is het echter nog onduidelijk wat er met het vrijgekomen budget van om en bij 75 miljoen euro zal gebeuren.

Vloeit deze als subsidie terug naar de sector, of verdwijnt ze om ergens gaten te vullen? In het eerste geval kunnen we met zekerheid zeggen dat we zeer snel de onderhandelingen zouden kunnen afronden met een sectorakkoord met de volle bruto loonmarge van 1,10%.
 

Budget van 75 miljoen euro? Niet voor de sector? Twee problemen!

Als het vrijgekomen budget niet terugvloeit naar de sector, stellen er zich twee problemen :

  1. Aan de ene kant wil dit zeggen dat de regeringspartners de boodschap die verschillende vakbonden en werkgevers tijdens de zomermaanden gegeven hebben, niet begrepen hebben. Door geen aanpassing in de subsidiëring van de sector te voorzien, zet de politiek de toekomst van de sector en dus meer dan 140.000 jobs op het spel!
  2. Het tweede probleem is acuter. Zoals reeds eerder gecommuniceerd willen de werkgevers eerst garanties van de politiek vooraleer een sectoraal akkoord met loonsverhogingen te sluiten. Geen input vanuit de politiek staat voor de werkgevers dus gelijk aan geen loonsverhoging. Dat is voor ons niet aanvaardbaar! Het kan niet dat de dienstenchequesector met haar lage lonen nog een stap achteruit zet tegenover alle andere sectoren waar wel reeds een loonakkoord afgesloten werd.
     

Vlaamse Regering : maak een verstandige keuze!

De bal ligt de komende dagen/week in het kamp van de Vlaamse Regering. Eén ding is zeker: zolang er geen zekerheid over het budget is, zet  de ACLVB — samen met alle partners die daartoe bereid zijn — nog steeds volop in op constructief overleg om het tweede scenario te vermijden. Op die manier creëren we een win-win op zowel korte als lange termijn!

Nog vragen?

Neem dan gerust contact op met je ACLVB-secretariaat.

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart