Open brief van de sociale partners aan de Premiere, mevrouw Wilmès, en aan de minister van Volksgezondheid, mevrouw De Block
HET COMPLEXE VERLEDEN
De voorbije maanden heeft de COVID-pandemie het uiterste gevergd van alle zorgverstrekkers in eerste en in tweede lijn. Iedereen moest in moeilijke en gewijzigde werkomstandigheden, soms vaak zonder beschermingsmateriaal, zorg blijven verstrekken.
Dat was het geval voor de huisartsen en het ziekenhuispersoneel, maar eveneens voor de apothekers en voor het hele apotheekteam. Apothekers en andere leden van het apotheekteam hebben onder moeilijke omstandigheden uitstekend werk verricht en blijven dit nog dagelijks doen.
Van de ene dag op de andere moest de praktische organisatie van een apotheek worden aangepast om rekening te houden met de veiligheidsvoorschriften. Dit was geen eenvoudige oefening omdat de apotheekteams een goed draaiende en zorgvuldige organisatie moeten hebben. Elke verandering, hoe klein ook, had een impact op de teamleden. Zo waren sommige medewerkers bezorgd of bang dat ze met COVID-19 besmet zouden worden. De apothekers moesten de patiënten geruststellen die zich zorgen maakten, die niet op de hoogte waren en die niet in staat waren om de nodige beschermingsmiddelen te verkrijgen. De behandelende arts is tijdens deze periode moeilijker bereikbaar, de patiënt wenst aan automedicatie te doen. De apotheker speelt hier een belangrijke rol in, in het kader van automedicatie en geeft gerichte informatie en adviezen die nodig zijn voor een rationeel gebruik .
HET BITTERE HEDEN
Wij betreuren enerzijds sterk de niet gerechtvaardigde maar steeds terugkerende aanvallen op het beroep en anderzijds het feit dat de overheid het werk niet erkent van de apothekers en bij uitbreiding van alle personeel dat in een apotheek is tewerkgesteld, namelijk de adjuncten, vervangers en farmaceutisch-technisch assistenten.
In deze moeilijke omstandigheden bleven de apotheekteams de essentiële diensten aan de bevolking leveren, zonder beschermende uitrusting, zonder duidelijke informatie en een goede coördinatie van alle gezondheidsactoren door de gezondheidsautoriteiten.
Ondanks alles zorgde de apotheeksector voor aflevering van de nodige geneesmiddelen, farmaceutische zorg en zelfs thuisleveringen aan minder mobiele patiënten. Hoewel we nog steeds hopen op enige erkenning van de autoriteiten, zijn we er nu al zeker van dat de patiënten de beschikbaarheid en de hulp van alle leden van de apotheekteams ten zeerste op prijs hebben gesteld.
DE TOEKOMST MET VASTBERADENHEID EN WAAKZAAMHEID VOOR DE WERKGELEGENHEID EN DE KWALITEIT VAN DE ZORG
De pandemie is nog niet voorbij. De Apothekers en farmaceutisch-technisch assistenten zullen de patiënten van achter plexiglas blijven bedienen en thuis beleveren. Wij hopen dat de sector in de toekomst in staat zal blijven zijn om deze kwalitatief hoogstaande dienst te verlenen, waarbij de autoriteiten zorgen voor de nodige beschermingsmiddelen en duidelijke en gecoördineerde richtlijnen.
De vraag van de sector naar meer steun en erkenning is legitiem.
In tegenstelling tot alle andere RIZIV- zorgverstrekkers hebben de apothekers de afgelopen 10 jaar hun loon (en dus de mogelijkheid om kwaliteitsvolle en lokale banen te blijven aanbieden) zien stagneren op een niveau waarmee de noodzakelijke veranderingen in de sector binnenkort niet meer mogelijk zullen zijn.