Non-Profit | Sectorale regels tijdskrediet en thematische verloven!

17/02/2023 - 14u

Minder uitkeringen bij tijdskrediet en thematische verloven!

Tijdskrediet geeft je het recht om je arbeidsovereenkomst te onderbreken, hetzij voltijds, 1/5-tijds of halftijds.
De regering Michel 1 heeft destijds zwaar ingegrepen in de uitkeringen die de RVA betaalde voor tijdskrediet. De Vivaldi- regering besliste om verder te besparen op de uitkeringen. De nieuwe maatregelen gingen in op 1 februari 2023 waarbij het recht op tijdskrediet en het verkrijgen van een uitkering niet meer gelijk zijn. Goed nieuws is dat er aan de regels van eindeloopbaan niet geraakt wordt. We geven hieronder een overzicht van de verschillende mogelijkheden. Voor deze stelsels bestaan er wel organisatorische regels die moeten vermijden dat de werking van de instellingen wordt verstoord.

ACLVB geeft je een klare kijk!

Niet-gemotiveerd tijdskrediet

Om diverse redenen is het tijdskrediet zonder motief al even afgeschaft. Dit tijdskrediet verlengen is niet meer mogelijk. Wanneer je nog in tijdskrediet zonder motief zit, zal je hiervoor geen aanvraag tot verlenging meer kunnen indienen.
Opgelet! Je oorspronkelijk aangevraagde periode kan je wel nog vervolledigen!

Gemotiveerd tijdskrediet : Recht : ja – Vergoeding RVA : ja (gedeeltelijk)

Wat het openen van de rechten qua tijd betreft : het gemotiveerd tijdskrediet geeft je (mits 24 maanden anciënniteit) gedurende 36 maanden voor het motief ‘opleiding’ de mogelijkheid om je arbeidsprestaties voltijds, halftijds of met 1/5de te onderbreken. Voor de motieven ‘zorg voor kind jonger dan 8 jaar’, ‘palliatieve verzorging’, ‘zorg voor zwaar ziek kind of familielid’ of ‘gehandicapt kind tot de leeftijd van 21 jaar’, kan dit gedurende 51 maanden.
Opgelet: het recht op uitkeringen verschilt van deze bepalingen!

Tijdskrediet met motief 'zorg voor kind jonger dan 8 jaar'

Vanaf 1 februari is de leeftijd, duurtijd en anciënniteitsvoorwaarde voor tijdskrediet met motief ‘zorg voor kind’ gewijzigd:

  • De leeftijd voor het toekennen van uitkeringen voor de voltijdse onderbrekingen verlaagt van 8 naar 5 jaar.
  • De duurtijd van de uitkeringen is teruggebracht van 51 tot 48 maanden, ongeacht de vorm (1/5e, halftijds of voltijds). De beperking van de maximumduur tot 48 maanden geldt ook voor tijdskrediet voor andere zorgdoeleinden die vóór 01/02/2023 zijn ingegaan voor werknemers die op 1/02/2023 minder dan 30 maanden tijdskrediet voor zorgdoeleinden hebben opgenomen. Voor degenen die op die datum meer dan 30 maanden tijdskrediet hebben opgenomen: zij blijven profiteren van 51 maanden van dit tijdskrediet met betaling van uitkeringen.
    .

Verstrenging van de tewerkstellingsvoorwaarde

Een andere verstrenging, vooral in het nadeel van deeltijdse werknemers, is de verstrenging van de tewerkstellingsvoorwaarde, en dit voor het verkrijgen van uitkeringen voor alle vormen van tijdskrediet met motief:

  • Wie deeltijds tijdskrediet met motief wil opnemen met uitkering moet voortaan 12 maanden voorafgaand aan de schriftelijke aanvraag voltijds tewerkgesteld zijn geweest.
  • Wie voltijds tijdskrediet met motief wil opnemen met uitkering moet voortaan :
    • 12 maanden voltijds gewerkt hebben voorafgaand aan de aanvraag of
    • 24 maanden deeltijds gewerkt hebben voorafgaand aan de aanvraag.

Anciënniteitstoeslagen en leeftijdstoeslagen geschrapt

Voor het gemotiveerd tijdskrediet betaalt de RVA een vergoeding om het inkomensverlies te compenseren. De uitkeringen van de RVA zijn sinds 1 februari 2023 helaas gewijzigd. Zo werden alle anciënniteitstoeslagen en leeftijdstoeslagen in de uitkeringsstelsels geschrapt, en dit voor alle vormen van tijdskrediet met motief aangevraagd na 31 januari 2023. De aangepaste uitkeringen kunnen bekeken worden op https://www.aclvb.be/nl/tijdskrediet.

Tijdskrediet eindeloopbaan (landingsbaan)

Algemeen stelsel : Vermindering van arbeidsprestaties voor werknemers van 60 jaar of ouder : Recht : Ja – Vergoeding RVA : Ja

De vermindering van arbeidsprestaties voor werknemers van 60 jaar of ouder, geeft je de kans om je arbeidsritme te verminderen naar het einde van je loopbaan toe. Je kan dan overstappen naar 4/5-tijds of halftijds (voor personen die minstens 3/4-tijds zijn tewerkgesteld).
In dit stelsel is er geen maximale duur voorzien. Je hebt wel 24 maanden anciënniteit in je instelling nodig (of minder mits akkoord van je werkgever) en je moet een beroepsloopbaan van 25 jaar kunnen aantonen.
Instappen in dit systeem geeft recht op een RVA vergoeding om het inkomensverlies te compenseren.

Sectoraal stelsel : Vermindering van arbeidsprestaties voor werknemers van 55 jaar of ouder : Recht : Ja – Vergoeding RVA : Ja

De sociale partners van de Non-Profit sectoren hebben van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de leeftijd, die toegang geeft tot onderbrekingsuitkeringen, te verlagen tot 55 jaar als je je in een van de volgende situaties bevindt:

  • je bent op de aanvangsdatum van je vermindering van prestaties tewerkgesteld in een instelling die erkend is in herstructurering of in moeilijkheden;
  • op het ogenblik van de schriftelijke kennisgeving aan je werkgever kan je 35 jaar beroepsloopbaan als loontrekkende bewijzen, in de zin van de reglementering ‘werkloosheid met bedrijfstoeslag’;
  • op het ogenblik van de schriftelijke kennisgeving aan je werkgever ben je:
    • ofwel ten minste 5 jaar gedurende de 10 voorgaande jaren tewerkgesteld in een zwaar beroep;
    • ofwel ten minste 7 jaar gedurende de 15 voorgaande jaren tewerkgesteld in een zwaar beroep;
    • ofwel ten minste 20 jaar tewerkgesteld in een stelsel van nachtarbeid.

Onder ‘zwaar beroep’ wordt verstaan:

  • gewerkt in wisselende ploegen van 2 werknemers die zowel qua inhoud als qua omvang hetzelfde werk doen ;
  • gewerkt in een uurrooster met onderbroken diensten waarbij je permanent werkt in dagprestaties waarvan de begintijd en de eindtijd minimum 11 uur uit elkaar liggen met een onderbreking van minstens 3 uur en minimumprestaties van 7 uur. Onder permanent verstaat men dat de onderbroken dienst je gewone arbeidsregeling vormt en dat je niet occasioneel in een dergelijke dienst wordt tewerkgesteld ;
  • gewerkt in een arbeidsregime met nachtprestaties.

Sectoraal stelsel: Vermindering van arbeidsprestaties voor werknemers van 50 jaar of ouder : Recht : Ja – Vergoeding RVA : Nee

In de Non-Profit sectoren heb je recht op deze tijdskredietformule vanaf 50 jaar onder de volgende vormen, echter zonder dat de RVA hiervoor een vergoeding betaalt:

  • halftijds op voorwaarde dat je een zwaar beroep hebt uitgeoefend dat bovendien voorkomt in de lijst van de knelpuntberoepen;
  • 4/5-tijds als je een zwaar beroep hebt uitgeoefend of een 28-jarige loopbaan kan bewijzen;
  • halftijds of 4/5-tijds wanneer je instelling erkend is als instelling in moeilijkheden of in herstructurering.

Heb je nog recht op een thematische verlof ?

Iedereen heeft het recht op het nemen van een thematische verlof. Hiermee wordt bedoeld dat je je loopbaan volledig of gedeeltelijk onderbreekt in het kader van :

  • palliatief verlof ;
  • verlof voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid ;
  • ouderschapsverlof.

Neem je één van deze thematische verloven op, dan krijg je een RVA-vergoeding. Opgelet! Alle anciënniteitstoeslagen en leeftijdstoeslagen zijn geschrapt, en dit voor alle vormen van thematische verloven aangevraagd na 31 januari 2023.

Heb je nog recht op een aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid in geval van tijdskrediet, thematische verlof of landingsbaan?

Werk je in de privésector of de social profit sector en neem je tijdskrediet, ouderschapsverlof, palliatief verlof, verlof voor medische bijstand of mantelzorgverlof op? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een aanmoedigingspremie krijgen. De premie is een aanvullende uitkering die je van de Vlaamse overheid krijgt, bovenop de onderbrekingsuitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Meer info over de toekenningsregels en de aanvraag van de Vlaamse aanmoedigingspremie kan je vinden op https://www.vlaanderen.be/vlaamse-aanmoedigingspremie.

Nog vragen ?

Nog vragen?

Neem dan gerust contact op met je ACLVB-secretariaat.

Like onze Facebook-pagina en volg het laatste nieuws over de Non-Profit via https://www.facebook.com/aclvbnonprofit/.

Download

Download

Download het pamflet

Kies een ACLVB-secretariaat bij u in de buurt voor de beste service ::
Of zoek uw secretariaat via de kaart